Καλό timing

Σε καλό timing φαίνεται ότι ήρθε η δημόσια προσφορά για την FAIS GROUP, με την αγορά να δίνει το μήνυμα αξιοσημείωτης ισχύος, παρά την εσωτερική διόρθωση αρκετών τίτλων.

Σύμφωνα με πηγές της στήλης μάλιστα, η δημόσια προσφορά είχε σχεδόν καλυφθεί πριν το τέλος της δεύτερης ημέρας.

Το ενδιαφέρον ιδιωτών ήταν ιδιαίτερα αυξημένο με την κάλυψη από το retail να αγγίζει το 90%.

Σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου, είναι και η τελευταία μέρα της δημόσιας εγγραφής, όπου αναμένεται να πάρουν δυναμικά θέση οι θεσμικοί επενδυτές.

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερκάλυψη που μπορεί να ξεπεράσει τις 2 φορές.

—————————————–

Μεγάλη μέρα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μεγάλη είναι η μέρα σήμερα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφού από Δευτέρα θα διαπραγματεύεται στον Large Cap του FTSE Russell, με πολλά χαρτοφυλάκια να συνωστίζονται σήμερα για να πάρουν θέση.

Το rebalancing βρίσκει μάλιστα τη μετοχή σε υψηλά 25ετίας, αποτυπώνοντας την ηγετική θέση του ομίλου στις παραχωρήσεις, αλλά και το επιτυχημένο deal της πώλησης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, με τα νέα κεφάλαια, να προσδοκούν να συνεχίσει ο όμιλος την καλή του πορεία.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους αναμένεται σήμερα να δούμε εισροές αξίας 2 εκατ. ευρώ. Μια μικρή «γεύση» πήραμε και χτες, άλλωστε, με τη μετοχή να διακινεί σχεδόν 7 εκατ. ευρώ, περίπου τριπλάσια από το μέσο ημερήσιο τζίρο της.

Θα δει τα 20 ευρώ;

Η ένταξη στον FTSE Russell εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες FTSE Russell προσαρμόζουν τις τοποθετήσεις τους βάσει των μεταβολών στις μετοχές και των σταθμίσεών τους, αλλά και επειδή η ένταξη στο FTSE Russell φανερώνει ότι μια εταιρεία πληροί συγκεκριμένα κριτήρια που σχετίζονται με την κεφαλαιοποίηση, τη ρευστότητα και την εταιρική διακυβέρνηση.

Η ένταξη στο FTSE Russell θα μπορούσε να πυροδοτήσει και μια ανοδική κίνηση της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία εδώ και καιρό συσσωρεύει στα επίπεδα των 18,30-18,80, και θα άνοιγε το δρόμο προς τα 20 ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

——————————

Ισχυρό το ενδιαφέρον και για τις τράπεζες

Συνήθως το rebalancing ωφελεί εμμέσως και άλλους τίτλους, ενώ προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί και για την 8η Απριλίου, καθώς μετά το κλείσιμο της αγοράς, θα ανακοινωθεί εάν το ελληνικό χρηματιστήριο αναβαθμιστεί σε Αναπτυγμένη αγορά, από το καθεστώς Προηγμένης Αναδυόμενης σήμερα.

Θυμίζω εδώ ότι ο FTSE έθεσε την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης του FTSE από τον Σεπτέμβριο του 2024.

Τότε ο οίκος είχε αναφέρει ότι χρειάζεται να μην έχει η χώρα αξιολόγηση μη επενδυτικής βαθμίδας από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης.

Αυτό από την περασμένη Παρασκευή, 14 Μαρτίου, όμως έπαψε να υφίσταται, καθώς ο οίκος Moody’s αναβάθμισε σε επενδυτική βαθμίδα την ελληνική οικονομία, κλείνοντας τον κύκλο junk της χώρας.

Λέτε;

—————————————

Τα μηνύματα είναι θετικά

Άλλωστε, και τα μηνύματα που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο, συνέδριο της Morgan Stanley, ήταν θετικά. Σημειώνεται ότι το 40% των παρευρισκόμενων ήταν Αμερικανοί, με έντονη παρουσία long-only και μακροοικονομικών στρατηγικών επενδυτών.

Εκεί, όπως μου είπαν οι πηγές μου, εκτός από τα καλά σχόλια για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, υπήρξε και μια ακόμη ερώτηση, η οποία εμφανίστηκε μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια.
Εάν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος στη χώρα.

Φυσικά η απάντηση ήταν όχι, αλλά όπως «μαρτυρά» και το ταμπλό, οι πιθανότητες είναι μικρές.

———————————————————-

Το «μήνυμα» Paulson

Τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί ο John Paulson αποεπένδυσε από την Alpha Bank.

Δεν θα σας πω πολλά… θα διαβάσετε αναλυτικά άλλωστε στις σελίδες του ΟΤ.

Απλά θα σας θυμίσω τον καταστατικό σκοπό του Paulson & Co.: Είναι μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα τη Νέα Υόρκη που στοχεύει σε χρέη και σε προβληματικές επενδύσεις σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη…

Και ο νοών νοείτο…

Πόλσον

———————————————-

Ο «επαναστάτης» Βακάκης

Ότι ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της Jumbo, είναι φύσει απαισιόδοξος το γνωρίζει όλη η αγορά. Όπως γνωρίζει ότι είναι προσεκτικός με τους μετόχους του και φροντίζει να τους έχει ικανοποιημένους, με γενναιόδωρα, η αλήθεια είνα, μερίσματα.

Όμως αυτό που δεν γνώριζε είναι ότι ο κ. Βακάκης θέλει… Επανάσταση!

Και για να μην τον παρεξηγήσουμε, φυσικά, θέλει επανάσταση στον ανταγωνισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Jumbo, όπου εγκρίθηκε η έκτακτη διανομή 0,4667 ευρώ, «πρέπει να γίνει επανάσταση και να αυξηθεί η έννοια του ανταγωνισμού».

Νοοτροπία

Κατά τον Βακάκη, «πρέπει να συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία πως εάν θέλουμε κάτι καλύτερο πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο. Δεν γίνεται διαφορετικά. Οι έχοντες και κατέχοντες δεν έχουν κίνητρο να δουλεύουν περισσότερο.

Τι θα τους ωθήσει να δουλεύουν περισσότερο; ο ανταγωνισμός.

Jumbo

Για μένα πρέπει να γίνει επανάσταση και να αυξηθεί η έννοια του ανταγωνισμού. Ο ένας να παρασύρει τον άλλο σε αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτοβούλως κανείς δεν πρόκειται να το κάνει. Η ανάγκη πρέπει να μας οδηγήσει εκεί.

Καλύτερες μέρες απαιτούν περισσότερη δουλειά. Τα υπόλοιπα δυσκολεύομαι να τα κατανοήσω», ανέφερε με το χαρακτηριστικό του ύφος.

——————————————-

Μισό δισ… η ζημιά

Κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει και αυτό.

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, για τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011, διαπιστώθηκε ότι στο πέρασμα αυτών των ετών, έχουν δοθεί χρήματα ως προκαταβολές για επενδύσεις που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Έχουν ξεκινήσει διαδικασίες επανάκτησης, αφού πρόκειται για 480 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν περίπου 1.400 επενδυτικά σχέδια.

Πως θα τα πάρει;

Τώρα πώς θα τα πάρει το κράτος… ουδείς γνωρίζει. Έχουν περάσει και 15 – 20 χρόνια από τότε. Πάντως ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το ίδιο θα γίνει και με τον αναπτυξιακό νόμο του 2016 και εκεί μάλιστα είναι πολύ περισσότερα τα χρήματα.

Θεοδωρικάκος

Μία ακόμη υπενθύμιση…

Για να πούμε όμως όλη την αλήθεια, ας μπούμε λίγο στη θέση όσων σχεδίαζαν να επενδύσουν στην Ελλάδα λίγο πριν το 2011.

Και μάλιστα έκαναν χρήση του αναπτυξιακού νόμου, σχεδιάζοντας μια επένδυση με κάποιες παραδοχές.

Και τότε έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της η μεγάλη κρίση στη χώρα… ενώ λίγο αργότερα ήρθε και το «κούρεμα» των ομολόγων.

Στη γείτονα Κύπρο επίσης επιβλήθηκε και κούρεμα καταθέσεων… Αν ήσασταν στη θέση αυτών, θα συνεχίζατε την επένδυση; Ρητορική η ερώτηση!

—————————————

Τι ζήτησαν οι Ισραηλινοί…

Αρκεί από την πλευρά μας να κάνουμε ότι χρειάζεται για να τεθούν αυτές οι επενδύσεις σε ένα υγιές και αμοιβαία επωφελές πλαίσιο.

Διότι, όπως έμαθα, οι άνθρωποι του Υπερταμείου ήρθαν αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που είναι, ας μου επιτραπεί, ευαίσθητη.

Κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους με τους ισραηλινούς που συνόδευσαν τον υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας της χώρας, David Amsalem, στην Αθήνα, υπήρξε μεν ενδιαφέρον για κάποια ελληνικά λιμάνια, αλλά υπήρχε ένας αστερίσκος.

Στο τραπέζι βρέθηκαν οι περιπτώσεις των λιμανιών του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης και του Λαυρίου.

Το πρόβλημα ήρθε γρήγορα στο τραπέζι και είχε έναν κοινό παρονομαστή.

Καμία υποδομή σιδηροδρομικής σύνδεσης…

Τα δύο σχέδια

Ωστόσο, όπως πληροφορείται η στήλη, αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο σχέδια για τον σιδηρόδρομο.

Το πρώτο είναι να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τους Ιταλούς.

Και το δεύτερο είναι να υπάρξει μια συνεργασία με γαλλική εταιρεία, που θα αναλάβει το ρόλο της συμβουλευτικής στην αναδιάταξη της εταιρείας.

Όπως επίσης μαθαίνει η στήλη, υποστηρικτικά στη νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου αναμένεται να κινηθεί και ο αντιπρόεδρος πλέον της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε περισσότερες εξελίξεις πριν το Πάσχα.

—————————————

Γκρίνιες για την AIG Ελλάδος

Φτάνουνε στα αυτιά μας αρκετές γκρίνιες πελατών της AIG Ελλάδος, ότι οι δίκαιες απαιτήσεις τους υπόκεινται ανελέητο παζάρι ίσα ίσα για να μειωθεί το ποσό της αποζημίωσης τους, μήπως θα έπρεπε η διοίκηση της εταιρίας να ρίξει μια ματιά σε αυτή την άδικη πρακτική, αν ισχύει κάτι τέτοιο βέβαια .

——————–

Μπορεί και σήμερα

Πολύ πιο σύντομα, ίσως και σήμερα δηλαδή, θα έχουμε και νεότερα για την εκκρεμότητα των επιδοτήσεων ρεύματος για 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι κάτι που ανέμενε άλλωστε η αγορά μέσα στον Μάρτιο, ο οποίος φεύγει σε δέκα ημέρες.

Οι επιδοτήσεις θα αφορούν τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν το 1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ο κύκλος των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μήνα και θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τρόπο που να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

———————————————

Σύνταξη για Ζαχαριάδη

Για να μείνω όμως στον ενεργειακό κλάδο, ο CEO της Elpedison, Νίκος Ζαχαριάδης, αποχωρεί…

Ένα από τα έμπειρα στελέχη της αγοράς ενέργειας και ευρισκόμενος στο τιμόνι της εταιρείας από το 2017 φεύγει λόγω συνταξιοδότησης.

Ο ίδιος έμεινε στον ένα περίπου δύσκολο χρόνο που διήρκεσε η διαπραγμάτευση της HELLENiQ ENERGY με την Edison και πλέον μετά το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αποχωρεί.

Ο Ζαχαριάδης ήταν στα ηνία της Elpedison σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την αγορά ενέργειας, τόσο στην εποχή της Πανδημίας όσο και στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

———————————————–

Τι έδειξε το ταμείο της

Υπερδιπλάσιες πωλήσεις πέτυχε πέρυσι όπως μαθαίνουμε το δίκτυο της Carrefour στην Ελλάδα. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η επέκταση του δικτύου, που προήλθε κατά κύριο λόγο από την εξαγορά της αλυσίδας Economy.

Οι διοικούντες την Retail & More που έχουν τα δικαιώματα ανάπτυξης του γαλλικού σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά συνεχίζουν τις προσπάθειες επέκτασης των εργασιών του.

Για φέτος μάλιστα προγραμματίζουν τη λειτουργία νέων καταστημάτων με αιχμή το σύστημα της δικαιόχρησης, το οποίο φαίνεται πως θεωρείται ο πλέον πρόσφορος τρόπος τη δεδομένη στιγμή.

Οι επόμενοι προορισμοί

Η Κέρκυρα και τα Χανιά είναι οι επόμενοι προορισμοί της γαλλικής αλυσίδας, η οποία επέστρεψε στην ελληνική αγορά πριν από περίπου τρία χρόνια δια χειρός του ομίλου AVE.

Θυμίζουμε πως o όμιλος συμφερόντων του Νίκου Βαρδινογιάννη είχε εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του Κρητικού, προτού μπει σφήνα ο Γιάννης Μασούτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες πως πολύ δύσκολα θα ενδιαφερθεί ξανά για τον Κρητικό, αφού θα πρέπει να ρίξει σημαντικά τις απαιτήσεις του όσον αφορά στα χρήματα που ζητάει…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories