
Τη μη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων επανέλαβε η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις είναι ο κύριος λόγος που η κεντρική τράπεζα δε μπορεί να δεσμευτεί σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Ενώ η διαδικασία αποπληθωρισμού παραμένει «σε καλό δρόμο» η Λαγκάρντ εξήγησε ότι ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις αλλαγές των δασμών, αποδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη στις προβλέψεις της ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί βιώσιμα στο 2% που είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας.» ανέφερε στην ομιλία της. «Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες αυξανόμενης αβεβαιότητας, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτάται από τα δεδομένα και θα ακολουθείται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων»
Η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων έδωσε την δυνατότητα στα μέλη του δ.σ να μειώσουν σταδιακά τα επιτόκια στο 2,5%. «Η διαδικασία του αποπληθωρισμού είναι σε καλό δρόμο» τόνισε η πρόεδρος «Ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε από 2,5% τον Ιανουάριο σε 2,3% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της μείωσης του πληθωρισμού της ενέργειας»
Introductory statement by President Christine @Lagarde at the hearing of the Committee on Economic and Monetary Affairs of the European Parliament https://t.co/VGTe3nwtQN
— European Central Bank (@ecb) March 20, 2025
Αν και στην τελευταία συνεδρίαση οι κεντρικοί τραπεζίτες μείωσαν το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης οι επόμενες μειώσεις αποτελούν ένα ερωτηματικό. Οι εντάσεις στην εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, η αβεβαιότητα της έκβασης της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία και η αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη καθιστούν πάρα πολύ δύσκολη τη χάραξη ενός χρονοδιαγράμματος αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
Σε αυτό το κλίμα οι επενδυτές είναι λιγότεροι σίγουροι για το αν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει στην έβδομη μείωση στη συνεδρίαση του Απριλίου, ενώ διατηρούν την εκτίμηση για δύο ακόμα μειώσεις το 2025. Εξάλλου τα μηνύματα από τον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τη Eurostat ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,3% τον Φεβρουάριο έναντι 2,5% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,6%.
Τι θα καθορίσει την νομισματική πολιτική
Κλειδί για τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι το κατά πόσον η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να σταθμίσει τις όποιες ζημιές θα προκαλέσουν στην εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης οι αμερικανικοί δασμοί, καθώς και πώς επιδράσουν οι δύο παράγοντες στον πληθωρισμό.
«Θα πρέπει να επιδείξουμε ευελιξία και σαφήνεια την ίδια στιγμή» εξήγησε η Λαγκάρντ για τη στρατηγική που θα εφαρμόσει η ΕΚΤ για την πλοήγηση στις τρέχουσες προκλήσεις.
Σημείωσε ότι η κατάσταση όσον αφορά τους δασμούς είναι εν εξελίξει και οι τυχόν προβλέψεις υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα. «Η ανάλυση της ΕΚΤ » τόνισε η πρόεδρος «δείχνει ότι ένας δασμός 25% των ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Ευρώπη θα μείωνε την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ κατά περίπου 0,3% το πρώτο έτος. Μια ευρωπαϊκή απάντηση με τη μορφή αύξησης των δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ θα αύξανε περαιτέρω το ποσοστό αυτό σε περίπου 0,5%. Το κύριο βάρος του αντίκτυπου στην οικονομική ανάπτυξη θα συγκεντρωθεί γύρω στο πρώτο έτος μετά την αύξηση των δασμών. Στη συνέχεια θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας ωστόσο μια επίμονη αρνητική επίδραση στο επίπεδο της παραγωγής.»
Ταυτόχρονα, οι προοπτικές του πληθωρισμού θα γίνονταν σημαντικά πιο αβέβαιες.«Βραχυπρόθεσμα» υπογράμμισε ότι «τα αντίποινα της ΕΕ και η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης των ΗΠΑ για ευρωπαϊκά προϊόντα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα. Η επίδραση θα αμβλυνθεί μεσοπρόθεσμα λόγω της χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας που περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις»
Η αποδυνάμωση του δολαρίου
Από την αρχή του μήνα το ευρώ έχει ανατιμηθεί περισσότερο από 4% έναντι του δολαρίου, τροφοδοτώντας τις εικασίες για αμερικανικό σχέδιο με στόχο την εσκεμμένη αποδυνάμωση του δολαρίου.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις επιπτώσεις ενός τέτοιου σχεδίου για την Ευρώπη και την οικονομία της, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι προστίθεται στα επιχειρήματα για την ενίσχυση των θεμελίων της περιοχής και την αποφυγή ευπαθειών «σε οποιαδήποτε μορφή ή μορφή».
«Αυτό από τη δική μου οπτική γωνία παίρνει τη μορφή της ταχείας προώθησης του ψηφιακού ευρώ, χονδρικής και λιανικής, της διασφάλισης ότι έχουμε υποδομές πληρωμών που λειτουργούν καλά και της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς για την άρση των εμπορικών φραγμών που βλακωδώς επιβάλλουμε στους εαυτούς μας και, τρίτον, της ανάπτυξης της ένωσης κεφαλαιαγορών με επιταχυνόμενο ρυθμό, ώστε να μπορούμε να αντλούμε χρηματοδότηση που θα είναι ασφαλής εδώ», πρόσθεσε.
Η Ευρώπη απέναντι στον κατακερματισμό
Μια βαθύτερη ενιαία αγορά είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εμπορικών φραγμών εντός της Ευρώπης και τη δημιουργία της κλίμακας που απαιτείται για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, είπε η Λαγκάρντ. «Επιπλέον, όσο περισσότερο εκμεταλλευόμαστε τη δική μας αγορά, τόσο πιο ανθεκτική είναι η Ευρώπη στις επιπτώσεις του παγκόσμιου κατακερματισμού και των εξωτερικών κραδασμών γενικότερα. Με την Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη που θα πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο για το αποταμιευτικό και επενδυτικό σωματείο που παρουσιάστηκε χθες αποτελεί ένα ακόμη κρίσιμο βήμα. Ενισχύοντας τη στρατηγική μας αυτονομία και αυξάνοντας την οικονομική μας επιρροή, η Ευρώπη διαπραγματεύεται με τους εμπορικούς εταίρους από μια θέση μεγαλύτερης ισχύος, δύναμη που μπορούμε να αποκτήσουμε μόνο συλλογικά.»
Μια ενωμένη Ευρώπη θα είναι μια ισχυρότερη Ευρώπη, κατέληξε η Λαγκάρντ. «Ο Jean Monnet είπε κάποτε «κάντε τους άνδρες – και θα μπορούσα να προσθέσω και τις γυναίκες – να συνεργαστούν- δείξτε τους ότι, πέρα από τις διαφορές και τα γεωγραφικά τους σύνορα, υπάρχει ένα κοινό συμφέρον».


Latest News

Η Μόσχα επιταχύνει την «αρπαγή» περιουσιακών στοιχείων
Το ξεφάντωμα εθνικοποιήσεων έρχεται καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν φλερτάρει με δυτικές εταιρείες

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φέτος
Οι Αμερικανοί που σχεδιάζουν ταξίδια στο εξωτερικό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα απόνερα των πολιτικών Τραμπ

Ανεπηρέαστη από τους δασμούς Τραμπ η Renault
Απομονωμένη από την αναταραχή της βιομηχανίας, η Renault επιδιώκει να προχωρήσει από την ανάκαμψη ενισχύοντας τις πωλήσεις EV και υβριδικών

Το Πεντάγωνο τερματίζει υπηρεσίες συμβούλων αξίας 4 δισ.
Η κίνηση από το Πεντάγωνο είναι μέρος της συνεχιζόμενης εκκαθάρισης των δαπανών παροχής συμβουλών από την κυβέρνηση Τραμπ

Ο Τραμπ σχεδιάζει χωριστούς δασμούς στα εξαιρούμενα ηλεκτρονικά είδη - Δήλωση-βόμβα από Λάτνικ
«Χρειαζόμαστε τα φάρμακά μας και χρειαζόμαστε ημιαγωγούς και τα ηλεκτρονικά μας να κατασκευαστούν στην Αμερική», είπε ο Λάτνικ

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Με το όπλο επ' ώμου η ΕΚΤ - Έρχεται η «Μεγάλη Πέμπτη» για επιτόκια
Σε νέα μείωση των επιτοκίων στις 17 Απριλίου από την ΕΚΤ ποντάρουν οι αγορές - Οι εκτιμήσεις Στουρνάρα

Χρειάζεται κάθε εταιρεία ένα... βουνό μετρητών όπως αυτό του Μπάφετ; - Ανάλυση Economist
Το 2024, ο βιομηχανικός όμιλος του Μπάφετ, Berkshire Hathaway, πούλησε μετοχές συνολικής αξίας 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Δασμοί Τραμπ: Τα πιο περιζήτητα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ – Από… ανεμιστήρες μέχρι κούκλες Barbie
Οι δασμοί Τραμπ έχουν το τίμημά τους σε όσους Αμερικανούς ελπίζουν να αγοράσουν παιχνίδια που θα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές

Ινδία: Οι πελάτες λιανικής και οι ταξιδιώτες πιο εκτεθειμένοι στους δασμούς Τραμπ
Ποιοι είναι οι πιο εκτεθειμένοι, στις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ, κλάδοι της Ινδίας που ενδέχεται να καταφύγουν σε περικοπές κόστους