
Το πρώτο crash test για το ηλεκτρικό σύστημα αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το οποίο μπορεί να μετατραπεί από πολλούς σε long weekend καθώς ακολουθεί την Τρίτη και η αργία της 25η Μαρτίου.
Έτσι, η ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί, ενώ παράλληλα αναμένεται αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για επιστροφή του καλού καιρού, ένας συνδυασμός που εγκυμονεί κινδύνους αστάθειας για το ηλεκτρικό σύστημα.
Η σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων
Δεν είναι τυχαίο ότι για την επόμενη Τετάρτη 26 Μαρτίου έχει οριστεί η πρώτη σύσκεψη για φέτος, της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), υπό τον αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Φούρλαρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο Διαχειριστών του ηλεκτρικού συστήματος και του δικτύου διανομής ρεύματος, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα, προκειμένου να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, να εκτιμηθεί το εύρος του προβλήματος, ειδικά για το τετραήμερο του Πάσχα (από Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα της διακαινησίμου) και να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες λύσεις από τον ΑΔΜΗΕ.
Ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ για τον κίνδυνο μπλακ άουτ
Για τα δύο κρίσιμα τετραήμερα της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα μίλησε χθες και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με θέμα: «Η Ελλάδα Μετά VIIΙ». «Ελπίζω να καταφέρουμε να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο και να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα διακοπών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η υπερπαραγωγή των ΑΠΕ, ιδίως άνοιξη και φθινόπωρο που έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή ενεργειακή ζήτηση αυτές τις εποχές, δημιουργεί ανισορροπία παραγωγής – ζήτησης, ενώ είναι περιορισμένη η δυνατότητα προσαρμογής της κατανάλωσης στο προφίλ της παραγωγής, με το πρόβλημα να εντείνεται από την έλλειψη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας. Λύση για την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος αποτελούν οι περικοπές πράσινης ενέργειας.
Tο επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται δύσκολο, με αποκορύφωμα το φετινό Πάσχα
Αναφερόμενος σε αυτές, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ επεσήμανε ότι δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά είναι απολύτως αναγκαίο και «πρέπει να το συνηθίσουμε διότι δεν γίνεται διαφορετικά». Και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος χωρίς περικοπές. Οι περικοπές θα λειανθούν, θα μειωθούν όσο μπαίνουν αποθηκευτικά συστήματα, όμως ποτέ δεν θα μπορεί να υπάρχει ένα πράσινο σύστημα χωρίς να γίνονται περικοπές», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το «ποσοστό των περικοπών θα πρέπει να εντάσσεται στα επιχειρηματικά πλάνα των παραγωγών, με τις πληροφορίες που θα δίνει ο Διαχειριστής προκειμένου οι επενδύσεις να είναι βιώσιμες».
Οι αυξημένες περικοπές ΑΠΕ
Ήδη το προηγούμενο διάστημα, λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας, ξεκίνησαν αυξημένες περικοπές. Μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μαρτίου, με την πρωτοφανή για την εποχή καλοκαιρία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά χρειάζονταν περικοπές 5,4 GWh και 6,9 GWh (γιγαβατώρα) αντίστοιχα συνολικά για κάθε ημέρα (κυρίως τις μεσημεριανές ώρες 12.00 – 16.00).
Οι περικοπές στις ΑΠΕ ορισμένες φορές είναι κατάτι μικρότερες από τις προβλέψεις, οι οποίες ορισμένες φορές παρεκκλίνουν λόγω της στοχαστικότητας των ΑΠΕ. Ο ΑΔΜΗΕ έχει υποβάλλει στη ΡΑΑΕΥ μια σχετικά απλουστευμένη μέθοδο βάσει της οποίας θα μπορεί να προσδιορίζεται πόση είναι τελικά η πραγματική ενέργεια που περικόπτεται ωστόσο, για την ώρα, δεν έχει εγκριθεί.
Το Πάσχα
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται δύσκολο, με αποκορύφωμα το φετινό Πάσχα. Το περυσινό Πάσχα έγιναν οι μεγαλύτερες δυνατές περικοπές, οι εξαγωγές έφτασαν κοντά στο μέγιστο όριο των διεθνών διασυνδέσεων, δηλαδή περί τα 2,2 GW, και το σύστημα σώθηκε.
Φέτος, προστέθηκαν επιπλέον 2,5 GW νέων ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει υπερπαραγωγή συγκριτικά με πέρυσι. Επιπλέον, οι αγορές των γειτονικών χωρών όπου κατευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ενδέχεται να είναι και εκείνες πλεονασματικές, λόγω του καθολικού Πάσχα.
Η ανησυχία και η λύση
Όλα αυτά δημιουργούν μια μεγάλη ανησυχία στους Διαχειριστές. Η λύση είναι μονόδρομος: περικοπές ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ στα έργα που ελέγχουν και από τους ίδιους τους παραγωγούς τις δύσκολες ημέρες σε έργα που δεν ελέγχονται (σ.σ. δεν έχουν εγκαταστήσει συστήματα εποπτείας) εάν δεχτούν έγκαιρη ενημέρωση από τον διαχειριστή.
Ο τρόπος δράσης για τη διάσωση του συστήματος αναμένεται να εγκριθεί από την Αρχή όπως και η επιβολή προστίμων, σε όσους δεν τηρούν τις εντολές περικοπών, 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα οποία σε περίπτωση υποτροπών μπορεί να φτάσουν και τα 1.500 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ θα υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού