
Την υψηλή γεωπολιτική αξία των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων ανέδειξε κατά την ομιλία του στο 8ο ετήσιο συνέδριο Κύκλος Ιδεών – Η Ελλάδα Μετά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης.
Όπως ανέφερε, οι διακρατικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν αποτελέσει διαχρονικά βασικές υποδομές για τον ενιαίο οικονομικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector (GSI), την υλοποίηση της οποίας χαρακτήρισε ως σημαντικό εθνικό ζήτημα με προφανή οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Πρόσθεσε ότι η ενεργειακή ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, θα ενισχύσει την αίσθηση του «ανήκειν» για το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος-μέλος τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού, θα αναβαθμίσει την κοινωνική ευημερία και θα έχει θετικό αντίκτυπο για τους καταναλωτές της Κύπρου.
Το γεωπολιτικό ρίσκο
Σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές προκλήσεις του έργου, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ είχαν διαβλέψει εξ αρχής το γεωπολιτικό ρίσκο, ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχει ισχυρή βούληση να συνεχιστεί το έργο και καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπογράμμισε δε ότι οι χειρισμοί για το έργο πραγματοποιούνται πλέον σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Διαχειριστή.
Πρόσθεσε ότι το έργο έχει την πλήρη υποστήριξη και του Ισραήλ, το οποίο δεν διαθέτει διασυνδέσεις με τους γείτονές του και δεν είναι θωρακισμένο σε περιόδους κατά τις οποίες το σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά την επάρκεια παραγωγής ηλεκτρισμού.
Αναφορικά με την πρόοδο του GSI, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 160 χλμ. καλωδίου και έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες βυθού στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Εγχώριες νησιωτικές διασυνδέσεις
Ο κ. Μανουσάκης μίλησε και για τις εγχώριες νησιωτικές διασυνδέσεις που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ με τα Δωδεκάνησα και το ΒΑ Αιγαίο, τονίζοντας πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διασφαλιστεί η επιτυχής ενσωμάτωσή τους στο ηπειρωτικό σύστημα, για λόγους εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής βιωσιμότητας.
Παράλληλα, βρίσκεται σε φάση δοκιμών η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής η οποία, όπως είπε, από το προσεχές καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της.
Ο επικεφαλής του Διαχειριστή αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των περικοπών πράσινης ηλεκτροπαραγωγής, επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίες για την ευστάθεια του συστήματος και θα πρέπει να υπολογίζονται εκ των προτέρων στα επιχειρηματικά πλάνα των παραγωγών, ώστε να αξιολογείται η βιωσιμότητα των επενδύσεων τους.
Το crash test της 25ης Μαρτίου
Για τον κίνδυνο ενός πιθανού μπλακ άουτ στις αργίες της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα, κατά τις οποίες η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά, ανέφερε πως ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αποσοβήσει το ενδεχόμενο διακοπών.
Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στα σχέδια ανάπτυξης Data Centers μέσω της κοινής εταιρείας που έχει συστήσει ο Διαχειριστής με εξειδικευμένο αμερικανικό όμιλο, με στόχο την υλοποίηση της πρώτης επένδυσης στην Αττική και την προοπτική κατασκευής ανάλογων υποδομών και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.


Latest News

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού

Μετά το Πάσχα η κρατική επιδότηση ρεύματος για τους μικρομεσαίους
Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας