
Την ΑΙ επιστρατεύει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προκειμένου να αποδείξει αυτό για το οποίο πολλάκις έχει κατηγορήσει την ΕΚΤ, ότι είναι ιδιαίτερα μετριοπαθής απέναντι στους κινδύνους.
Οι οικονομολόγοι της Bundesbank έβαλαν στο «μικροσκόπιο» της τεχνητής νοημοσύνη περίπου 50.000 διατυπώσεις από δηλώσεις και ομιλίες νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2011, αναθέτοντας στο πολύγλωσσο μοντέλο της Meta να αναλύσει το περιεχόμενό τους, όπως γράφουν οι FT.
Οπως διαπιστώθηκε, ο τόνος της ΕΚΤ από εκείνη την εποχή ήταν «κυρίως μετριοπαθείς», που σημαίνει ότι οι ρυθμιστές των επιτοκίων δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τον πληθωριστικό κίνδυνο, εντοπίζοντας τις οικονομικές αδυναμίες και σηματοδοτώντς νομισματική χαλάρωση. Διαπιστώθηκε, επίσης, πως οι πολιτικές της ΕΚΤ παρέμειναν επιπόλαιες ακόμη και αφού σκλήρυνε τη ρητορική της, όταν ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται το 2021.
Τα συμπεράσματα της έρευνας υποστηρίζουν όσους πώην επικεφαλής της Bundesbank, όπως ο Axel Weber και ο Jens Weidmann, διαφωνούσαν ανοιχτά και συχνά με την ΕΚΤ
Το AI της Bundesbank έκανε μια εντυπωσιακή παρατήρηση σχετικά με τη θητεία του τότε προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που ακολούθησε ιστορικά χαλαρή νομισματική πολιτική κατά την τελευταία δεκαετία σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον αποπληθωρισμό. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά με το ευρύτερο οικονομικό κλίμα ήταν αισθητά πιο αισιόδοξες από ό,τι η μετριοπαθής ρητορική της για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, σύμφωνα με την ανάλυση της Bundesbank.
Η έρευνα μπορεί να θεωρηθεί ως υποστηρικτική των επιχειρημάτων που διατυπώθηκαν από πρώην επικεφαλής της Bundesbank, όπως ο Axel Weber και ο Jens Weidmann, οι οποίοι διαφωνούσαν ανοιχτά και συχνά με την ΕΚΤ. Ο Weidmann έχει δηλώσει δημόσια ότι η τράπεζα της Ευρωζώνης «ξεπέρασε το όριο» με τη δραματική νομισματική χαλάρωση.
Ο Ντράγκι περιέγραψε κάποτε τον γερμανό τραπεζίτη ως Mr No, ή Nein zu allem. Ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, στον οποίο πιστώνεται η σωτηρία του ευρώ, αφού ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα έκανε «ό,τι χρειαστεί» για να σταθεροποιήσει το κοινό νόμισμα, χαρτακτηρίστηκε «Κόμης Ντράγκιλα» από τη γερμανική ταμπλόιντ Bild, η οποία τον κατηγόρησε ότι «απομυζούσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των γερμανών αποταμιευτών, επιβάλλοντας αρνητικά επιτόκια.
Τα συμπεράσματα
Σύμφωνα με την ανάλυση της ΑΙ της Bundesbank, η χαλαρή στάση της ΕΚΤ ήταν κυρίως σύμφωνη με την αδύναμη ανάπτυξη και το γενικό δυσμενές οικονομικό κλίμα — ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, της πανδημίας Covid-19 και των πρώτων ημερών του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.
Ωστόσο, εντόπισε μια αναντιστοιχία ενόψει της εκτίναξης των τιμών το 2022, όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε έως και 10,6%: η διατύπωση της ΕΚΤ για τον κίνδυνο πληθωρισμού έγινε πιο επιθετική από τις αρχές του 2021, αλλά η στάση της για τα επιτόκια παρέμεινε θολή για σχεδόν ένα ολόκληρο έτος.
Ο επιθετικός τόνος για τον πληθωριστικό κίνδυνο κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2022, προτού η ΕΚΤ αρχίσει τελικά να αντιδρά με αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων έναν μήνα αργότερα.
Ενώ η Bundesbank έχει μετριάσει τον τόνο της προς την ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποστηρίξουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ των οικονομολόγων ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα να αντιδρά στον πληθωριστικό κίνδυνο που ήταν από καιρό ορατός.
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ τόνισε την αύξηση του πληθωρισμού εκείνη την εποχή, αλλά εκτίμησε ότι ήταν προσωρινή», αναφέρεται στα συμπεράσματα.
«Το αφήγημασ για τον πληθωρισμό παρέμεινε πολύ μετριοπαθές μέχρι το τέλος του 2022», διαπιστώνει η Bundesbank, προσθέτοντας ότι η σταδιακά έγινε πιο αυστηρ΄π και μόλις «πιο πρόσφατα» ισορροπήθηκε.


Latest News

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών
![Data Centers: Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/datt-600x400.jpeg)
Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας - Τα data centers οδηγούν τη ζήτηση [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΟΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum Χ-Yanis Ben Amor: Το μέλλον της ΑΙ στην Ελλάδα – Οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας
Μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum Χ, ο Yanis Ben Amor, αναφέρθηκε στο πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με σωστό τρόπο την ΑΙ

Aυτοβελτιούμενα μοντέλα AI αναπτύσσουν η DeepSeek μαζί με κινεζικό πανεπιστήμιο
Η DeepSeek ονομάζει τα νέα μοντέλα DeepSeek-GRM - συντομογραφία για τη «γενικευμένη μοντελοποίηση ανταμοιβής» - και θα τα κυκλοφορήσει σε βάση ανοιχτού κώδικα

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Δουκίδης (ΟΠΑ): Πρέπει να δούμε ανά κλάδο τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ
Στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X μίλησε ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο ΟΠΑ