
Βρισκόμαστε στην εποχή της οικονομικής επιθετικότητας, με μια Αμερική η οποία θέλει να καταστρέψει τη δική της ευτημερία και να δημιουργήσει προβλήματα και στην ευημερία των άλλων, στον βαθμό που σύμφωνα με το Τραμπ η ευημερία της Αμερικής εξαρτάται από το τι πρόσημο έχει το ισοζύγιο. Ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν οι δασμοί είναι να μην υπάρξει αντίδραση. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Πελαγίδης, υποδιοικητής της ΤτΕ, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης ΠΑΠΕΙ, μιλώντας στο Συνέδριο Η Ελλάδα μετά VIII που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, με θέμα «Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς».
Στο τέλος θα κάνει πίσω ο Τραμπ
Ο ίδιος τόνισε ότι στο τέλος με την πολιτική των δασμών που θέλει να χρησιμοποιήσει ως μέσον για να ενισχύσει το δολάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει ύφεση και διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι ο Τραμπ στο τέλος της ημέρας θα τα πάρει όλα πίσω.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, υποστήριξε ότι ο Τραμπ «δεν είναι μόνος του». Πρόκειται, είπε, για μια συνολική στρατηγική της αμερικανικής πολιτικής με στόχο να δημιουργήσει αυτή την αναστάτωση στο διεθνές οικονομικό σύστημα που την έχει δημιουργήσει, να φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς εμπορικούς εταίρους, και αφού το έχει κάνει αυτό να επαναδιαπραγματευτεί συμφωνίες, να βάλει καινούργια πράγματα στο τραπέζι και να αποκομίσει περισσότερα οφέλη. «Στο μέλλον, σίγουρα θα δούμε θα κάνει πίσω γιατί ξεκινάει μαξιμαλιστικά», σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Σίγουρα θα κάνει πίσω για θα έχει εσωτερικές αντιδράσεις. Εχει χάσει ήδη ο S&P 500. Στο μεταξύ θα έχει ζχαλίσει τους εμπορικούς εταίρους και θα έχει πάρει σίγουρα κάτι που θα είναι περισσότερο από αυτά που είχε. Πολλά πράγματα πλέον έχουν θολώσει. Η μόνη πρόβλεψη που μπορούμε να διατυπώσουμε με βεβαιότητα είναι ότι θα κάνει πίσω».
Οσον αφορά τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ για την Ελλάδα, ο ίδιος εκτιμά ότι «η Ελλάδα δεν είναι στο ραντάρ αυτήν τη στιγμή. Το 5% των εξαγωγών μας δεν είναι μεγάλη ποσότητα. Αρα όποιες επιπτώσεις θα είναι έμμεσες επειδή θα θιγεί ενδεχομένως η Ιταλία και η Ιταλία εισάγει πρώτες υλες από εμάς, για αγαθά που εξάγει στην Αμερική. Εάν δει φραγμούς θα μπουν και σε εμάς», ανέφερε. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «εάν υπάρξει πίεσυη στην Ευρώπη και μειωθούν οι εξαγωγές άρα και το ΑΕΠ, τότε, ναι, μπορούν να υπάρξουν επιπτώσεις και σε εμάς».
Ευκαιρία να χειραφετηθεί η Ευρώπη
Ωστόσο υπογράμμισε ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού, γιατί «ίσως κάνει και καλό στην Ευρώπη όλο αυτό, επιτέλους να βγει από τον λήθαργο, να εμβαθύνει, να φτιάξει την αμυντική τςη βιομηχανίας που δεν το έκανε τόσον καιρό».
«Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, κάνει δεν κάνει πίσω ο Τραμπ, είναι μοναδική ευκαιρία να χειραφετηθεί η Ευρώπη και να αποκτήσει δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να ανταποκριθεί στον ρόλο της σε ενοποιημένο επίπεδο», επεσήμανε ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, πρόεδρος Capital.gr AE και Αττικών Εκδόσεων ΑΕ, πρόεδρος ΕΝΕΔ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «μπορεί η Αμερική να είναι σύμμαχος, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να σέρνεται πίσω από την Αμερική». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «αν μας συμφέρει να κάνουμε με τη Ρωσία συμφωνία για να έχουμε φυσικό αέριο, πρέπει να κάνουμε και όχι να σερνόμαστε πίσω από έναν πόλεμο που τον πληρώσαμε εμείς οι Ευρωπαίοι λόγω κόστους και αμυντικής βοήθειας που στείλαμε στην Ουκρανία. Όταν υποχρεωθήκαμε να αγοράσουμε LNG από τις ΗΠΑ σε πολύ μεγαλύτερη τιμή λειτούργησε εις βάρος της δικής μας βιομηχανίας».
Πέντε εταιρείες κάνουν το 30% των ελληνικών εξαγωγών
Σε ό, τι αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Φιλιππόπουλος είπε ότι επενδύσεις γίνονται στην Ελλάδα, αλλά όχι στον βαθμό που είναι απαραίτητος προκειμένου να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια και δυναμική. Μεγάλη ευκαιρία είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δεν αξιοποιείται όσο ικανοποιητικά θα έπρεπε, θα μπορούσαμε να το εκμεταλλετούμε πολύ καλύτερα, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ένα μέρος από αυτό πηγαίνει στην κατανάλωση και ότι γίνονται επενδύσεις κυρίως στο real estate και στον τουρισμό είναι μονοσήμαντες και ευπαθείς. Επομένως θα έπρεπε να έχουν μια κατεύθυνση στην τεχνολογία και στην πιο βαριά βιομηχανία με σκοπό την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις εξαγωγές. Ο ίδιος, ανέφερε ως πρόβλημα ότι 5 εταιρείες στην Ελλάδα κάνουν το 30% των εξαγωγών της χώρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά όσον αφορά το παραγωγικό μοντέλο και την κατεύθυνση των επενδύσεων.
Εμπόδια στην επιχειρηματικότητα
«Δεν έχουμε δώσει κίνητρα στην επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται η όποια δραστηριότητα», σχολίασε για τις επενδύσεις ο κ. Λιαργκόβας. «Υπάρχουν», είπε, πολλά ζητήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αρα το επενδυτικό κλίμα πρέπει να βελτιώσουμε, γιατί αφορά και την καθημερινότητα των πολιτών».
Ο ίδιος, ανέφερε ότι το ΤΑΑ προσφέρει κάποια δυνατότητα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν εγκαίρως και οι μεταρυθμίσις που προβλέπει, για να προσελκύσει η χώρα ξένες επενδύσεις και να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα. «Διακρίνω ότι η τρέχουσα αναπτυξιακή δυναμική είναι κάπως συγκυριακή και οφείλεται στο ΕΣΠΑ και στο ΤΑΑ. Όταν τελειώσουν αυτά τα λεφτά τι θα γίνει; Μετά το 2027 τι θα συμβεί; Να μην απαναπαυόμστε, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μπροστά μας», υπογράμμισε.
Να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασία
Οσον αφορά τους μισθούς, ο κ. Πελαγίδης σημείωσε ότι καθορίζονται από την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις.
Κοινός τόπος μεταξύ των συνομιλητών, η ανάγκη να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας, ενώ ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι η τιμή των εμπορεύσιμων αγαθών καθορίζει τον μισθό και δεν εξαρτάται από τον επιχειρηματία.
Σχολιάζοντας τα θέματα κοινής αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Φιλιππόπουλος ανέφερε ότι σε ένα τοπίο αβεβαιότητας στο οποίο δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις με ασφάλεια, είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη ενδεχομένως βαδίσει σε κοινό δανεισμό. Αυτό, είπε, θα είναι κλειδί να αποφύγουμε οποιαδήποτε κρίση χρέους στην Ευρώπη. Αρα αυτό το μοντέλο πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη και πιστεύω ότι θα το κάνει.
Αμυντικές δαπάνες
Το πρώτο μας μέλημα είναι να αυξήσουμε τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης με την αύξηση της δαπάνης, σημείωσε ο κ. Πελαγίδης. Και μέσα από τις δαπάνες της άμυνας από όπου προέρχονται και πολλές τεχνολογικές καινοτομίες, άρα ό, τι ελλείμματα υπάρχουν θεραπεύονται με το growth. Δεύτερο θέμα είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης: η Ευρώπη είναι σφιχτή και πρέπει κάτι να γίνει, είπε. Τέλος, τόνισε: Η ευρώπη έχει μια δύναμη πυρός: το ευρώ, που δεν το χρησιμοποιεί. Πρέπει να δανειστεί για τα κοινά project, τα οριζόντια, και κάθε χώρα να κάνει κάποια πράγματα. Και είπε ότι ακόμη και οι χώρες που αντιδρούσαν δεν αντιδρούν πια, γιατί θέλουν τον κοινό δανεισμό για να φτάκουν την άμυνα. Πρέπει η Ευρώπη να το εκμεταλλευτεί αλλάζοντας το παραγωγικό της μοντέλο που είναι μια ανάπτυξη με την εγχώρια δαπάνη.


Latest News

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

ΟΤ Delphi Economic Forum X – H τέταρτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις
Ο ΟΤ έδωσε το παρών στο Delphi Economic Forum X - Δείτε όλα όσα έγιναν την τέταρτη και τελευταία ημέρα του φόρουμ

Πιερρακάκης από ECOFIN: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ»
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ - Χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής»

OT Delphi Economic Forum X- Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»
Για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε - μεταξύ άλλων - η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα Logistics της Περιφέρειας, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X

Delphi Economic Forum X – Θεοδωρικάκος: Επιταχύνουμε τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε στο «Delphi Economic Forum X»

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Παύλος Μαρινάκης: «Βελτιωμένη η κατάσταση στη χώρα μας- Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις»
Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, συζήτησαν πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες στο Delphi Economic Forum X

O OT live τέταρτη ημέρα στο Delphi Economic Forum X
Με συνεντεύξεις, αναλύσεις και σχόλια ο ΟΤ μεταδίδει από το Delphi Economic Forum X όλες τις εξελίξεις της 12ης Απριλίου

Ο χάρτης πληρωμών για επιδόματα έως τις 17 Απριλίου - Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις
Αναλυτικά οι ημερομηνίες για επιδόματα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ καθώς και συντάξεις