
Δεν βιάζεται να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό της η Κίνα, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να ενισχύσει τη δημοσιονομική ισχύ της, ώστε να αντιμετωπίσει τις πιθανές συνέπειες των δασμών του Τραμπ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συνδυασμένες δαπάνες του προϋπολογισμού και του κρατικού ταμείου αυξήθηκαν κατά 5,65 τρισ. γουάν(779 δισ. δολάρια), δηλαδή κατά 2,9% αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Αδύναμο το ξεκίνημα για την Κίνα
Το παραπάνω ποσό αποτελεί μόλις το 13,38% των δαπανών που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση για ολόκληρο το έτος, δηλαδή, το πιο αδύναμο ξεκίνημα από το 2022.
Οι δαπάνες όπως εξηγούν αναλυτές, επιβραδύνθηκαν διότι έπρεπε να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισχύς, μπροστά στο αβέβαιο οικονομικοπολιτικό κλίμα, διασφαλίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ποιοι κλάδοι είδαν ανάκαμψη
Η εγχώρια κατανάλωση, οι επενδύσεις και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις το δίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2025, λίγο πριν χρειαστεί να ενεργοποιήσει πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Οι υπεύθυνοι πολιτικής χάραξης δηλώνουν πως έχουν αρκετό περιθώριο και τρόπους για να στηρίξουν την οικονομία. Η πίεση όμως αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η επίδραση από τους αμερικανικούς δασμούς θα επηρεάσει περισσότερες κινεζικές εταιρείες, ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με υψηλότερους φόρους.
Μείωση εσόδων
Τα συνολικά έσοδα από τους δύο μεγάλους προϋπολογισμούς μειώθηκαν κατά 2,9% στα 5,02 τρισ. γιουάν τους πρώτους δύο μήνες του έτους, καθώς τα φορολογικά έσοδα συνέχισαν να μειώνονται ενώ οι πωλήσεις γης από τις τοπικές κυβερνήσεις μειώθηκαν κατά 15,7%.
Η διαφορά μεταξύ δαπανών και εσόδων ανήλθε σχεδόν σε 622 δισ. γιουάν, διπλάσια από την αντίστοιχη διαφορά του περασμένου έτους.
Το έλλειμμα καλύφθηκε με τη μεγάλη έκδοση χρέους, με την καθαρή χρηματοδότηση από κυβερνητικά ομόλογα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο να φτάνει σχεδόν τα 2,4 τρισεκατομμύρια γουάν, σημειώνοντας ρεκόρ για την εν λόγω περίοδο.
Μερικά από τα έσοδα προορίζονταν για την αναχρηματοδότηση του λεγόμενου «κρυφού χρέους», το οποίο είχαν αναλάβει εταιρείες που συνδέονται με τις τοπικές κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση υποδομών.
O ανώτερος αξιωματούχος Xing της τράπεζας ANZ εκτιμά μάλιστα πως οι δημοσιονομικές δαπάνες θα επιταχυνθούν «σημαντικά» από το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί αρχίζουν να επηρεάζουν τους Κινέζους εξαγωγείς και κατασκευαστές.


Latest News

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,