
Με μία ημέρα καθυστέρηση ήρθε και η αναβάθμιση των Alpha Bank και Πειραιώς από τον οίκο Moody’s, απόρροια της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, αφού χτες το βράδυ είχε αναβαθμίσει τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Εθνική και Eurobank, όπως και την Attica Bank.
Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε την Alpha Bank και την Πειραιώς στο «Baa2» από «Baa3», ενώ οι προοπτικές πλέον μεταβάλλονται σε σταθερές από θετικές.
Για την Alpha Bank
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε σήμερα τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Alpha Bank σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, τη μακροπρόθεσμη ανώτερη αξιολόγησή της σε Baa2 από Baa3, καθώς και την αυτόνομη αξιολόγηση BCA σε ba1 από ba2. Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) της τράπεζας αναβαθμίστηκαν σε Baa1 από Baa2.
Όπως αναφέρει ο οίκος, το BCA της Alpha Bank αναβαθμίστηκε σε ba1 από ba2, αντικατοπτρίζοντας περαιτέρω βελτιώσεις στην ποιότητα των δανείων της τράπεζας με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPE) να μειώνονται στο 3,8% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2024 από 6% τον Δεκέμβριο του 2023. Αν και ο δείκτης αυτός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τις αντίστοιχες ελληνικές τράπεζες, τα δάνεια και το απόθεμά της σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε ακίνητα (REOs) είναι το χαμηλότερο σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, η Moody’s αναμένει περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της Alpha Bank, με τη διοίκηση να στοχεύει σε δείκτη NPE κάτω από 3% έως το 2027. Ταυτόχρονα, η τράπεζα αύξησε επίσης την κάλυψη προβλέψεων NPEs στο 53% το 2024 από 45% το 2023.
Η αναβάθμιση του BCA της τράπεζας αποτυπώνει επίσης το βελτιωμένο προφίλ επαναλαμβανόμενων κερδών της (αναφερόμενη απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 14% το 2024 από 13,1% το 2023), τη μέτρια βάση κόστους της (αναλογία κόστους προς έσοδα 38,6% το 2024) και ιδίως τις προσδοκίες μας για τη διατήρηση των κερδών στο μέλλον. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας είναι τα λιγότερο ευαίσθητα μεταξύ των τοπικών ομολόγων της.
Αυτή η βελτιωμένη χρηματοοικονομική απόδοση ενίσχυσε τη φερεγγυότητα της τράπεζας με τον δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) στο 16,3% τον Δεκέμβριο του 2024, σε σύγκριση με 14,3% τον Δεκέμβριο του 2023. Η Alpha Bank αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τον δείκτη CET1 σε πάνω από 17%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι DTC έχουν πιο περιορισμένα χαρακτηριστικά απορρόφησης ζημιών από τα κοινά ίδια κεφάλαια.
Για την Πειραιώς
Την ίδια ώρα, η Moody’s αναβάθμισε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Piraeus Bank σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, τη μακροπρόθεσμη ανώτερη αξιολόγησή της σε Baa2 από Baa3, καθώς και πιστοληπτική ικανότητα (BCA) της τράπεζας σε ba1 από ba2. Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Baa1 από Baa2.
Η BCA της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε ba1 από ba2, λαμβάνοντας υπόψη τις βελτιώσεις στα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη της, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότερης ποιότητας ενεργητικού, των ισχυρών κερδών σε συνδυασμό με τη βάση πολύ χαμηλού κόστους και της συνεχούς άνετης χρηματοδότησης και ρευστότητας, αναφέρει ο οίκος.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) της τράπεζας μειώθηκε στο 2,6% τον Δεκέμβριο του 2024 από 3,5% τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ η κάλυψη προβλέψεων NPE αυξήθηκε περαιτέρω σε περίπου 65%. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης την προσδοκία μας ότι η βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας θα διατηρηθεί, με τις νέες εισροές NPE να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας την καλή ποιότητα του νέου δανεισμού τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, αναμένει επίσης από την τράπεζα να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις καθαρές πιστωτικές απαιτήσεις περίπου 0,7 δισ. ευρώ από το ελληνικό κράτος που συνδέονται με ληξιπρόθεσμα δάνεια εγγυημένα από το κράτος, τα οποία η τράπεζα ταξινομεί ως άλλα περιουσιακά στοιχεία και δεν περιλαμβάνονται στο απόθεμα NPEs (1,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2024).
Ομοίως, αναγνωρίζει επίσης τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της τράπεζας να περικόψει το σχετικά μεγάλο απόθεμα ακίνητης περιουσίας (REOs) ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ισολογισμό της, τα οποία αποκτήθηκαν μετά από ανεπιτυχείς πωλήσεις σε δημοπρασίες , με στόχο να μειωθεί κάτω από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ έως το 2028.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να έχει ευνοϊκό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 63% και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 219% τον Δεκέμβριο του 2024, υποστηρίζοντας το πιστωτικό της προφίλ.


Latest News

CNL Capital: Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος ο Αλ. Μπένος
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

Ελίν: Ενώνει τις δυνάμεις της με το Humanity Greece για προσφορά στην κοινωνία
Η ελίν ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους πολλοί ευάλωτοι πολίτες

Έγκριση σε United Media και Paxana Holdings στον κοινό έλεγχο της Audiomax Συμμετοχών
Η επιχείρηση-στόχος είναι εταιρία συμμετοχών και ελέγχει τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, μία εταιρία παραγωγής και αναμετάδοσης podcast

Καμία παρέκκλιση από το σχέδιο για τη Γραμμή 4 - Συνεχίζονται τα έργα από την AVAX
Με μήκος 12,8 χλμ., 15 νέους σταθμούς και συνολικό προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ, τα έργα για τη Γραμμή 4 προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς

Ντεμπούτο στο Κολωνάκι για τους Τούρκους της Vakko - Τι δήλωσε ο πρόεδρός της
Η εταιρεία Vakko με ιστορία 91 χρόνων άνοιξε στην περιοχή του Κολωνακίου το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα
![Πειραιώς: Στην top λίστα των μετοχών που συστήνει η JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_peiraios_megalou333-2-600x352.png)
Στην top λίστα των μετοχών της JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές η Πειραιώς
Στα 6,30 ευρώ θέτει την τιμή στόχο για την Πειραιώς η JP Morgan - Τι προτιμά για την Ελλάδα

Ενισχύει την παρουσία στην άμυνα η Metlen - Νέες επεκτάσεις στο βιομηχανικό συγκρότημα Βόλου
Περισσότερα για την εντατικοποίηση του αμυντικού τομέα της METLEN, θα παρουσιαστούν στο Capital Markets Day, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 28 Απριλίου

Εκτοξεύθηκαν κατά 28,5% οι τιμές στα τρόφιμα μέσα σε τρία χρόνια [γραφήματα]
Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει σημαντική αύξηση των τιμών την τελευταία τριετία - Από το 2011 έως το 2021 ωστόσο ο πληθωρισμός ήταν σχεδόν μηδενικός

NBG Sec για τράπεζες: Ποιοτικά μεγέθη, ισχυρές αμοιβές μετόχων - Οι νέες τιμές στόχοι
Ο αντίκτυπος των χαμηλότερων επιτοκίων αντισταθμίστηκε από την πιστωτική επέκταση και δευτερευόντως από τη βελτίωση του κόστους χρηματοδότησης

AXIA για Aegean: Ισχυρό το τέταρτο τρίμηνο - Πρόταση για μέρισμα στα 0,80 ευρώ
Πώς σχολιάζει η AXΙA τα αποτελέσματα της Aegean για το σύνολο της οικονομικής χρήσης του 2024 - Πώς εξελίσσεται η επιβατική κίνηση