
Οι αμερικανικές εταιρείες αγοράζουν το μέταλλο κοβάλτιο που παράγεται στην Ινδονησία από την κινεζική Lygend Resources και δεν επιβαρύνονται με τους δασμούς που επιβάλλονται από την κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές απευθείας από την Κίνα, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές με άμεση γνώση του θέματος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, καθώς και δασμούς στον βασικό εμπορικό εταίρο του, τον γειτονικό Καναδά που αποτελεί άλλη μια βασική πηγή κοβαλτίου. Το εν λόγω μέταλλο καθώς χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική και γι’ αυτό είναι πολύτιμο για χώρες με ανεπτυγμένη τη βιομηχανία αυτή, όπως οι ΗΠΑ.
Τώρα που υπάρχουν δασμοί στις καναδικές εισαγωγές, περισσότεροι αγοραστές από τις ΗΠΑ θα στραφούν στην Ινδονησία
Η παραγωγή κοβαλτίου της Lygend στην Ινδονησία αποφεύγει τους τελευταίους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, όπως λένε πηγές του κλάδου, με το κοβάλτιο που παράγεται από τον κινεζικό όμιλο στη χώρα να έχει εξαχθεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ πέρυσι από traders με πελάτες στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι traders που εμπορεύονται το κοβάλτιο της Lygend χρησιμοποιούν το καθεστώς της Ινδονησίας που δεν υπόκειται σε δασμούς, για να πουλήσουν το μέταλλο πιο φθηνά σε πελάτες των ΗΠΑ, που ήδη ειναι αντιμέτωποι με δασμούς για αγορές μετάλλων από την Κίνα και τον Καναδά.

Φθηνότερο κοβάλτιο από την Ινδονησία
«Οι αμερικανοί καταναλωτές μπορούν να πάρουν φθηνότερο κοβάλτιο από τη Lygend – το μέταλλο προέρχεται από την Ινδονησία και όχι από την Κίνα», είπε μια πηγή της βιομηχανίας κοβαλτίου. «Τώρα που υπάρχουν δασμοί στις καναδικές εισαγωγές, περισσότεροι αγοραστές από τις ΗΠΑ θα στραφούν στην Ινδονησία».
Οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν στην παραγωγή κοβαλτίου στην Ινδονησία, το οποίο είναι υποπροϊόν του νικελίου.
Αν και ακόμη μικρές, οι πωλήσεις μετάλλου κοβαλτίου υπερδιπλασιάστηκαν μέχρι τον Ιανουάριο από τις πρώτες παραδόσεις τον Νοέμβριο, φτάνοντας στους 121 από 58 μετρικούς τόνους, με συνολικό τρίμηνο 290 τόνους αξίας 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο πληροφοριών Trade Data Monitor (TDM).
Οι εισαγωγές κοβαλτίου στις ΗΠΑ απευθείας από την Κίνα, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, μειώθηκαν αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ στην πρώτη θητεία του επέβαλε φόρο 10% στις κινεζικές εισαγωγές το 2018 και τον αύξησε στο 25% το 2019.
Με την τελευταία αύξηση 10%, οι εισαγωγείς των ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσουν δασμούς 35% σε εισαγωγές κοβαλτίου κινεζικής προέλευσης, το οποίο χρησιμοποιείται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και σε αμυντικό εξοπλισμό.
Η Darton Commodities, ειδικός προμηθευτής κοβαλτίου, εκτιμά ότι η παραγωγή κοβαλτίου στην Ινδονησία ανήλθε συνολικά σε 30.920 τόνους ή 11% των παγκόσμιων προμηθειών πέρυσι, σε σύγκριση με 18.900 τόνους ή 8% αντίστοιχα το 2023.
Οι καναδικές εξαγωγές κοβαλτίου πέρυσι ανήλθαν σε περισσότερους από 1.700 τόνους ή στο 18% του συνόλου που εισάγεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την TDM, καθιστώντας την την τέταρτη μεγαλύτερη πηγή μετάλλου για τους καταναλωτές των ΗΠΑ.
Οι αυξανόμενες προμήθειες από την Ινδονησία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συνέβαλαν στην παγκόσμια υπερπροσφορά κοβαλτίου, η οποία οδήγησε τις τιμές σε χαμηλά εννέα ετών περίπου 10 δολάρια ανά λίβρα ή 22.000 δολάρια ο μετρικός τόνος τον Φεβρουάριο.
Οι τιμές ανέκαμψαν έκτοτε λόγω της αναστολής της εξαγωγής κοβαλτίου από την κυβέρνηση του Κονγκό για τέσσερις μήνες για να περιορίσει την υπερπροσφορά.
Ωστόσο, πηγές του κλάδου λένε ότι αυτό θα έχει μικρή διαφορά σε μια αγορά στην οποία η προσφορά είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη ζήτηση.
Οι κορυφαίες εταιρείες παραγωγής κοβαλτίου στο Κονγκό, όπου στην αφρικανική χώρα είναι υποπροϊόν του χαλκού, περιλαμβάνουν την εισηγμένη στο Λονδίνο ανθρακωρυχείο Glencore και τον όμιλο CMOC της Κίνας.
Η Νορβηγία, η Ιαπωνία και η Μαδαγασκάρη ήταν οι τρεις κορυφαίοι εξαγωγείς κοβαλτίου στις ΗΠΑ πέρυσι.


Latest News

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος

Nέα πτώση στο πετρέλαιο - Σενάρια για παγκόσμια ύφεση και βουτιά στα 50 δολ.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, ανατρέποντας το κλίμα για το πετρέλαιο

Γεν – Ελβετικό φράγκο: Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια
Ανοδικά ο χρυσός πλησιάζει το υψηλό επίπεδο ρεκόρ

Βυθίζονται οι τιμές των commodities στη σκιά του εμπορικού πολέμου
Η μεγαλύτερη πενταήμερη απώλεια για το πετρέλαιο από το 2022