![ΤτΕ: Ανεβάζει στο 2,9% τον πήχη του πληθωρισμού – Χαμηλώνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/euro-oikonomia-768x480-1-1.jpeg)
Πληθωρισμό στο 2,9% για φέτος «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος (από 2,5% προηγουμένως) κάτι που συνεπάγεται πως η ακρίβεια θα είναι πιο υψηλή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Με βάση τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα «πέσει» στο 2,3% το 2026 (θα παραμείνει πάνω από το όριο 2% που θέτει η ΕΚΤ) για να ανέβει ξανά στο 2,5% το 2027.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί ελαφρά ανησυχία, καθότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο ντόμινο ανατιμήσεων ανά τον κόσμο. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η ΤτΕ «κατεβάζει» και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο 2025-2026, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% και 2,1% αντίστοιχα (2,5% και 2,3% προηγουμένως), σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο «Note on the Greek economy» , που δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Μέχρι το τέλος του 2026, ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το όριο του 2% και συγκεκριμένα στο 2,3%
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα μειωθεί μόλις κατά 0,1 της μονάδας φέτος σε σχέση με το 3% του 2024. Μέχρι το τέλος του 2026, ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το όριο του 2% και συγκεκριμένα στο 2,3%, αλλά θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό. Ωστόσο, το 2027 αναμένεται μια εφάπαξ άνοδος του πληθωρισμού βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 2,5% λόγω της επίδρασης του ETS2 στον ενεργειακό τομέα.

Ο πυρήνας του πληθωρισµού (εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) αναµένεται να µειωθεί στο 2,2% έως το 2027, αντανακλώντας κυρίως τη µείωση του πληθωρισµού των µη ενεργειακών βιοµηχανικών αγαθών και σε µικρότερο βαθµό του πληθωρισµού των υπηρεσιών. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο αναφερόμενος δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει στο 3,6% φέτος όπως και το 2024, ενώ το 2026 θα «πέσει» στο 2,8%.
«Χαμηλώνει» η πρόβλεψη και την ανάπτυξη
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την ΤτΕ, κατά την περίοδο 2025-2026, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% και 2,1% αντίστοιχα (2,5% και 2,3% προηγουμένως), καταγράφοντας σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ.
Οι κύριοι μοχλοί της οικονομικής δραστηριότητας θα εξακολουθήσουν να είναι οι επενδυτικές δαπάνες, χάρη και στη συμβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίωνη ιδιωτική κατανάλωση που επωφελείται από την ενίσχυση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της συνεχιζόμενης αύξηση της απασχόλησης, την αύξηση των µισθών, καθώς και τον χαµηλότερο πληθωρισµό.
Η οικονοµία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,0%, υποστηριζόµενη από την ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των εξαγωγών
Για το 2027, το τέλος του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα επηρεάσει αρνητικά την αύξηση των κρατικών επενδύσεων.
Ωστόσο, η οικονοµία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,0%, υποστηριζόµενη από την ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των εξαγωγών.
Χρέος και αναβαθμίσεις
Επιπλέον, η αναμενόμενη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ (κάτω από το 150% του ΑΕΠ) το 2025, σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.
Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 3,5% την περίοδο 2025-2026.
Ωστόσο, η συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ θα είναι γενικά ουδέτερη κατά μέσο όρο τα επόμενα έτη, λόγω της έντονης επενδυτικής δραστηριότητας που αναμένεται να αυξήσει τις εισαγωγές.


Latest News

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ

ΕΥ Ελλάδος: Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, για το 51% των ερωτηθέντων στελεχών
![ΤτΕ: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/oikonomia-768x536-1-600x419.jpg)
«Βλέπει» ανάπτυξη στο 2,3% για το 2025 η ΤτΕ [γράφημα]
Ο πληθωρισμός υποχώρησε ταχέως από την κορύφωσή του το 2022 λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας το 2023, αλλά παρέμεινε σχετικά αυξημένος στο 3%, σύμφωνα με την ΤτΕ

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος