
Στην προκειμένη περίπτωση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διοίκηση προέβη στη δέουσα στάθμιση και έκρινε ότι οι οικογενειακοί δεσμοί του αιτούντος με την Ελληνίδα σύζυγό του δεν επαρκούν για την υπέρβαση των σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το κράτος μέλος που πραγματοποίησε την καταχώριση
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 236/2025 έκρινε νόμιμη την απόρριψη αιτήματος αλλοδαπού, συζύγου Έλληνα πολίτη, για τη χορήγηση άδειας διαμονής λόγω της εγγραφής του στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν από άλλο κράτος μέλος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, η εγγραφή στο σύστημα Σένγκεν αποτελεί απόφαση αρχής ενός κράτους μέλους, η οποία είναι εκτελεστή σε όλα τα κράτη που συμμετέχουν στη Σύμβαση του Σένγκεν.
Βάσει των άρθρων 5 και 25 της Σύμβασης για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Σένγκεν (κυρωθείσα με το ν. 2514/1997) και του Κανονισμού (ΕΚ) 1987/2006, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα να ελέγξουν τη νομιμότητα της καταχώρισης, καθώς μόνο το κράτος που προέβη στην εγγραφή μπορεί να τροποποιήσει ή να διαγράψει τα δεδομένα αυτά. Ωστόσο, πριν την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης άδειας διαμονής, η εθνική αρχή υποχρεούται να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες από το κράτος που πραγματοποίησε την εγγραφή και να προβεί σε στάθμιση μεταξύ των λόγων δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων του αλλοδαπού, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν οικογενειακούς δεσμούς που προστατεύονται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ.
Στην προκειμένη περίπτωση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διοίκηση προέβη στη δέουσα στάθμιση και έκρινε ότι οι οικογενειακοί δεσμοί του αιτούντος με την Ελληνίδα σύζυγό του δεν επαρκούν για την υπέρβαση των σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το κράτος μέλος που πραγματοποίησε την καταχώριση. Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε ότι η ελληνική διοίκηση δεν είχε αρμοδιότητα να ελέγξει τη νομιμότητα της καταχώρισης στο σύστημα Σένγκεν.
Απορρίφθηκαν επίσης οι ισχυρισμοί του αιτούντος περί παραβίασης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης και της αρχής της αναλογικότητας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διοίκηση έλαβε υπόψη όλα τα υποβληθέντα στοιχεία και ότι η προηγούμενη ακρόαση δεν αποτελεί ουσιώδη τύπο στη διαδικασία στάθμισης μεταξύ δημοσίου συμφέροντος και ατομικών δικαιωμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για αποφάσεις που στηρίζονται σε δεδομένα του συστήματος Σένγκεν.
Τέλος, απορρίφθηκε το αίτημα για πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία του φακέλου που τεκμηριώνουν λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με το σκεπτικό ότι η προστασία αυτών των πληροφοριών είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Σύμβασης Σένγκεν και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις.
Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι Δικηγόρος


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας