
Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ καθώς και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος είναι – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – τουλάχιστον 20-30 τούρκοι επενδυτές «ειδικού ενδιαφέροντος», που προχωρούν από το προηγούμενο καλοκαίρι σε αγορές ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές.
Οι αγορές ακινήτων από Τούρκους κοντά σε ευαίσθητες περιοχές δημιουργούν υπόνοιες ότι γίνονται για γεωπολιτικούς σκοπούς
Ο λόγος αφορά κυρίως τον Εβρο, αλλά και νησιά του Αιγαίου, όπως τη Ρόδο, την Κω, τη Λέσβο κ.ά. Κύριο ζητούμενο των Αρχών αποτελεί εάν αυτό το αιφνιδιαστικό τουρκικό ενδιαφέρον στο ελληνικό «real estate» υποκρύπτει τυχόν… ύποπτους σκοπούς.
Την ίδια ώρα στο στόχαστρο των ερευνητικών Αρχών είναι και τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις μουσουλμάνων της Θράκης, αλλά και άλλων προσώπων που φέρεται ότι συσσωρεύουν μέσω εράνων και εισφορών διαφόρων σωματείων (ακόμη και αθλητικών) μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία σε μία ενδεικτική περίπτωση φέρεται ότι στάλθηκαν μέσω ευρωπαϊκής πρωτεύουσας σε αραβική οργάνωση.
Επενδύσεις σε ακίνητα και εθνική ασφάλεια
Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις άγνωστες έρευνες των ελληνικών ελεγκτικών Αρχών για το τουρκικό «επενδυτικό» ενδιαφέρον που σημειώνεται – μέσω κυρίως της απόκτησης Golden Visa – στην Ελλάδα και προκαλεί το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης. Η τελευταία, από την πλευρά της, έχει κινητοποιήσει όλους τους ερευνητικούς μηχανισμούς προκειμένου να καταγραφεί σε πραγματικούς όρους ο ενδεχόμενος κίνδυνος που υπάρχει, κυρίως για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Κατά βάση πολλοί τούρκοι επενδυτές στοχεύουν στην απόκτηση άδειας διαμονής στη χώρα μας, ώστε να εξασφαλίσουν και την υπερπολύτιμη για αυτούς ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.
Ομως, οι αγορές ακινήτων από Τούρκους κοντά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή με έμφαση στα γύρω χωριά, όπου αγοράζουν οικόπεδα και παλιά σπίτια), αλλά και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δημιουργούν πρόσθετες υπόνοιες ότι αυτές γίνονται και για ενδεχόμενους γεωπολιτικούς σκοπούς, καθώς σε ορισμένες περιοχές μπορεί να επηρεάσουν κοινωνικές και πολιτιστικές ισορροπίες.
Οι αγορές σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να είναι μαζικές, με το ενδιαφέρον των τούρκων επενδυτών να επικεντρώνεται, κυρίως, σε ακίνητα. Ομως κινήσεις αφορούν επίσης βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης.
Ενα επιπλέον πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο βιομηχανικός εξοπλισμός αυτών των μονάδων μεταφέρεται στην Τουρκία, οπότε πίσω μένουν «σκελετοί» ή εάν παραμείνουν στην Ελλάδα, το ελληνικό εργατικό δυναμικό αντικαθίσταται σταδιακά από μουσουλμανικό.
Οι αριθμοί
Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, οι Τούρκοι υπήκοοι υπολογίζεται ότι αγοράζουν περισσότερα από 1.000 ακίνητα ετησίως στην Ελλάδα. Παρότι υπήρξε αύξηση στα 800.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ) του ελάχιστου ορίου επένδυσης που αφορά το σύνολο της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη και όλα τα νησιά που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων, οι τούρκοι επενδυτές αυξάνονται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο.
Με κύριο ωστόσο ενδιαφέρον μέχρι τώρα την αποκατάσταση διατηρητέων ή την ανακατασκευή παλιών κτιρίων και τη μετατροπή τους σε διαμερίσματα σύγχρονων προδιαγραφών. Σε αυτές μάλιστα τις περιπτώσεις, ισχύει το προηγούμενο όριο των 250.000 ευρώ για τη χορήγηση της Golden Visa, με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια του νόμου, η αποκατάσταση των εν λόγω κτιρίων να ολοκληρώνεται πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, τον Ιανουάριο του 2021 οι Τούρκοι ήταν μόλις 525, ή το 6,5% επί συνόλου 7.264 μόνιμων επενδυτών με αρχικές άδειες διαμονής Golden Visa.
Την ίδια εκείνη περίοδο, οι Κινέζοι που είχαν αποκτήσει την εν λόγω άδεια ήταν 5.923 (ποσοστό 73,8%), παραμένοντας σταθερά στην κορυφή της λίστας. Από το 2021 έως το 2023, από τις 14.875 αιτήσεις για αγορές ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος, οι Τούρκοι υπέβαλαν 1.432 αιτήσεις.
Τον Ιανουάριο φέτος, οι Τούρκοι με αρχικές άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή ήταν 1.367, ήτοι το 10,4% σε σύνολο 11.220 επενδυτών από τις δέκα κορυφαίες εθνικότητες που έχουν επενδύσει στη χώρα μας μέσω της «χρυσής βίζας». Κατέγραψαν δηλαδή αύξηση της τάξεως του 260% μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια.
Πρέπει μάλιστα να συνυπολογιστεί ότι εκκρεμούν 1.934 αιτήσεις επενδυτών από την Τουρκία, οι οποίες αν γίνουν δεκτές, θα σηματοδοτήσουν μία αύξηση της τάξεως άνω του 500%, με τον συνολικό αριθμό να προσεγγίζει τους 2.300-2.400. Και αυτό με το δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είναι γενικά χαμηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο μικροσκόπιο
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα κλιμάκια της ΕΥΠ στη Βόρεια Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο έχουν ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες με περισσότερες από 100 αγορές ακινήτων – ορισμένα μεγάλης αξίας – στις προαναφερόμενες περιοχές. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20% από αυτές αφορούν τουρκικές επενδύσεις και οι υπόλοιπες – σχετικά περιορισμένου ερευνητικού ενδιαφέροντος – από χώρες της Ευρώπης.
Οπως σημειώνουν πάντως στα «ΝΕΑ» αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί, «μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια ύποπτη κεντρική μεθόδευση πίσω από αυτήν την αξιοσημείωτη επενδυτική δραστηριότητα».
Επιπλέον η ΕΥΠ είναι σε ανοικτή γραμμή με την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, η οποία ερευνά την προέλευση τουρκικών κεφαλαίων αλλά και των δραστηριοτήτων τουλάχιστον 5-10 τούρκων «επενδυτών» σε μηνιαία βάση. Ακόμη υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι από την Επιτροπή για τον επονομαζόμενο «διασυνοριακό μετασχηματισμό» εταιρειών (υπό το φως της Οδηγίας 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017).
Πρόκειται για συγχωνεύσεις στις οποίες συμμετέχουν μία ή περισσότερες κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα και μία ή περισσότερες αλλοδαπές κεφαλαιουχικές εταιρείες.


Latest News

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας