
Το επενδυτικό πλάνο των 2,1 δισ. ευρώ ξεδίπλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο ξενάγησης στη μεγαλύτερη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) της επιχείρησης στις Αχαρνές.
Η υλοποίησή του θα κινηθεί σε τέσσερα μέτωπα αντιμετωπίζοντας τη γήρανση των υποδομών, περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις αλλά και τη γιγάντωση της Αθήνας.
Μόνο το 2024, λόγω της μεγάλης ανοικοδόμησης, η ΕΥΔΑΠ εγκατέστησε 10.000 νέες παροχές. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση βρίσκεται ακόμη μπροστά και αφορά το Ελληνικό, μια νέα πόλη, μέσα στην πόλη. Όπως επεσήμανε ο κ. Σαχίνης «πρέπει να πάμε νερό από τη μονάδα που έχουμε στον Περισσό στα νότια προάστια όπου χτίζεται το Ελληνικό όπως επίσης χτίζονται και οι γύρω περιοχές. Για να τους το πάμε θα πρέπει να σκάψουμε όλη τη Δροσοπούλου, τα μισά Εξάρχεια και όλον τον παράδρομο της Βουλιαγμένης». Επίσης, στα έργα που «ακολουθούν» το …ξεχείλωμα των αστικών περιοχών εντάσσονται και τα έργα στις υποδομές της Ανατολικής Αττικής η οποία έχει αναπτυχθεί άναρχα.
Στις επενδύσεις που αφορούν περιβαλλοντικές υποχρεώσεις εντάσσονται τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, αλλά και το project «Ψυτάλλεια 3.0» για περαιτέρω αξιοποίηση της υποδομής που μπορεί να κοστίσει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό των επενδύσεων από 2,1 δισ. ευρώ κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ. Άλλες επενδύσεις θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, όπως είναι π.χ. η ασφάλεια των υποδομών από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο προϋπολογισμός του επενδυτικού πλάνου επιμερίζεται σε 690 εκατ. ευρώ για δίκτυα ύδρευσης, μονάδες επεξεργασίας νερού και έξυπνους μετρητές, 750 εκατ. ευρώ σε έργα αποχέτευσης, 550 εκατ. ευρώ σε έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, 55 εκατ. ευρώ σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης, 60 εκατ. ευρώ σε ψηφιακή αναβάθμιση και 55 εκατ. ευρώ σε κτηριακές υποδομές.
Δίκτυα και υδρόμετρα
Σχετικά με τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης, σε εξέλιξη βρίσκονται έργα, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ για μήκος αγωγών προς τοποθέτηση και αντικατάσταση 400 χλμ. καθώς και την εξυγίανση 100.000 παροχών καθώς και ένα έργο ύψους 10 εκατ. ευρώ ειδικά για τη Σαλαμίνα με εργασίες επεκτάσεων, βελτιώσεων και αντικαταστάσεων αγωγών, υδροπαροχών και άλλων εγκαταστάσεων του δικτύου.
Όσο για τα 2.185.000 υδρόμετρα σιγά σιγά εκσυγχρονίζονται. Πιλοτικά έχουν τοποθετηθεί περίπου 45.000 στο Χαλάνδρι και άλλα τόσα στο Παλαιό Φάληρο ενώ αναμένεται να διομολογηθεί η τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρομετρητών στο σύνολο των παροχών της πόλης. Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται η προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών 300.000 υδρομετρητών.
«Από 15.000.000 επενδύσεις ετησίως που γινόντουσαν στην ΕΥΔΑΠ τα προηγούμενα χρόνια, τα έργα που πρέπει να γίνουν σε μία δεκαετία ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή 200 εκατ. τον χρόνο. Ήδη έχουμε φτάσει περίπου στα 65 -70 εκατομμύρια επενδύσεων ετησίως», σημείωσε ο κ. Σαχινης.
Σε «πορτοκαλί» συναγερμό για τη λειψυδρία
Παράλληλα, αναμένεται να τρέξουν και οι επενδύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική με κονδύλια του Δημοσίου. «Η σύμβαση που έχουμε υπογράψει με το Δημόσιο προ τετραετίας και θα «τρέχει» για άλλα 16 χρόνια προβλέπει ότι το Δημόσιο θα δίνει στην ΕΥΔΑΠ αδιύλιστο νερό στις εισόδους των διυλιστηρίων. Αν δεν υπάρχει νερό, πρέπει να βρούμε τρόπο να το φέρουμε και συνεργαζόμαστε γι΄ αυτό με το Δημόσιο.
Τα έργα στα οποία έχουμε καταλήξει απαιτούν επενδύσεις τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο», υπογράμμισε ο κ. Σαχίνης, ο οποίος ανέφερε ότι η Αττική βρίσκεται σε «πορτοκαλί» συναγερμό.
Τα αποθέματα για την Αττική βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων δεκαπέντε χρόνων, ήδη από τον Οκτώβριο του ΄23. Η ΕΥΔΑΠ ενημέρωσε το Δημόσιο και σχεδίασε τα απαιτούμενα έργα, τα οποία και παρουσίασε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το φθινόπωρο του 2024. «Από τότε τα έχουμε ωριμάσει περαιτέρω. Δεν έβρεξε ούτε χιόνισε πολύ και φέτος, οπότε τρέχουμε σε συνεργασία στενή με το Δημόσιο ό,τι έργο χρειάζεται για να μην υπάρχει οποιαδήποτε έλλειψη νερού στην Αθήνα», επεσήμανε ο ίδιος.
Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκονται τα έργα διασύνδεσης των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη με τον ταμιευτήρα του Ευήνου, ώστε να αξιοποιηθούν νερά από τα Κρεμαστά, ενώ για το μεσοδιάστημα, έως την ολοκλήρωσή τους, επαναλειτουργούν οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας ενώ διερευνώνται και άλλες δυνατότητες π.χ. αξιοποίησης υπόγειων υδροφορέων του Βοιωτικού Κηφισού, χρήσης υφάλμυρου νερού ή αξιοποίησης θαλασσινού, μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο κλπ. Σύμφωνα με τον ίδιο το κόστος του νερού των Κρεμαστών για την ΕΥΔΑΠ υπολογίζεται γύρω στα 10 λεπτά/κυβικό, όσο δηλαδή και το κόστος του αδιύλιστου νερού που παίρνει σήμερα η επιχείρηση από το ελληνικό δημόσιο
300 κλήσεις για διαρροές ημερησίως
Ειδικά για τη μείωση των απωλειών – το νερό που χάνεται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ εκτιμάται στο 15% – ξεκινούν διάφορες εργολαβίες για αλλαγές γηρασμένων δικτύων μήκους 90 χλμ. σε Πεύκη, Ψυχικό και άλλες περιοχές. «θα αλλάζουμε αυτά που χρειάζεται. Γιατί αν αλλάξουμε όλο το δίκτυο που είναι παλιό, θα πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ. Αλλά θέλουμε να κρατήσουμε τα τιμολόγια όσο χαμηλότερα γίνεται», ανέφερε ο κ. Σαχίνης.
Καθημερινά, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ύδρευσης κ. Γιώργο Καραγιάννη, η ΕΥΔΑΠ έχει να αντιμετωπίσει περί τις 300 κλήσεις για διαρροές, εκ των οποίων οι περισσότερες (περίπου 65%-70%) αφορούν ρολόγια και οι υπόλοιπες αγωγούς που παίρνουν προτεραιότητα διότι προκαλούν υδροδοτική στέρηση. Ωστόσο, όπως επεσήμανε για ένα σημαντικό ποσοστό, περί το 30 %, οι μεταβάσεις των συνεργείων είναι άσκοπες καθώς μπορεί να αφορούν το ποτιστικό ενός Δήμου, μια υδρορροή που τρέχει, το μπαλκόνι της γειτόνισσας που ποτίζει κλπ. Για την παρακολούθηση λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης, εντός του 2025 και του 2026, προβλέπεται να τοποθετηθούν περίπου 450 νέα σημεία τηλεμετρίας.
Επίσης, οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ έχουν να αντιμετωπίσουν και διάφορες κακοτεχνίες που έγιναν στο παρελθόν. Για παράδειγμα, βλάβη σε κεντρικό αγωγό στη Λεωφόρο Μαραθώνος που υδροδοτεί όλη την ανατολική αττική θα αποκατασταθεί με δυσκολία καθώς ο εργολάβος που έφτιαξε τον δρόμο πριν τους Ολυμπιακούς, δίχως συνεννόηση τον τοποθέτησε στην κεντρική λωρίδα κυκλοφορίας, με συνέπεια για να γίνουν οι εργασίες, όπως επεσήμανε ο κ. Καραγιάννης, να πρέπει να κλείσει όλη η Μαραθώνος.


Latest News

Πώς θα λειτουργήσουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ τη Μεγάλη Εβδομάδα
Πού αναμένεται να κινηθεί ο πασχαλινός τζίρος

Μελέτη ΙΟΒΕ: Ισχυρά τα οφέλη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός για το ΑΕΠ, την απασχόληση και τις εξαγωγές
Από τη μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύεται η συνεισφορά της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στα δημόσια έσοδα, που προσεγγίζει ετησίως τα 200 εκατ. ευρώ

Οι Έλληνες μαθητές πιο πρόθυμοι να ανακαλύψουν τα οφέλη της AI
Η έρευνα του Ιδρύματος Vodafone παρουσιάστηκε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας

Η Edison υπέγραψε τη συμφωνία για την πώληση του 50% της συμμετοχής της στην ELPEDISON BV
Η τρέχουσα αξία της συναλλαγής, που εξακολουθεί να υπόκειται σε προσαρμογές, αντιστοιχεί περίπου σε 200 εκατ. ευρώ

Χρήστος Μεγάλου: Στρατηγικές συνεργασίες στο επίκεντρο της ανάπτυξης
Τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθρωποκεντρική οικονομία, παρουσίασε ο Χρήστος Μεγάλου στο Delphi Economic Forum X

Τα 2+1 «όπλα» των εξαγωγέων για να αποφύγουν τους δασμούς – Tρέχουν για το παράθυρο των 90 ημερών
Με δυο ισχυρά επιχειρήματα και ένα κρυφό άσσος οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρούν να αποφύγουν τους δασμούς – Οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ): «Βίαιο το ξύπνημα της Ευρώπης για την αμυντική βιομηχανία»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X μίλησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ

Τι ψάχνει ο Ταμβακάκης στην Megas Yeeros του Λούστα – Το παρασκήνιο του deal
Γιατί το EOS του Ταμβακάκη επενδύει στην Megas Yeeros – Πώς έγινε η προσέγγιση των δύο πλευρών - Τι λέει ο Νίκος Λούστας στον ΟΤ

Με 2,1 δισ. η ΔΕΗ «πρασινίζει» τη Δ. Μακεδονία – Στην πρώτη γραμμή και η RWE
Ο Όμιλος ΔΕΗ χτίζει συνολικά φωτοβολταϊκά 2,13 GW δίνοντας «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια σε 715.000 σπίτια κι επιχειρήσεις - Άλλα δύο έργα από τη συμμαχία με τη γερμανική RWE

Η Motor Oil με τη ΔΕΗ πατάνε το «κουμπί» για επενδύσεις 900 εκατ. σε φωτοβολταϊκά
Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil μιλώντας στους αναλυτές έκανε γνωστή τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τα φωτοβολταϊκά της Unagi στα οποία ο Όμιλος κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%