
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων προχώρησε η Moody’s.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου «Ο Δήμος Αθηναίων καθημερινά στρέφει το βλέμμα στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και θετικές αξιολογήσεις που επιβεβαιώνουν τη σταθερή του πορεία».
Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων σε Baa3 από Ba1, με σταθερές προοπτικές, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή οικονομική πρόοδο της πόλης. Παράλληλα, αναβαθμίστηκε και η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) στο Baa3 από Ba1.
Η νέα αναβάθμιση αποτελεί ένδειξη της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Αθήνας, της αποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης και της προοπτικής για ισχυρά οικονομικά μεγέθη στο μέλλον.
Η Moody’s επισημαίνει ότι η πόλη επωφελείται από το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον και τη μειωμένη έκθεση σε συστημικούς κινδύνους.
Θετικά στοιχεία για τον Δήμο Αθηναίων
Τα στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι η Αθήνα είχε θετικό πρωτογενές λειτουργικό ισοζύγιο και πλεόνασμα χρηματοδότησης, με προσδοκίες για συνεχιζόμενα θετικά υπόλοιπα τα επόμενα χρόνια.
Το χρέος της Αθήνας παραμένει χαμηλό, φτάνοντας περίπου το 22% των λειτουργικών εσόδων στο τέλος του 2024, με την πρόβλεψη να μειωθεί περαιτέρω έως το 2025.
Παράλληλα, το ισχυρό προφίλ ρευστότητας του Δήμου εγγυάται τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του, ενώ η Moody’s τονίζει ότι η αναβάθμιση δε βασίζεται σε προσδοκίες για κρατική στήριξη, αλλά στην αυτονομία και ανθεκτικότητα των οικονομικών του Δήμου.
H Αθήνα επενδύει σε έργα υποδομών, πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και καινοτόμες δράσεις που ενισχύουν ταυτόχρονα την οικονομική της ευρωστία.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία της Αθήνας προς τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας περαιτέρω την αξιοπιστία και την οικονομική ευρωστία της πόλης.


Latest News

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece