
Σε καλή θέση για να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες βρίσκεται Federal Reserve στο τρέχουν επίπεδο νομισματικής πολιτικής εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς. Περιγράφοντας την κατάσταση σημείωσε ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το πώς οι ταχείες αλλαγές στη μετανάστευση, το εμπόριο και τη δημοσιονομική πολιτική θα μεταβάλουν την οικονομία.
Ο Γουίλιαμς επανέλαβε τα σχόλια του πρόεδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι η αγορά εργασίας και η ανάπτυξη είναι σταθερές και ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν εδραιωμένες. Αναμένει ότι η ανάπτυξη θα μετριάσει φέτος από το 2024 λόγω της επιβράδυνσης της επέκτασης του εργατικού δυναμικού που προκαλείται από τη μειωμένη μετανάστευση.
«Η τρέχουσα μετριοπαθής περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής είναι απολύτως κατάλληλη, δεδομένης της σταθερής αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού που εξακολουθεί να τρέχει κάπως πάνω από τον στόχο μας του 2%» είπε μιλώντας στο Μακροοικονομικό Συνέδριο της Καραϊβικής στο Νασάου των Μπαχάμες. «Μας τοποθετεί επίσης σε καλή θέση για να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που επηρεάζουν την επίτευξη των στόχων της διπλής μας εντολής».
Καμιά βιασύνη για μείωση των επιτοκίων
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για δεύτερη συνεχόμενη φορά μετά τη μείωση του επιτοκίου αναφοράς τους κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο Πάουελ επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι δεν βιάζονται να προσαρμόσουν τα επιτόκια.
«Νομίζω ότι δεν πρόκειται να βιαστούμε να προχωρήσουμε. Και, όπως ανέφερα, νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση για να περιμένουμε περαιτέρω σαφήνεια και δεν βιαζόμαστε».
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αισθάνεται άνετα να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα εάν η οικονομία παραμένει ισχυρή, τόνισε.
«Εάν η οικονομία παραμείνει ισχυρή και ο πληθωρισμός δεν συνεχίσει να κινείται σταθερά προς το 2%, μπορούμε να διατηρήσουμε τη συγκράτηση της πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά.
«Εάν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί απροσδόκητα ή ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, μπορούμε να χαλαρώσουμε την πολιτική αναλόγως», πρόσθεσε.
Οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό φέτος, ενώ υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη εν μέσω υψηλού βαθμού αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές. Οι αξιωματούχοι συνέχισαν να προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη διάμεση τιμή των προβλέψεων που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση. Οκτώ υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι προτιμούν μία ή καμία μείωση φέτος.
Οι αγορές μετοχών ήταν ευμετάβλητες τις τελευταίες εβδομάδες, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι αλλαγές πολιτικής του Τραμπ θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Τον επόμενο μήνα αναμένεται νέος γύρος ανακοινώσεων δασμών.
Η ποσοτική σύσφιγξη
Οι αξιωματούχοι της Fed ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο μειώνουν τον ισολογισμό τους. Ξεκινώντας από τον Απρίλιο, η Fed θα επιτρέπει σε τίτλους του Δημοσίου ύψους έως και 5 δισ. δολαρίων να λήγουν κάθε μήνα χωρίς να επανεπενδύονται, από 25 δισ. δολάρια. Το ανώτατο όριο για τα ενυπόθηκα χρεόγραφα παρέμεινε αμετάβλητο στα 35 δισ. δολάρια.
Ο επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η απόφαση για την επιβράδυνση της εκροής ήταν «ένα φυσικό επόμενο βήμα» στις προσπάθειες της Fed να συρρικνώσει το χαρτοφυλάκιό της, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή δεν έχει «καμία επίπτωση» στη νομισματική πολιτική.
Ο Γουίλιαμς δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με το ποιες θα είναι οι τελικές εισφορές και πώς θα αντιδράσει η οικονομία.


Latest News

H Pfizer σταματά την ανάπτυξη φαρμάκου για το αδυνάτισμα
Η είδηση έπληξε τη μετοχή της Pfizer κατα 1% ενώ έδωσε ώθηση σε εκείνες αλλων εταιρειών ανάπτυξης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας όπως της Viking Therapeutics με άνοδο 20%

Στα χέρια της Scania, το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της Northvolt
Η Scania, μέλος του Ομίλου VW , εξαγόρασε το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της χρεοκωπημένης Northvolt

Goldman Sachs: Έσοδα ρεκόρ από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές – Το καμπανάκι Σόλομον
Τα έσοδα της Goldman από τις συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν κατά 27% στο ρεκόρ των 4,2 δισ. δολαρίων
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση