
Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν οι εισαγωγές αμερικανικού βαμβακιού, αυτοκινήτων και ορισμένων ενεργειακών προϊόντων τους δύο πρώτους μήνες του έτους στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο αντέδρασε στην επιβολή δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Σε μια πρόγευση του πώς θα εξελιχθεί η διαταραχή στις εμπορικές σχέσεις παγκοσμίως, οι κινεζικές αγορές βαμβακιού μειώθηκαν σχεδόν κατά 80% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.
Οι εισαγωγές αυτοκινήτων με μεγάλους κινητήρες μειώθηκαν σχεδόν κατά 70%, ενώ οι αγορές αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν περισσότερο από 40%.
Όλα αυτά τα αγαθά αποτέλεσαν αντικείμενο κινεζικών αντιποίνων είτε τον Φεβρουάριο είτε τον Μάρτιο.
Τα μέτρα του εμπορικού πολέμου «tit-for-tat» που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Κίνα τις τελευταίες έξι εβδομάδες και η πιθανότητα να υπάρξουν κι άλλα τους επόμενους μήνες δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα και αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι επιχειρήσεις αντιδρούν ήδη, με τις κινεζικές εταιρείες να μειώνουν τις εξαγωγές μικρών δεμάτων τον Φεβρουάριο. Εν τω μεταξύ, η Walmart Inc. και άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ ζητούν μειώσεις τιμών για να αντισταθμίσουν τις εισφορές.
Ποια αμερικανικά αγαθά αυξήθηκαν
Ορισμένα αμερικανικά αγαθά που αποτελούν στόχο της Κίνας σημείωσαν αύξηση. Οι εισαγωγές σόγιας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% και έφτασαν τα 4,2 δισ. δολάρια πριν από τις νέoυς δασμούς που επέβαλε η Κίνα τον Μάρτιο.
Και οι αγορές επεξεργαστών και τσιπ σχεδόν διπλασιάστηκαν, βοηθώντας τις συνολικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ να αυξηθούν κατά 2,7% σε σχεδόν 27 δισ. δολάρια τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα.
Οι εισαγωγές μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών μειώθηκαν κατά ένα τρίτο τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας εδώ και χρόνια, αν και οι κινεζικές εταιρείες συνέχισαν να αγοράζουν λιγότερο προηγμένα όργανα.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς