
Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι μια νέα μείωση των επιτοκίων είναι κατάλληλη στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Econostream, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η υψηλή αβεβαιότητα σημαίνει ότι κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Η νομισματική πολιτική πλέον είναι σημαντικά λιγότερο περιοριστική, ωστόσο εξακολουθεί να είναι περιοριστική.
Οι αποδόσεις των ομολόγων
Αναφερόμενος, στη δημοσιονομική επέκταση, υπογράμμισε ότι οι πραγματικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα: «Προς το παρόν, παρατηρούμε υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων, κάτι που λειτουργεί σε περιοριστική κατεύθυνση. Η αύξηση των αποδόσεων βασίζεται σε προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα χρέους και ελλείμματα, αλλά το χρέος και το έλλειμμα της Γερμανίας είναι πολύ χαμηλά, επομένως ήταν σωστή η απόφαση να ανασταλεί το φρένο χρέους. Αυτή η απόφαση μπορεί να σηματοδοτεί υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον, αλλά επιδρά περιοριστικά στις συνθήκες χρηματοδότησης, επομένως συνηγορεί υπέρ μείωσης των επιτοκίων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ μιλώντας για τους δασμούς Τραμπ τόνισε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα αν υπάρξουν αντίποινα, κάτι που φαίνεται αναπόφευκτο, αλλά η εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας θα περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα.
«Άρα έχουμε επίδραση αρχικά στασιμοπληθωριστική αλλά στη συνέχεια αποπληθωριστική, και αυτό δεν πρέπει να στρεβλώσει τον προσανατολισμό της πολιτικής μας προς χαμηλότερα επιτόκια», σχολίασε.
Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική πλέον είναι σημαντικά λιγότερο περιοριστική, ωστόσο εξακολουθεί να είναι περιοριστική.
«Αν η συνεδρίαση ήταν σήμερα, θα ήμουν πιο σίγουρος ότι θα αποφασίζαμε μείωση… Αλλά δεν έχουμε ακόμα Απρίλιο, βρισκόμαστε στο Μάρτιο. Έχουμε ένα μήνα μπροστά μας, οπότε δεν μπορώ να σας πω ότι θα αποφασίσουμε μείωση. Και η αβεβαιότητα είναι τόσο υψηλή που είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί για να αλλάξει η απόφασή μας», εξήγησε
Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενη δήλωσή του, ότι αναμένει άλλες δύο μειώσεις και μετά τέλος, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Αυτό φυσικά δεν είναι επίσημη δέσμευση. Είναι η εκτίμησή μου για το πώς θα κινηθεί η νομισματική πολιτική, με βάση τα σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και τις τρέχουσες προβλέψεις. Εξακολουθώ πάντως να πιστεύω ότι θα έχουμε άλλες δύο μειώσεις φέτος και ότι το 2% θα είναι το καταληκτικό επίπεδο των επιτοκίων. Δεν μπορώ να σας πω πότε ακριβώς θα γίνουν αυτές οι δύο μειώσεις. Σε συνθήκες τόσο υψηλής αβεβαιότητας, δεν θα ήταν συνετό να είμαι τόσο ακριβής»
Επίσης, αναφερόμενος σε παρατηρητές που θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις μειώσεις φτάνοντας στο 1,5%, έκανε λόγο «πολύ ακραίο» σενάριο.
Οι καταλύτες της απόφασης του Απριλίου
Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θα λάβουν υπόψιν έως τον Απρίλιο ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Τη δυναμική του πληθωρισμού, τον υποκείμενο πληθωρισμό και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, και επιπρόσθετα την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων, την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και βεβαίως τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Θα μπορούσαμε να έχουμε και ευχάριστες εκπλήξεις, όπως πιθανή ειρήνευση στην Ουκρανία, που θα σήμαινε ακόμη χαμηλότερες τιμές ενέργειας».
Προέβλεψε επίσης, ότι στο τέλος του 2025 ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 2%, υπογραμμίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα οικονομικά δεν είναι κβαντομηχανική, αλλά κοινωνική επιστήμη
Μάλιστα, τόνισε ότι οι πιθανότητες για τον πληθωρισμό να είναι πιο πάνω ή πιο κάτω από τον στόχο είναι 50:50 «ανάλογα με το ποιοι από τους παράγοντες θα υπερισχύσουν»: «Θα είναι η επίδραση από τους δασμούς και τα αντίποινα; Από την ανάπτυξη; Από τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων που λειτουργούν σε περιοριστική κατεύθυνση; Και ας μην ξεχνάμε, έχουμε περιοριστικές επιδράσεις από τις προηγούμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ενώ και η συρρίκνωση του ισολογισμού μας επενεργεί προς την ίδια κατεύθυνση».
Το ουδέτερο επιτόκιο
Ερωτηθείς για το ουδέτερο επιτόκιο, απάντησε: «Το ουδέτερο επιτόκιο είναι μια θεωρητική έννοια που ισχύει σε κατάσταση ισορροπίας. Όμως, ένα νούμερο που παράγεται από οικονομετρικά υποδείγματα δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται στη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, διότι το εύρος ανάμεσα στο κατώτατο και το ανώτατο όριο της εκτίμησης είναι μεγάλο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ, το εύρος είναι από 1,75% έως 2,25%, άρα ο μέσος όρος είναι 2%, κοντά στην εκτίμηση των αγορών για το τελικό επιτόκιο (terminal rate). Τα οικονομικά όμως δεν είναι κβαντομηχανική, αλλά κοινωνική επιστήμη. Την τελική απόφαση την παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την κρίση του, λαμβάνοντας υπόψη του όλες τις παραμέτρους».
Για τους αμερικανικούς δασμούς
Για τους δασμούς τους οποίους έχουν εξαγγείλει οι ΗΠΑ για τις 2 Απριλίου και πώς αυτοί θα επηρεάσουν την απόφαση στις 17 Απριλίου, τόνισε: «Αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 25%, γνωρίζουμε ότι αυτό θα επιδράσει ως επί το πλείστον αρνητικά στην ανάπτυξη. Δεν θα υπάρξουν κερδισμένοι, αλλά – δυστυχώς – μόνο χαμένοι. Ανάμεσα στους χαμένους θα είναι και οι ίδιες οι ΗΠΑ, όχι μόνο ο υπόλοιπος κόσμος. Θα υπάρξει όμως μείωση της ζήτησης εξαγωγών, και η ζώνη του ευρώ είναι πολύ πιο ανοικτή οικονομία από ό,τι οι ΗΠΑ, συνεπώς οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ θα είναι σοβαρές. Είτε έχουμε στη διάθεσή μας επικαιροποιημένες προβολές είτε όχι, μπορούμε πάντα να κρίνουμε, και θα το συζητήσουμε. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή τα στελέχη μας μελετούν εντατικά το θέμα, οπότε θα έχουμε κάποια εικόνα».


Latest News

Πάνω από 190 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι – Ανατιμήσεις «φωτιά» στον οβελία
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι - Εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των αμνοεριφίων

Τι έδειξε το ταμείο των σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο - Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές
Τα τελευταία στοιχεία της Circana καταγράφουν αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 7,5% και άνοδο των τιμών κατα 1,9%

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της εφαρμογής e-Peitharxika
Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της σε έξι καίριους φορείς τον Μάιο του 2023, το e-Peitharxika λειτουργεί πλήρως από τις αρχές του 2024

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.

Βήμα εμπρός... ή πίσω; - Το στοίχημα των αγορών της Ελλάδας και της Ευρώπης επί Τραμπ
Η Βασιλική Λαζαράκου και ο Γιάννος Κοντόπουλος μίλησαν στο OT Delphi Economic Forum X για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ευρώπη

Οι 90 ημέρες που θα κρίνουν το πακέτο της ΔΕΘ και φοροελαφρύνσεις
Δασμοί, ρήτρα διαφυγής για αμυντικές δαπάνες και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

ΟΤ Delphi Economic Forum X – H τέταρτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις
Ο ΟΤ έδωσε το παρών στο Delphi Economic Forum X - Δείτε όλα όσα έγιναν την τέταρτη και τελευταία ημέρα του φόρουμ

Πιερρακάκης από ECOFIN: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ»
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ - Χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής»