
Με μία σημαντική απόφαση του Τμήματος Γ’ του Διοικητικού Εφετείου, κρίθηκε ότι οι διαφορές που προκύπτουν από οικονομικές αξιώσεις φοιτητών έναντι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για την επιστροφή διδάκτρων εμπίπτουν στο πεδίο του ιδιωτικού δικαίου και δεν αποτελούν αντικείμενο διοικητικής δικαιοδοσίας.
Η υπόθεση αφορά μία ενάγουσα που είχε γίνει δεκτή σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) πανεπιστημιακού ιδρύματος. Μετά την αποδοχή της, κατέβαλε το ποσό των 1.000 ευρώ ως προκαταβολή εγγραφής και επιπλέον 1.000 ευρώ ως τέλη φοίτησης. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, αποφάσισε να διακόψει τη φοίτησή της για προσωπικούς λόγους και ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων που είχε καταβάλει. Η Συνέλευση του Τμήματος, στην οποία απευθύνθηκε, απέρριψε το αίτημά της, επικαλούμενη τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του προγράμματος.
Υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση φοίτησης που συνήψε με το Πανεπιστήμιο αποτελεί συμβατική σχέση προστατευόμενη από τις διατάξεις του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών, η ενάγουσα προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Επικαλέστηκε το δικαίωμά της να υπαναχωρήσει εντός 14 ημερών, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, και απαίτησε την επιστροφή των διδάκτρων βάσει των αρχών του αδικαιολόγητου πλουτισμού, υποστηρίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο κατέστη πλουσιότερο χωρίς νόμιμη αιτία.
Το Διοικητικό Εφετείο, εξετάζοντας την υπόθεση, έκρινε ότι η σύμβαση εγγραφής σε ΠΜΣ δεν αποτελεί δημόσια σύμβαση παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές που υπάγονται στο ν. 4412/2016. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι αποδέκτης υπηρεσιών που παρέχει ο φοιτητής, γεγονός που διαφοροποιεί τη φύση της σχέσης από τις κλασικές διοικητικές συμβάσεις. Συνεπώς, η υπόθεση αφορά διαφορά ιδιωτικού δικαίου, η οποία δεν μπορεί να εκδικαστεί από τα διοικητικά δικαστήρια, αλλά υπάγεται στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων.
Ως αποτέλεσμα, το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας, βάσει του άρθρου 12 παρ. 2 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι διαφορές που προκύπτουν από τέτοιου είδους συμβάσεις φοίτησης αφορούν το αστικό δίκαιο. Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο για το πώς αντιμετωπίζονται οι συμβατικές σχέσεις μεταξύ φοιτητών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις οικονομικών απαιτήσεων.
Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι δικηγόρος


Latest News

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου