
Οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα ευτυχίας. Στην ετήσια κατάταξη των πιο ευτυχισμένων χωρών της Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας, οι ΗΠΑ έπεσαν στο νούμερο 24, τη χαμηλότερη θέση τους στην 13χρονη ιστορία της λίστας. Πέρυσι, οι ΗΠΑ έπεσαν για πρώτη φορά από τις 20 πρώτες θέσεις. Η λίστα καταρτίζεται από ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα κατοίκων από περισσότερες από 140 χώρες αξιολογεί την ποιότητα ζωής τους.
«Αυτή η σταδιακή πτώση της ευημερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται, αν αρχίσετε να το σκάβετε, ειδικά από άτομα κάτω των 30», είπε στο Fortune ο Γιαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Ευημερίας και εκδότης του The World Happiness Report. «Η ικανοποίηση των νέων από τη ζωή στις ΗΠΑ έχει μειωθεί».
Αν αξιολογούσατε μόνο άτομα κάτω των 30, οι ΗΠΑ δεν θα κατατάσσονταν καν στις 60 πιο ευτυχισμένες χώρες, διαπιστώνει η έκθεση. Είναι ο ίδιος λόγος για τη δραματική πτώση των ΗΠΑ πέρυσι από το νούμερο 15 στο νούμερο 23. Όμως η συνεχής πτώση είναι ανησυχητική, σημειώνουν οι ερευνητές.
«Είναι πραγματικά απογοητευτικό να το βλέπεις αυτό, και συνδέεται τέλεια με το γεγονός ότι η ευημερία της νεολαίας στην Αμερική βρίσκεται σε έναν γκρεμό, που οδηγεί σε μεγάλο βαθμό αυτή την πτώση στην κατάταξη», λέει ο Ντε Νεβ.
Η κατάταξη των ΗΠΑ εξηγείται επίσης από τη μεγαλύτερη ανισότητα σε σύγκριση με τις σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία (αρ. 1), η Δανία (αρ. 2) και η Ισλανδία (αρ. 3).
Η αυξημένη ανισότητα στις ΗΠΑ εντείνει τη δυσαρέσκεια
«Σε αυτές τις σκανδιναβικές χώρες, μια ανερχόμενη παλίρροια ανυψώνει όλα τα σκάφη, επομένως τα επίπεδα οικονομικής ανισότητας είναι πολύ λιγότερα, και αυτό αντανακλάται και στην ευημερία», λέει ο Ντε Νεβ. «Στη Φινλανδία, οι περισσότεροι άνθρωποι θα βαθμολογήσουν [την ευτυχία τους] με επτά ή οκτώ, ενώ αν κοιτάξετε την κατανομή της ευημερίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πολλά 10, αλλά υπάρχουν και πολλά 1».
Η έκθεση επικεντρώθηκε περισσότερο φέτος στη δύναμη της κοινωνικής υποστήριξης μιας χώρας και στο πόσο εμπιστεύονται οι άνθρωποι τους άλλους – ένας βασικός προγνωστικός παράγοντας της προσωπικής ευημερίας. Το 2023, σχεδόν ένας στους πέντε νεαρούς ενήλικες στις ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είχε κανέναν στον οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν για υποστήριξη. Και στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ατόμων που τρώνε μόνοι τους έχει αυξηθεί κατά 53% από το 2003 (ο αριθμός των κοινών γευμάτων σε μια εβδομάδα ήταν ένα νέο σημείο δεδομένων στη φετινή έκθεση που συσχετίστηκε με τη θετική ευημερία, σύμφωνα με τον Ντε Νεβ).
«Βλέπετε μια εκπληκτική αύξηση στο φαγητό μόνος τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ», λέει, γεγονός που επιδεινώνει τη δυσπιστία των ανθρώπων προς τους άλλους και την κοινωνία. «Είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι όλο και πιο μόνοι τους, απομονωμένοι, η πολιτική τους σκέψη, οι θεωρίες τους γύρω από τη ζωή και την κοινωνία, δεν δοκιμάζονται πλέον από άλλους… Στους θαλάμους αντήχησης μας, αναπτύσσουμε αυτές τις έννοιες ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους άλλους οι άλλοι, και έτσι δεν τους εμπιστευόμαστε, ή ότι οι μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους. Και σαν αποτέλεσμα πιστεύουμε όλα αυτά τα πράγματα. Και ο τρόπος που το ενστερνιζόμαστε είναι πραγματικά οξύ πρόβλημα»
Οι ερευνητές λένε ότι μπόρεσαν να ανακαλύψουν τη δυσπιστία ρωτώντας αν οι άνθρωποι πίστευαν ή όχι ότι κάποιος θα επέστρεφε ένα χαμένο πορτοφόλι. Σε σύγκριση με τις σκανδιναβικές χώρες, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ ήταν πιο πιθανό να υποτιμήσουν την καλοσύνη των άλλων.
«Απαιτεί να εμπιστευόμαστε αγνώστους, ότι θα υπερβούν τα δέοντα και να είναι ευγενείς και θα προσπαθήσουν να το δώσουν πίσω στον νόμιμο ιδιοκτήτη ή να το αφήσουν στην αστυνομία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εμπιστευτείς την αστυνομία», λέει ο Ντε Νεβ. «Αυτό το μεμονωμένο στοιχείο της απώλειας πορτοφολιού είναι πολύ ισχυρό».


Latest News

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

Η στιγμή της Μελόνι - Θα μπορέσει να «καλοπιάσει» τον Τραμπ για λογαριασμό της ΕΕ;
Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια