Με την Κομισιόν να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει παράταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και η τελευταία αίτηση για χρηματοδότηση πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Αυγούστου 2026 το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με τον χρόνο για να καλύψει τα ορόσημα και τους στόχους που απομένουν προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα.

Το «καμπανάκι» για να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των πόρων, οι οποίοι συνοδεύονται με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, «χτύπησε» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την περασμένη Δευτέρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Δίνω πολύ μεγάλη σημασία στη γρήγορη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να προσθέσει ότι «πολλά δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία και το 2025 και το 2026. Εχουμε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εκταμιευθούν αυτοί οι πόροι». «Νομίζω πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αφορούν μόνο τους λίγους και τους ισχυρούς, αλλά όλους με έργα, όπως οι προληπτικές εξετάσεις ή οι διαδραστικοί πίνακες» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Εντός του Απριλίου, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει την 5η δόση, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, που είχε αιτηθεί από τον Δεκέμβριο του 2024 καθώς επιτεύχθηκαν 29 ορόσημα από το σκέλος των επιχορηγήσεων και 3 ορόσημα από το δανειακό σκέλος. Με τα χρήματα αυτά η χώρα θα έχει εισπράξει το 59% του συνολικού προϋπολογισμού των 36 δισ. ευρώ και θα έχει ολοκληρώσει το 35% των οροσήμων.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές και η Κομισιόν ετοιμάζουν την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» με τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να μην υπάρξει απώλεια πόρων από έργα που είναι καταδικασμένα να μην τελειώσουν ποτέ ή είναι επικίνδυνο να οδηγήσουν σε αστοχίες ή καθυστερήσεις.

Η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί στα τέλη Απριλίου και να εγκριθεί το καλοκαίρι, οπότε και θα υποβληθεί το 6ο αίτημα πληρωμής. Η αναθεώρηση σχεδιάζεται με απένταξη και τροποποίηση έργων και προγραμμάτων τα οποία δεν προχωρούν και θα αντικατασταθούν με άλλα. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη γίνει δύο αναθεωρήσεις του προγράμματος με διορθώσεις σε στόχους και ορόσημα.

Εργα που «φεύγουν»

Με τη νέα αναθεώρηση θεωρείται σίγουρη η απένταξη των ηλεκτρικών ταξί από το πρόγραμμα, λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των ιδιοκτητών ταξί. Το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί», συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, αφορά την αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων ταξί με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά. Οι ιδιοκτήτες ταξί επιδοτούνται με 22.500 ευρώ (17.500 η επιδότηση για αγορά και 5.000 για την απόσυρση) και στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθούν 1.770 ταξί. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστοι ιδιοκτήτες ταξί έχουν ανταποκριθεί.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απενταχθεί ο αγωγός σύνδεσης του συστήματος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο.

Το έργο προέβλεπε τη χρησιμοποίηση των παλιών κενών «πηγαδιών» εξόρυξης πετρελαίου του Πρίνου ως χώρο αποθήκευσης CO2, με ρυθμό αποθήκευσης ως τρία εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.

Οι ρύποι θα προέρχονταν από σταθμούς παραγωγής ενέργειας, μονάδες καύσης αποβλήτων, διυλιστήρια, εγκαταστάσεις παραγωγής πλαστικών, λιπασμάτων, τσιμέντου κ.λπ. Στον σχεδιασμό προβλέπεται και η απένταξη του έργου «Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ», για το οποίο έχει ματαιωθεί η διαγωνιστική διαδικασία λόγω μη υποβολής προσφορών.
Εργα που εντάσσονται. Στον αντίποδα, φαίνεται να εντάσσονται στη νέα λίστα:

  • Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο θα χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και δεδομένα από αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με επανδρωμένα αεροσκάφη και UAV, καθώς και τα δεδομένα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.
  • Το στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Οι δόσεις

Φέτος η Ελλάδα θα διεκδικήσει 9,4 δισ. πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από την 6η και την 7η δόση του προγράμματος, εκπληρώνοντας συνολικά 81 ορόσημα και στόχους. Το 6ο αίτημα θα υποβληθεί το καλοκαίρι μετά την έκκριση της αναθεώρησης του προγράμματος ενώ το 7ο εντός του έτους. Το 8ο και 9ο αίτημα θα υποβληθούν το 2026 με το τελευταίο έως τις 31 Αυγούστου 2026 που λήγει το πρόγραμμα.

Στο 6ο αίτημα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 2,5 δισ. ευρώ δανείων, αντιστοιχούν 46 προαπαιτούμενα, στο 7ο αίτημα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 2,5 δισ. ευρώ δανείων αντιστοιχούν 35, στο 8ο αίτημα ύψους 1,7 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 1,2 δισ. ευρώ δανείων αντιστοιχούν 39 και στο 9ο αίτημα ύψους 3,5 δισ. επιχορηγήσεων αντιστοιχούν 126 προαπαιτούμενα. Συνολικά, η Ελλάδα αναμένει για τους επόμενους 17 μήνες να εισπράξει από το ΤΑΑ άλλα 15,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Επιβάλλεται διαρκής επαγρύπνηση» – Συστάσεις για χρέος και αμυντικές δαπάνες
Οικονομία |

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Επιβάλλεται διαρκής επαγρύπνηση» - Τι συστήνει για χρέος

«Να κάνει η Ευρώπη ως σύνολο ένα τολμηρό βήμα προς τη συμφωνία έκδοσης κοινού χρέους», επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την αύξηση των αμυντικών δαπανών