Να περιορίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας σε ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο  δεν συμφώνησε στο αμερικανικό αίτημα για ευρύτερη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ.

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν σε «κατάπαυση του πυρός για την ενέργεια και τις υποδομές» και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για μια «θαλάσσια κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, πλήρη εκεχειρία και μόνιμη ειρήνη», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο για περισσότερα από 90 λεπτά. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν «αμέσως» στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να αναφέρει ποιος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η κίνηση προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με την κατάπαυση του πυρός για την ενέργεια και τις υποδομές, καθώς και με τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της θαλάσσιας κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, την πλήρη κατάπαυση του πυρός και τη μόνιμη ειρήνη», ανέφερε το κείμενο του Λευκού Οίκου.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

«Σήμερα, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησαν για την ανάγκη ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτή η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί με μια διαρκή ειρήνη. Τόνισαν επίσης την ανάγκη βελτίωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει

»Το αίμα και ο θησαυρός που τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ξοδεύουν σε αυτόν τον πόλεμο θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν για τις ανάγκες των λαών τους.

»Αυτή η σύγκρουση δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ξεκινήσει και θα έπρεπε να έχει τερματιστεί εδώ και πολύ καιρό με ειλικρινείς και καλόπιστες ειρηνευτικές προσπάθειες. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η κίνηση προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με την κατάπαυση του πυρός για την ενέργεια και τις υποδομές, καθώς και με τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της θαλάσσιας κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, την πλήρη κατάπαυση του πυρός και τη μόνιμη ειρήνη. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως στη Μέση Ανατολή.

»Οι ηγέτες μίλησαν σε γενικές γραμμές για τη Μέση Ανατολή ως περιοχή δυνητικής συνεργασίας για την πρόληψη μελλοντικών συγκρούσεων. Συζήτησαν περαιτέρω την ανάγκη να σταματήσει η διάδοση των στρατηγικών όπλων και θα συνεργαστούν με άλλους για να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή. Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν την άποψη ότι το Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να είναι σε θέση να καταστρέψει το Ισραήλ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα μέλλον με βελτιωμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχει τεράστιες προοπτικές. Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες οικονομικές συμφωνίες και γεωπολιτική σταθερότητα όταν επιτευχθεί ειρήνη».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν έθεσε διάφορους όρους για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των όπλων και της υποστήριξης των μυστικών υπηρεσιών προς την Ουκρανία. Η Ουκρανία πρέπει επίσης να σταματήσει να κινητοποιεί νέους στρατιώτες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν έθεσε «σημαντικά σημεία» σχετικά με την παρακολούθηση μιας τέτοιας εκεχειρίας και την αποτροπή της χρήσης της από την Ουκρανία για την κινητοποίηση περισσότερων στρατιωτών και τον επανεξοπλισμό της.

«Τονίστηκε ότι η βασική προϋπόθεση για την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και την προσπάθεια επίλυσής της με πολιτικά και διπλωματικά μέσα θα πρέπει να είναι η πλήρης παύση της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και της παροχής πληροφοριών πληροφοριών στο Κίεβο», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» για την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Πούτιν σημείωσε ότι η επίλυση της σύγκρουσης πρέπει να είναι «συνολική, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη», λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της ίδιας της Ρωσίας και τα βαθύτερα αίτια του πολέμου.

Τα ρωσικά αιτήματα θα αναγκάσουν τον Τραμπ να κάνει μια δύσκολη επιλογή, ο οποίος είχε ζητήσει την άμεση διακοπή των μαχών για 30 ημέρες πριν από την επεξεργασία των λεπτομερειών μιας πιο μακροπρόθεσμης συμφωνίας, αναφέρει το Bloomberg.

Οι ανησυχίες Ευρώπης και Ουκρανίας

Πρόσφατα σχόλια του Αμερικανού προέδρου έχουν δημιουργήσει ανησυχία ότι οι ΗΠΑ μπορεί να είναι πρόθυμες να θυσιάσουν τα συμφέροντα του Κιέβου στο πλαίσιο της προώθησης της συμφωνίας. Πριν από το τηλεφώνημα, ο Τραμπ έγραψε σε ανάρτηση στο Truth Social ότι «πολλά στοιχεία μιας τελικής συμφωνίας έχουν συμφωνηθεί, αλλά πολλά απομένουν».

Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της ανησυχούν ότι η Ρωσία δεν θα τιμήσει οποιαδήποτε συμφωνία με τον Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου, αφήνοντας το Κίεβο ευάλωτο σε επιθέσεις στο μέλλον. Ανησυχούν επίσης ότι ο Πούτιν μπορεί να εκμεταλλευτεί το αμερικανικό ενδιαφέρον και να προβεί σε πρόσθετες απαιτήσεις που θα υπονομεύσουν την Ουκρανία ή θα απειλήσουν τη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο πριν από τη συνομιλία του με τον Πούτιν. Ο Στάρμερ είπε στον Τραμπ ότι η Ουκρανία πρέπει να τεθεί στην «ισχυρότερη δυνατή θέση» προκειμένου να διασφαλιστεί μια «δίκαιη και διαρκής ειρήνη», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπός του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Χάρβαρντ: Αγώνας δρόμου για εξεύρεση 9 δισ. μετά το πάγωμα της χρηματοδότησης από τον Τραμπ
Διεθνή |

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια

Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]