
Πακτωλό χρημάτων για κρατική υποστήριξη στην εγχώρια εξερεύνηση ορυκτών, ρίχνει η Κίνα στο πλαίσιο αφενός της φιλοδοξίας του Πεκίνου για αυτάρκεια, αφετέρου του ανταγωνισμού με τς ΗΠΑ που κλιμακώνεται.
Το 2024, τουλάχιστον οι μισές από τις 34 επαρχιακές διοικήσεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις κορυφαίες περιοχές παραγωγής πόρων όπως η Xinjiang, έχουν ανακοινώσει αυξημένες επιδοτήσεις, ή διευρυμένη πρόσβαση για εξερεύνηση ορυκτών, σύμφωνα με ανάλυση επίσημων ανακοινώσεων που δκπόνησαν οι FT.
Η ενίσχυση της χρηματοδότησης έρχεται καθώς ο έλεγχος των στρατηγικών ορυκτών του κόσμου έχει αναδειχθεί ως σημείο ανάφλεξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις υπερδυνάμεις να ανταγωνίζονται για πόρους που απαιτούνται για προηγμένες τεχνολογίες, όπως ημιαγωγοί, ηλεκτρικά οχήματα, ρομποτική και πυραύλους.
«Έχουν επιτευχθεί μια σειρά από σημαντικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση ορυκτών, ενισχύοντας σημαντικά την ικανότητα θωράκισης της ασφάλειας σημαντικών βιομηχανικών αλυσίδων και αλυσίδων εφοδιασμού και αντιμετώπισης εξωτερικών περιβαλλοντικών αβεβαιοτήτων», δήλωσε σε δημοσιογράφους φέτος ο Σιόνγκ Ζιλί, διευθυντής του τμήματος γεωλογικής εξερεύνησης και διαχείρισης του υπουργείου φυσικών πόρων.
Πρόσθεσε ότι το νέο σχέδιο εξερεύνησης ορυκτών επικεντρώθηκε στενά στην ενίσχυση των εγχώριων ενεργειακών πόρων και των «στρατηγικών» ορυκτών.

Πρώτη στα στρατηγικά ορυκτά η Κίνα
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο για 30 από τα 44 στρατηγικά ορυκτά που παρακολουθούνται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την κυριαρχία του Πεκίνου στον τομέα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια εξόρυξη από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, καθώς και στην πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά στο εξωτερικό, όπως στη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Ο Σι έχει επικεντρωθεί στην αυτοδυναμία της Κίνας στην επιστήμη και την τεχνολογία από τότε που έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 2012.
Αυτή η κίνηση έχει γίνει πιο επιτακτική εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ και ο Σι έχει στραφεί στη στήριξη των αλυσίδων εφοδιασμού και στην προτεραιότητα της προηγμένης παραγωγής και της αναδυόμενης υψηλής τεχνολογίας.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών του Πεκίνου αποτελούν κρίσιμο σημείο γεωπολιτικής μόχλευσης στον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο του με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση έχει αφιερώσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια γιουάν (13,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επενδύσεις στη γεωλογική εξερεύνηση ετησίως από το 2022, τo υψηλότερο ποσό σε μια τριετία την τελευταία δεκαετία.
Τον περασμένο χρόνο, η Κίνα ενίσχυσε επίσης τον έλεγχο των εξαγωγών στρατηγικών ορυκτών, πολλά από τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή τσιπ, όπως γάλλιο, γερμάνιο, αντιμόνιο, γραφίτης και βολφράμιο, ως απάντηση στους περιορισμούς των αμερικανικών εξαγωγών τεχνολογίας στην Κίνα.
Επιδοτήσεις, κίνητρα και υποστήριξη για εξόρυξη
Ο Κόρι Κομπς, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Trivium China με έδρα το Πεκίνο, δήλωσε ότι η Κίνα παρείχε επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα και άλλα είδη υποστήριξης στον εγχώριο τομέα εξόρυξης «ανεξαρτήτως» των κύκλων της αγοράς εμπορευμάτων.
«Με την αυστηρή έννοια της αγοράς, είναι σπάταλο. Αλλά από την άποψη της πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας, δεν είναι καθόλου σπάταλο, αξίζει το κόστος», δήλωσε ο Κομπς. «Κατά την άποψη του Πεκίνου τα χρήματα δεν είναι το μόνο σημαντικό».
Η Xinjiang – η πλούσια σε έρευνα αλλά φτωχή δυτική περιοχή όπου το Πεκίνο έχει καταπιέσει τους Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες – αύξησε τη στήριξη για γεωλογική εξερεύνηση σε 650 εκατομμύρια γιουάν το 2025, από 150 εκατομμύρια γιουάν το 2023. Επίσης, έχει επιταχύνει απότομα την έκδοση δικαιωμάτων εξερεύνησης ορυχείων σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Κίνα έχει επίσης κάνει μακροχρόνιες προσπάθειες για να κλειδώσει τον έλεγχο κρίσιμων πόρων στο εξωτερικό. Οι FT ανέφεραν τον Ιανουάριο ότι κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών η Κίνα είχε εκδώσει δάνεια 57 δισ. δολαρίων μέσω τουλάχιστον 26 χρηματοδοτούμενων από το κράτος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για εξόρυξη και επεξεργασία χαλκού, κοβαλτίου, νικελίου, λιθίου και σπάνιων γαιών σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Υπό τον Σι, το Πεκίνο έχει επίσης θεσπίσει πολιτικές που στοχεύουν στην προστασία των στρατηγικών πόρων. Αυτά περιλάμβαναν μια κίνηση το 2021 να εμποδίσουν ξένες εταιρείες να επενδύσουν, έστω και έμμεσα, στην εξόρυξη βολφραμίου, σπάνιων γαιών και ουρανίου. Απαιτούσε επίσης έγκριση από το κρατικό συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, αν οποιοσδήποτε αλλοδαπός ήθελε να εισέλθει σε περιοχή εξόρυξης σπάνιων γαιών.
Πέρυσι, μια επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του κοινοβουλίου της Κίνας, δημιούργησε έναν νομικό μηχανισμό για να διευκολύνει τις εταιρείες να εκμεταλλεύονται αγροτικές εκτάσεις για εξερεύνηση ορυκτών πόρων και απόκτηση δικαιωμάτων εξόρυξης.


Latest News

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος

Nέα πτώση στο πετρέλαιο - Σενάρια για παγκόσμια ύφεση και βουτιά στα 50 δολ.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, ανατρέποντας το κλίμα για το πετρέλαιο

Γεν – Ελβετικό φράγκο: Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια
Ανοδικά ο χρυσός πλησιάζει το υψηλό επίπεδο ρεκόρ

Βυθίζονται οι τιμές των commodities στη σκιά του εμπορικού πολέμου
Η μεγαλύτερη πενταήμερη απώλεια για το πετρέλαιο από το 2022