Στην προκειμένη περίπτωση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διοίκηση προέβη στη δέουσα στάθμιση και έκρινε ότι οι οικογενειακοί δεσμοί του αιτούντος με την Ελληνίδα σύζυγό του δεν επαρκούν για την υπέρβαση των σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το κράτος μέλος που πραγματοποίησε την καταχώριση

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 236/2025 έκρινε νόμιμη την απόρριψη αιτήματος αλλοδαπού, συζύγου Έλληνα πολίτη, για τη χορήγηση άδειας διαμονής λόγω της εγγραφής του στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν από άλλο κράτος μέλος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, η εγγραφή στο σύστημα Σένγκεν αποτελεί απόφαση αρχής ενός κράτους μέλους, η οποία είναι εκτελεστή σε όλα τα κράτη που συμμετέχουν στη Σύμβαση του Σένγκεν.

Βάσει των άρθρων 5 και 25 της Σύμβασης για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Σένγκεν (κυρωθείσα με το ν. 2514/1997) και του Κανονισμού (ΕΚ) 1987/2006, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα να ελέγξουν τη νομιμότητα της καταχώρισης, καθώς μόνο το κράτος που προέβη στην εγγραφή μπορεί να τροποποιήσει ή να διαγράψει τα δεδομένα αυτά. Ωστόσο, πριν την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης άδειας διαμονής, η εθνική αρχή υποχρεούται να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες από το κράτος που πραγματοποίησε την εγγραφή και να προβεί σε στάθμιση μεταξύ των λόγων δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων του αλλοδαπού, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν οικογενειακούς δεσμούς που προστατεύονται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ.

Στην προκειμένη περίπτωση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διοίκηση προέβη στη δέουσα στάθμιση και έκρινε ότι οι οικογενειακοί δεσμοί του αιτούντος με την Ελληνίδα σύζυγό του δεν επαρκούν για την υπέρβαση των σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος που επικαλέστηκε το κράτος μέλος που πραγματοποίησε την καταχώριση. Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε ότι η ελληνική διοίκηση δεν είχε αρμοδιότητα να ελέγξει τη νομιμότητα της καταχώρισης στο σύστημα Σένγκεν.

Απορρίφθηκαν επίσης οι ισχυρισμοί του αιτούντος περί παραβίασης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης και της αρχής της αναλογικότητας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η διοίκηση έλαβε υπόψη όλα τα υποβληθέντα στοιχεία και ότι η προηγούμενη ακρόαση δεν αποτελεί ουσιώδη τύπο στη διαδικασία στάθμισης μεταξύ δημοσίου συμφέροντος και ατομικών δικαιωμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για αποφάσεις που στηρίζονται σε δεδομένα του συστήματος Σένγκεν.

Τέλος, απορρίφθηκε το αίτημα για πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία του φακέλου που τεκμηριώνουν λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με το σκεπτικό ότι η προστασία αυτών των πληροφοριών είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Σύμβασης Σένγκεν και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις.

Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι Δικηγόρος

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts