Δεν ξέρω αν αντιλαμβανόμαστε πάντα σε ποιον βαθμό τα περισσότερα πράγματα στην οικονομία συνδέονται. Τα τελευταία 24ωρα έχει φουντώσει από την κυβέρνηση το θέμα των αμοιβών των εργαζομένων, με αφορμή και την αναμενόμενη από την 1η Απριλίου αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και το γενικότερο αίτημα για βελτίωση των αμοιβών. Οι νέοι αυτοί μισθοί μαζί με όλες τις υποχρεώσεις που τους συνοδεύουν θα πρέπει να πληρωθούν από τις επιχειρήσεις. Αρα κάποιοι θα επιβαρυνθούν. Οταν οι μισθολογικές και οι μη μισθολογικές υποχρεώσεις που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις αυξάνουν πάνω από ένα επίπεδο που μπορεί να αντέξει η ανάπτυξή τους, τότε οι αυξήσεις περνούν στις τιμές και έχουμε πληθωρισμό. Τότε επιβαρύνονται κάποιοι άλλοι, οι καταναλωτές. Στη συγκυρία που βρισκόμαστε και με όσα συμβαίνουν στον παγκόσμιο οικονομικό περίγυρο, μια μικρή αναθέρμανση του πληθωρισμού αναμένεται, ούτως ή άλλως, λόγω δασμών Τραμπ, πριν έρθει η ύφεση στις ΗΠΑ και υποχωρήσει η παγκόσμια ζήτηση και μαζί και οι τιμές. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε άλλα θέματα να σκεφτούμε. Χθες έβγαλε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τα στοιχεία με το μισθολογικό κόστος στις χώρες-μέλη και στην Ελλάδα. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, οι μισθοί στην Ελλάδα σε κάθε τομέα της οικονομίας, δημόσιο και ιδιωτικό, αυξήθηκαν κατά 5,1%. Το μη μισθολογικό κόστος την ίδια περίοδο αυξανόταν κατά 4,8%.

Μα βάση τα ίδια στοιχεία, όταν περιοριστούν στο δυναμικό κομμάτι του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, στους μισθούς που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, η αύξηση έφτανε το 7,9% και το μη μισθολογικό κόστος ακόμα περισσότερο, κατά 9,6%.

Η ποσοστιαία αύξηση δηλαδή που εισέπρατταν οι φορείς του Δημοσίου (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) από τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ήταν μεγαλύτερη της ίδιας της αύξησης του μισθού που εισέπραξε ο εργαζόμενος.

Αν η ανάλυση επεκταθεί σε επιμέρους κλάδους, τότε το πρόβλημα του υπέρογκου μη μισθολογικού κόστους γίνεται τεράστιο. Στη βιομηχανία, σύμφωνα με τη Eurostat, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7,6%, αλλά το μη μισθολογικό κόστος κατά 13,5%. Οι επιχειρήσεις του κλάδου έβγαλαν από το ταμείο τους παραπάνω 8,8% για αμοιβές και το μεγαλύτερο μέρος πήγε στο κράτος.

Στις κατασκευές ακόμα χειρότερα. Οι μισθοί στην Ελλάδα στα τέλη του 2024 αυξήθηκαν κατά 7,9%, αλλά το μη μισθολογικό κόστος αυξήθηκε με το ιλιγγιώδες 45,7% δημιουργώντας μια συνολική επιβάρυνση του κόστους εργασίας στον κλάδο που έφτασε το 16,7%. Ποσοστό υπερδιπλάσιο δηλαδή της μέσης αύξησης, των χρημάτων που κατέληξαν στην τσέπη των εργαζομένων.
Με αυτή τη στρεβλή κατάσταση δεν μπορούμε να πάμε για πολύ. Οι εργαζόμενοι ζητούν, και εύλογα, βελτίωση του μισθολογικού επιπέδου τους, οι επιχειρήσεις σε έναν σημαντικό βαθμό το κάνουν, αλλά στην πράξη διαπιστώνουν ότι μόνο ένα μέρος καταλήγει ως αμοιβή στον εργαζόμενό τους. Και εδώ είναι το πρόβλημα του μη μισθολογικού κόστους, των ασφαλιστικών εισφορών που όλο μειώνονται και όλο σε υπέρογκα ύψη μένουν και της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων. Με λίγα λόγια, οι πραγματικοί δικαιούχοι των αυξήσεων δεν εισπράττουν αυτά που τους αναλογούν, ενώ επιπλέον η οικονομία μολύνεται με άχρηστη επιπλέον ακρίβεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Opinion |

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Opinion |

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ

Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Opinion |

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης

Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας