
Ενα «Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την τόνωση της Κατανάλωσης» ανακοίνωσε η Κίνα σε μια προσπάθεια να στηρίξει την εγχώρια κατανάλωση που τα τελευταία χρόνια δεν δυσκολεύεται να ανακάμψει.
Το Γενικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής, που ελέγχεται από το Πεκίνο, δήλωσε ότι το σχέδιο στοχεύει να τονώσει δυναμικά την κατανάλωση, να διευρύνει την εγχώρια ζήτηση και «να ενισχύσει την καταναλωτική ικανότητα αυξάνοντας το εισόδημα και μειώνοντας τα βάρη».
Στην ανακοίνωση λόγος γίνεται, μταξύ άλλων, για λήψη «πολλαπλών μέτρων» για τη σταθεροποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς και την ανάπτυξη περισσότερων ομολογιακών προϊόντων κατάλληλων για μεμονωμένους επενδυτές.
Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang παρουσίασε μια ετήσια έκθεση για το κυβερνητικό έργο στην οποία αναφερόταν η ενίσχυση της κατανάλωσης ως το κορυφαίο καθήκον για το επόμενο έτος, έχοντας κατά του την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στο εσωτερικό.
Η Κίνα αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα υποτονικό καταναλωτικό τοπίο, με τον πιο πρόσφατο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και ένα χρόνο και τον δείκτη τιμών παραγωγού σε έδαφος συρρίκνωσης από τον Οκτώβριο του 2022.
Το σχέδιο
Το σχέδιο που ανακοινώθηκε την Κυριακή ζητάει επίσης υποστήριξη για την προώθηση του εισερχόμενου και του εσωτερικού τουρισμού, με την υποστήριξη που σχεδιάζεται να δοθεί σε περιοχές πάγου και χιονιού για να τις βοηθήσουν να εξελιχθούν σε παγκοσμίως αναγνωρισμένους προορισμούς χειμερινού τουρισμού. Οι μονομερείς ρυθμίσεις χωρίς να απαιτείται κεντρική έγκριση θα επεκταθούν και οι περιφερειακές πολιτικές εισόδου θα βελτιστοποιηθούν.
Αν και το σχέδιο δεν φαίνεται να περιέχει κάτι το ρηξικέλευθο, η παρουσίασή του ως σχεδίου δράσης σηματοδοτεί ότι θα ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα σε τοπικό επίπεδο, είπε, μιλώντας στο CNBC, η Lynn Song, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την ευρύτερη Κίνα.
Το πιο σημαντικό, είπε ότι το σχέδιο δείχνει τη δέσμευση της Κίνας για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών ζητημάτων όπως η επιβράδυνση των μισθών, τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και το ανεπαρκές δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.
Το σχέδιο προβλέπει δράσεις για την αύξηση των εισοδημάτων τόσο των κατοίκων των πόλεων όσο και της υπαίθρου, καθώς και των αγροτών, όπως σχέδια στήριξης της απασχόλησης και συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων στήριξης των ανέργων.
Η Song τόνισε πως «αυτές είναι πιθανές κατευθύνσεις πολλών ετών και όχι κάτι που μπορεί να διορθωθεί σε λίγους μήνες. Ως κατεύθυνση, είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν με νηφαλιότητα αυτά τα θέματα και θα πρέπει να βοηθήσει τη μακροπρόθεσμη μετάβαση σε μια οικονομία με γνώμονα την κατανάλωση».
«Όπως λένε, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα – ούτε η BYD και η κυριαρχία της Κίνας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – πολλές από τις κύριες οδηγίες πολιτικής της Κίνας χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν καρπούς και αυτό το έγγραφο φυτεύει τους σπόρους για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της καταναλωτικής βιομηχανίας», πρόσθεσε η οικονομολόγος.
Εμφαση στην εσωτερική κατανάλωση
Τον Μάρτιο, οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι η Κίνα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση δεδομένης της πιθανότητας «νέων κραδασμών» στη ζήτηση στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Shen Danyang, επικεφαλής της ομάδας σύνταξης της Έκθεσης Εργασίας της Κυβέρνησης και διευθυντή του Γραφείου Ερευνών του Κρατικού Συμβουλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κινέζοι ηγέτες ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ειδικού ομολόγου για επιπλέον 300 δισεκατομμύρια γιουάν ( για την υποστήριξη των μέτρων στήριξης της κατανάλωσης.
Ο Richard Harris, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Port Shelter Investment Management, δήλωσε στο CNBC ότι οι κινεζικές αρχές πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση της εγχώριας οικονομίας.
«Οι αρχές είναι αποφασισμένες να τονώσουν την οικονομία, είναι αποφασισμένες να τη διατηρήσουν, και ακόμη κι αν δούμε κάποια ζητήματα με τις εξαγωγές, είναι αποφασισμένες να θέσουν σε λειτουργία την εγχώρια οικονομία. Γιατί πρέπει», πρόσθεσε ο Χάρις.


Latest News

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ