Ένα deal που θα απέφερε σημαντική κερδοφορία στην ελληνικών συμφερόντων Energean που δραστηριοποιείται στο χώρο του upstream δεν προχώρησε.

Ο λόγος για τη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί στις 20 Ιουνίου ανάμεσα στην Energean και την αμερικανική Carlyle, με την τελευταία να εξαγοράζει από την πρώτη το χαρτοφυλάκιο έρευνας, παραγωγής και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία.

Το τίμημα αν ολοκληρωνόταν το deal με την Carlyle International Energy Partners (θυγατρική του ομίλου Carlyle) θα κυμαινόταν από 820 εκατ. έως και 945 εκατ. δολ. όταν η Energean είχε αποκτήσει τα συγκεκριμένα assets το 2020 από την Edison με 284 εκατ. δολ.

Η διακοπή της συναλλαγής

Η Energean, σήμερα 21 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συναλλαγή με την Carlyle για την προτεινόμενη πώληση του χαρτοφυλακίου της στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κροατία.

Η συναλλαγή για να ολοκληρωθεί θα έπρεπε η Carlyle να λάβει ρυθμιστικές και αντιμονοπωλιακές εγκρίσεις από τις αντίστοιχες αρχές της Ιταλίας και της Αιγύπτου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, οι εγκρίσεις αυτές μέχρι και την προθεσμία που είχαν θέσει Energean και Carlyle για το κλείσιμο της συμφωνίας, την 20η Μσρτίου, δεν είχαν δοθεί. Οι ίδιες πηγές αποδίδουν τις καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικές διαδικασίες των ιταλικών αρχών.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η Energean, δεν μπόρεσε να παρατείνει με την Carlyle την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Μαρτίου.

Έτσι, η Energean τερμάτισε το SPA και δεν θα προχωρήσει στη συναλλαγή.

Το guidance για το 2025

Σύμφωνα με την Energean, η εταιρεία θα κάνει ενημέρωση τον Μάιο η οποία θα αφορά στο guidance για τις οικονομικές επιδόσεις του 2025 συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, Ιταλίας και Κροατίας, για τη νέα στρατηγική που αφορά σε ευκαιρίες μελλοντικού σχεδίου για τα assets της Αιγύπτου, της Ιταλίας και της Κροατίας καθώς και για τη νέα μερισματική πολιτική.

Υπενθυμίζεται, πώς η διοίκηση της Energean είχε αναγγείλει έκτακτο μέρισμα στους μετόχους εφόσον ολοκληρωνόταν η συναλλαγή.

Τι δηλώνει ο CEO της Energean Μαθιός Ρήγας

Με δήλωση του ο CEO της Energean Μαθιός Ρήγας ανακοίνωσε «τον τερματισμό της συναλλαγής με την Carlyle. Η απόφαση μας ελήφθη προς το συμφέρον όλων των stakeholders, δηλαδή των εργαζομένων, των επενδυτών, των σχετιζόμενων κυβερνήσεων και των συνεργατών μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαφάνεια και την υπεύθυνη διαχείριση των περιουσιακών μας στοιχείων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Ο κ. Ρήγας τόνισε επίσης πώς παρά αυτήν την εξέλιξη δεν αλλάζει η στρατηγική του ομίλου: «Αν και είμαι απογοητευμένος που η Carlyle δεν μπόρεσε να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις σε Ιταλία και Αίγυπτο σύμφωνα με τους όρους του SPA, θέλω να διαβεβαιώσω ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν αλλάζει τη στρατηγική μας κατεύθυνση αλλά και τη δέσμευση μας για ανάπτυξη και διανομή μερισμάτων. Η Energean παραμένει μία ισχυρή, διαφοροποιημένη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε να χτίζουμε επιτυχίες».

Επίσης ο CEO της Energean, επισήμανε ότι «η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Κροατία θα παραμείνουν βασικοί πυλώνες των δραστηριοτήτων μας και προσβλέπουμε στην προώθηση περαιτέρω επενδύσεων, ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας σε όλες τις χώρες. Θα συνεχίζουμε να επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιο μας, να υποστηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια και να συμβάλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Μαθιός Ρήγας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις