
Τους οικονομιμκούς δεσμούς του Βίκτορ Ορμπαν με το Πεκίνο έβαλε στο στόχαστρο η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω έρευνας που πραγματοποιεί στο εργοστάσιο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων BYD στην Ουγγαρία με ζητούμενο εάν λαμβάνει αντιανταγωνιστικές επιδοτήσεις από την Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στα προκαταρκτικά στάδια μιας έρευνας για ξένες επιδοτήσεις στο εργοστάσιο BYD, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα στους Financial Times, κάνοντας ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης της εμπορικής έντασης με το Πεκίνο.
Εάν επαληθευτούν οι υποψίες των Βρυξελλών, μπορεί να την αναγκάσει να πουλήσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, να μειώσει την παραγωγική ικανότητα, να επιστρέψει την επιδότηση και ενδεχομένως να πληρώσει πρόστιμο για μη συμμόρφωση.
Η κόντρα με τις Βρυξέλλες και οι κινεζικές επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος έχει προσελκύσει πολλές κινεζικές επενδύσεις, βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα για τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες, έχει «φορτσάρει» παίρνοντας φόρα από την επιστροφή του ιδεολογικού συμμάχου του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και μάλιστα αναμένεται να ασκήσει βέτο στην αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.
Πέρσι φιλοξένησε τον κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ στη Βουδαπέση καταφέρνοντας να προσελκύσει το 20% του συνόλου των κινεζικών επενδύσεων που εισρέουν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η επένδυση της BYD στην περιοχή Szeged της νότιας Ουγγαρίας αναμένεται να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει έως και 10.000 θέσεις εργασίας.
Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι το εργοστάσιο κατασκευάστηκε με κινέζικο εργατικό δυναμικό και χρησιμοποιεί κυρίως εισαγόμενα ανταλλακτικά, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών του, δημιουργώντας μικρή οικονομική αξία για την ίδια την ένωση.
Ο Γιάνος Μπόκα, υπουργός Ευρώπης της Ουγγαρίας, είπε στους FT ότι η Βουδαπέστη δεν είχε ενημερωθεί για την έρευνα, αλλά πρόσθεσε: «Δεν είναι περίεργο – και είναι γενικά γνωστό ότι οποιαδήποτε επένδυση πραγματοποιείται στην Ουγγαρία εμφανίζεται πολύ γρήγορα στο ραντάρ της Επιτροπής και η Επιτροπή παρακολουθεί με διπλή προσοχή κάθε απόφαση κρατικής βοήθειας που λαμβάνει χώρα στην Ουγγαρία». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Βουδαπέστη ήταν «ήρεμη», καθώς εξέτασε προσεκτικά την κρατική βοήθεια.
Τα σχέδια της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Η Κομισιόν έχει ήδη διαπιστώσει, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που διενήργησε πέρσι, η οποία οδήγησε στην επιβολή δασμών από την πλευρά της ΕΕ, ότι η BYD, μαζί με άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, έλαβαν επιδοτήσεις
Η ανταγωνίστρια της Tesla του Ιλον Μασκ έχει φιλόδοξα σχέδια επέκτασης στην Ευρώπη και σε άλλες διεθνείς αγορές, αφού συγκέντρωσε 5,6 δισ. δολάρια σε μια πρόσφατη πώληση μετοχών στο Χονγκ Κονγκ. Εκτός από την Ουγγαρία, τα πλάνα της περιλαμβάνουν ένα εργοστάσιο στην Τουρκία και μια τρίτη τοποθεσία που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Ο όμιλος που υποστηρίζεται από τον Γουόρεν Μπάφετ, αντιμετωπίζει επίσης έλεγχο από την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδιά του να επεκτείνει το αποτύπωμά του στο εξωτερικό. Πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν στους FT ότι το Πεκίνο καθυστερεί την κατασκευής εργοστασίου της BYD στο Μεξικό, λόγω των φόβων ότι μπορεί να γίνει δίαυλος για να περάσει στις ΗΠΑ η τεχνολογία έξυπνων αυτοκινήτων που αναπτύχθηκε στην Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι και άλλοι Κινέζοι κατασκευαστές EV ενδιαφέρονται επίσης να επενδύσουν στην Ευρώπη. Η Chery έχει επενδύσει στην Ισπανία και η Geely βρίσκεται σε συνομιλίες με την πολωνική κυβέρνηση. Αρκετές κινεζικές εταιρείες μπαταριών κατασκευάζουν επίσης εργοστάσια στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της CATL, η οποία χτίζει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιό της στην ανατολική Ουγγαρία με κόστος άνω των 7 δισ. ευρώ.


Latest News

Οι δύο κορυφαίες χαλυβουργίες της Ν. Κορέας συνασπίζονται για νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ
Η συνεργασία θα αντιπροσωπεύει μια εταιρική σχέση ορόσημο με στόχο την αντιμετώπιση των αμερικανικών δασμών 25% στον χάλυβα

Η εκδίκηση του... φραπέ - Οι τιμές ανεβαίνουν, οι παραγωγοί πλουτίζουν;
Το πλήγμα στη Robusta, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ, η ζήτηση για στιγμιαίο καφέ και οι δασμοί Τραμπ - Ο ρόλος των καλλιεργητών

Δασμοί Τραμπ: Το καμπανάκι από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις γίνονται πιο επιφυλακτικοί εν όψει των δασμών

Έρχεται «πόνος» από τους δασμούς Τραμπ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Το ανυπέρβλητο εμπόδιο
Αναπτυσσόμενες οικονομίες με μισθούς λίγων δολαρίων την ημέρα, καλούνται να γεφυρώσουν το εμπορικό χάσμα με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Το οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας που έρχεται: Τα βλέμματα στην ΕΚΤ και στον Καναδά
Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που έρχεται

Νίκη στο... παρά πέντε για την Apple - Γλίτωσε τη μεγαλύτερη κρίση από την πανδημία
Πριν από την τελευταία εξαίρεση, η Apple είχε προσαρμόσει την εφοδιαστική της αλυσίδα ώστε να κατασκευάζει περισσότερα iPhones για τις ΗΠΑ στην Ινδία

Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές
Η δυναστεία των Brenninkmeijers, της αλυσίδας λιανικής C&A, απορρίπτει τη συνηθισμένη της μυστικότητα για να προσελκύσει περισσότερους εξωτερικούς επενδυτές, επιδιώκοντας τον διπλασιασμό των διαχειρίσιμων περιουσιακών της στοιχείων

Καθηγητές του Χαρβάρντ μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ
Το υπαρξιακό «πιστόλι στον κρόταφο» των Πανεπιστημίων

Ιαπωνία: Δεν θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά ομόλογα ως μοχλό πίεσης στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Ιαπωνία και ΗΠΑ θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για τους δασμούς στις 17 Απριλίου

Αύριο ανακοινώνει λεπτομέρειες για τις εξαιρέσεις στους δασμούς ο Τραμπ
Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους: «Θα σας δώσω αυτή την απάντηση τη Δευτέρα. Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος τη Δευτέρα»