
Για τον ρόλο της Τουρκίας, τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό αναφέρθηκαν οι ομιλητές του πάνελ «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τα νέα διεθνή συμφραζόμενα» στο πλαίσιο της τρίτης μέρας του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών.
Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Ιωακειμίδης τόνισε πως «τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό στην ευρύτερη θεώρηση είναι πράγματι το πλέον ευαίσθητο θέμα στο πεδίο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά. Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε ισχυρή, περιφερειακή δύναμη με φιλοδοξίες να αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη. Τη συγκεκριμένη στιγμή αποτελεί το μήλον της έριδος καθώς διεκδικείται και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι η Τουρκία επιλέγει να προτεραιοποιήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη».
Πρόσθεσε πως «το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Η δική μου εκτίμηση – πρόταση είναι ότι τα πάγια ελληνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται και μεγιστοποιούνται με τη σύμπραξη της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Άμυνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, με έσχατο στόχο εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες την ένταξή της στην ΕΕ. Όλα αυτά με συγκεκριμένες αιρεσιμότητες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
«Η Τουρκία δεν μας έχει ανάγκη»
Η καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, γενική διευθύντρια του συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (CfIR-GR) Κωνσταντίνα Μπότσιου επισήμανε ότι «η Τουρκία δεν μας έχει ανάγκη. Δεν έχει ανάγκη να μπει σε μια ΕΕ η οποία όπως φαίνεται πηγαίνει σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση αλά καρτ. Δηλαδή μια ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα, μια ΕΕ για το ευρώ, μια ΕΕ για το Σένγκεν και ούτω καθεξής».
Υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ όπως είναι σήμερα κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να υποβάλλεται στις δεσμεύσεις όπως στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η κ. Μπότσιου συμπλήρωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πολωνία, ότι «στην πράξη η Τουρκία όχι μόνο δεν μας χρειάζεται, αλλά πήγε πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν και συνάντησε τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, προφανώς για να του υποδείξει πόσες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει στην Πολωνία -που φοβάται πολύ τη Ρωσία- αν η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα ταχθεί κυρίως στην υπεράσπιση της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία». Κατά την ίδια, η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει πετύχει τους στόχους της στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι δύο ανησυχητικές εξελίξεις για τον Καιρίδη
Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με τη ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, τόνισε πως οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, και ότι αν δεν ήταν πολιτικός θα έλεγε πως «είναι εξαιρετικά ανησυχητικές».
Υπογράμμισε ότι «οι ανησυχίες έχουν να κάνουν με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και ό,τι ακολούθησε. Ακόμη και οι περισσότερο κασσάνδρες εξεπλάγησαν από την ταχύτητα, τη δυναμική αυτών των πρώτων λίγων εβδομάδων. Το δεύτερο είναι η Συρία που η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη και συνολικά ενισχυμένη».
Για τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο υπογράμμισε πως επρόκειτο για μια θετική εξέλιξη «στο βαθμό όμως που δεν γίνεται άσκηση δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας στη Δύση. Και δεν αποτελεί άλλοθι. Και να οδηγούν και κάπου. Πράγματι υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού που δεν έχει αλλάξει και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να επαναπυροδοτηθεί. Δεν έχουμε αφέλειες, δεν έχουμε αυταπάτες. Πρέπει συνολικά το πολιτικό σύστημα να κάνει σε βάθος συζήτηση για αυτές τις τεράστιες εξελίξεις. Η Ελλάδα έχει σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει».
«Δεν έχει Ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για την Τουρκία»
Ο πολιτικός επιστήμονας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ Αντώνης Καμάρας τόνισε πως «το καθεστώς Ερντογάν αποκλίνει και θα συνεχίσει να αποκλίνει αξιακά από την Ευρώπη, σε μια περίοδο που η Ευρώπη επειδή ακριβώς αντιδιαστέλλεται με τον Τραμπ, επιβεβαιώνει την αξιακή της υπόσταση. Στην προσπάθειά του να διατηρηθεί στην εξουσία ο Τούρκος πρόεδρος θα παραβιάζει ακόμη πιο βάναυσα το δημοκρατικό πολίτευμα και θα δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεν έχει Ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για την Τουρκία».
Όπως είπε ο κ. Καμάρας, «η Τουρκία δεν είναι χώρα μέλος της Ευρώπης. Αν αύριο στείλει μια ταξιαρχία στην Ουκρανία δεν σημαίνει ότι σε περίπτωση μια ελληνοτουρκικής σύρραξης θα έχει πρόσβαση στο οπλοστάσιο της Ευρώπης. Σημαίνει ότι εμείς μπορούμε. Θέλουμε στην αποτρεπτική μας ισχύ να προσθέσουμε το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο».
Το πάνελ «0ι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τα νέα διεθνή συμφραζόμενα» συντόνισε ο δημοσιογράφος, διευθυντής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης.
Πηγή: in.gr


Latest News

H Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην Hellenic Train
Εκτός από την επίθεση στην Hellenic Train, η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή στο υπουργείο Εργασίας

Κοντά στην ταυτοποίηση ενός εκ των φερόμενων δραστών της έκρηξης στη Hellenic Train η Αντιτρομοκρατική
Η αναζήτηση, ενός άνδρα με σακίδιο, που έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή της έκρηξης στα γραφεία της Hellenic Τrain, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της αστυνομίας.

Η Γαλλία αυστηροποιεί την απαγόρευση χρήσης smartphones στα σχολεία
Έκθεση επιστημόνων στη Γαλλία υποστήριξε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν smartphones μέχρι τα 13 τους και ότι θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα social media μέχρι τα 18 τους

Γεραπετρίτης: Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή

Ουκρανία: Πάνω από 21 νεκροί και 20 τραυματίες από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα
«Η Ρωσία σκοτώνει αμάχους» έγραψε ο επιτελάρχης του Ζελένσκι

Greek Homes: Still a Dream, but Getting Harder to Reach
Owning a home is a dream for many Greeks, but it's becoming increasingly difficult to achieve.

Κ. Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για το ότι ο πρόεδρος Τραμπ συμφωνεί με την ελληνική πρόταση για «win-win» συμφωνία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική της αγορά

Ισραήλ: Βομβάρδισε νοσοκομείο στη Γάζα – Τρεις ασθενείς νεκροί
Το Ισραήλ «σκοπίμως κατέστρεψε 34 νοσοκομεία για να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τον τομέα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα», λέει η Χαμάς

Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις και βροχές
Ο καιρός θα σημειώσει νέα άνοδο από Δευτέρα

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.