
Το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελβετίας εξετάζει η UBS Group AG εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην απαίτησή της να κατέχει η τράπεζα επιπλέον κεφάλαια ύψους 25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Bloomberg.
Με βάση εσωτερικούς υπολογισμούς που δείχνουν ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαίου της τράπεζας θα αυξηθεί σε περίπου 20% στο πιο σκληρό σενάριο από περίπου 14% τώρα, τα στελέχη πιστεύουν ότι η παραμονή στην Ελβετία θα καταστήσει τον όμιλο μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές, ανέφεραν πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ωστόσο δεν ανέφεραν που θα μεταφέρει την έδρα της
Η κόντρα κυβέρνησης – UBS
Η ελβετική κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν ώστε η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να αφαιρεί πλήρως την αξία των ξένων θυγατρικών της από το κεφάλαιο της μητρικής τράπεζας, ένα βήμα που οι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητο για να αποφευχθεί η επανάληψη της κατάρρευσης της Credit Suisse το 2023. Ενώ η Ελβετία θέλει να αποφύγει την οικονομική καταστροφή που θα επακολουθούσε από την ενδεχόμενη χρεοκοπία της UBS, η τράπεζα θεωρεί το σχέδιο ως άδικη υπερβολική αντίδραση αφού επενέβη για να σώσει την πρώην αντίπαλό της πριν από δύο χρόνια
Η UBS θεωρεί τώρα την πρόταση τόσο επιζήμια που δεν θα εχει άλλη επιλογή από το να μεταφέρει την έδρα της, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, τονίζοντας ότι μια πιθανή αποχώρηση δεν αποτελεί απειλή αλλά μάλλον αντικατοπτρίζει την αδυναμία λειτουργίας με τόσο υψηλό επίπεδο κεφαλαίου. Επιπλέον η τράπεζα θα αντιμετώπιζε πιέσεις από τους μετόχους εάν αποδεχόταν πολύ υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις συνήθεις σε άλλες περιοχές.
Η τράπεζα εντείνει τις προσπάθειες άσκησης πίεσης καθώς η πρόταση αρχίζει να περνάει από το ελβετικό κοινοβούλιο. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση τον Μάιο, αν και οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα εφαρμοστεί πιθανότατα πριν από το 2028.
Ωστόσο η ανησυχία της ελβετικής τράπεζας μπορεί να οδηγήσει σε δράση και το μεγάλο χρονικό πλαίσιο της συζήτησης δίνει άπλετο χρόνο για την επίτευξη συμβιβασμού.
Η συνέντευξη Ερμότι
Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις, παρά μόνο να παραπέμψει σε συνέντευξη που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος Σέρτζιο Ερμότι στο Bloomberg τον Ιανουάριο.
«Θα προβάλλουμε την υπόθεσή μας μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος κατανοεί όχι μόνο τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργούμε, αλλά και τα οφέλη που δημιουργούμε για τη χώρα» είχε πει. Ο Ermotti είχε πει ότι η απομάκρυνση δεν αποτελούσε «θέμα» για τον ίδιο σε αυτό το στάδιο.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως η ρυθμιστική αρχή Finma, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter επανέλαβαν την επιμονή τους ότι η UBS πρέπει να στηρίξει πλήρως τις ξένες μονάδες της. Ο επικεφαλής της Finma Stefan Walter σε συνέντευξή του στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα εξήγησε ότι θα ήταν ανοιχτός στο να επιτρέψει στη UBS να κάνει τις αλλαγές σε βάθος ετών.
160 χρόνια ιστορίας
Αυτή η πρόταση έγινε δεκτή στην UBS με ελάχιστο ενθουσιασμό. Μια σταδιακή εισαγωγή θα ήταν μόνο οριακά χρήσιμη, καθώς οι επενδυτές τείνουν να τιμολογούν τις ρυθμιστικές αλλαγές αμέσως μόλις ανακοινωθούν, ακόμη κι αν δεν εισαχθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, εξήγησαν οι πηγές.
Η μεταφορά της έδρας της στο εξωτερικό θα ήταν μια τεράστια ρήξη για την UBS, της οποίας η ιστορία άνω των 160 ετών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τύχες της χώρας και πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια. Η επωνυμία του δανειστή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελκυστικότητα της Ελβετίας ως καταφύγιο για τα χρήματα από τους εξαιρετικά πλούσιους.
Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν μια ελβετική εγχώρια τράπεζα, σταθερά αγκυροβολημένη στην εγχώρια αγορά της, και μια παγκόσμια μονάδα διαχείρισης περιουσίας που έχει επωφεληθεί από καιρό από την ελβετική της ταυτότητα. Η UBS λειτουργεί επίσης μια επενδυτική τράπεζα και ένα τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.


Latest News

Το Airbnb κερδίζει στις ευρωπαϊκές πόλεις – Η περίπτωση της Ελλάδας
Τι συμβαίνει με το Airbnb σε Ευρώπη και Ελλάδα - Το στοίχημα των χωρών και οι έντονες διαμαρτυρίες

Τι έχουν να χάσουν η Samsung και το Βιετνάμ από τον δασμολογικό πόλεμο του Τραμπ
Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν ήδη εργασιακές, φορολογικές προκλήσεις στο Βιετνάμ - Η περίπτωση της Samsung

Άσχημα νέα για τους Αμερικανούς λάτρεις των Ferrari και Rolls-Royce
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι θαυμαστής της Rolls-Royce, αλλά οι δασμοί του απειλούν τον έρωτα των ΗΠΑ για τα ευρωπαϊκά πολυτελή αυτοκίνητα.

Τα T-shirts είναι τα νέα... αυγά - Οι επιπτώσεις των δασμών Τραμπ
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ο στασιμοπληθωρισμός, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί, ο πληθωρισμός παραμένει και η ανεργία αυξάνεται

Στο μυαλό του Τραμπ: Στο τραπέζι εξαιρέσεις στον δασμό 10%
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να παίζει με τους δασμούς μπερδεύοντας τις αγορές

H Fed είναι «απολύτως» έτοιμη να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αγοράς
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έτοιμη να δράσει με «διάφορα εργαλεία», λέει η Σούζαν Κόλινς

Οι δασμοί Τραμπ «ρίχνουν» την Ελβετία στην αγκαλιά της ΕΕ
Η Ελβετή πρόεδρος θα παραστεί για πρώτη φορά στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, μαζί με τη Βρετανίδα υπουργό οικονομικών

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Το Μόναχο στην πρώτη θέση των κέντρων start-ups της Ευρώπης
Το 2024 ιδρύθηκαν στη Γερμανία 2.766 startups - Πού δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου