
Σχεδόν για πάνω από τρεις δεκαετίες η Ιταλία είχε γυρίσει την πλάτη στην πυρηνική ενέργεια. Όμως από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση Μελόνι στοχεύει στην επαναφορά της έως το 2030, προκειμένου να θωρακισθεί η ενεργειακή της ασφάλειας και να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.
Σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει ο υπουργός ενέργειας της Ιταλίας στην euractiv.it, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η ιταλική κυβέρνηση αντιστρέφει την αντι-πυρηνική στάση που είχε υιοθετήσει με δημοψήφισμα το 1987 και το 2011. «Έως το 2030, θα έχουμε πυρηνική ενέργεια στην Ιταλία, είμαι πεπεισμένος», είπε ο υπουργός Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν
Τί σχεδιάζει η Ιταλία
Η διαδικασία, σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας, δεν θα μοιάζει με τις παλαιότερες μεθόδους σύντηξης και σχάσης ή με μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά με εργαλεία νέας γενιάς και εντελώς διαφοροποιημένα.
Η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη στο Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της Ιταλίας, το οποίο προβλέπει την μείωση εκπομπών άνθρακα, την ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια, την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς, την έρευνα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.
Η συνεισφορά της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα αναμένεται να φτάσει μεταξύ 11% και 22% έως το 2050 με την κυβέρνηση να εκτιμά εξοικονόμηση περίπου 17 δισ. ευρώ από το κόστος απαλλαγής από τον άνθρακα.
Η ενεργειακή εξίσωση της χώρας
Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία, όπως και μια σειρά άλλες χώρες της Ευρώπης, κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου για τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της ΕΕ στο Κρεμλίνο, ο πονοκέφαλος για τους ευρωπαίους αξιωματούχους σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι έντονος, ιδιαίτερα μετά την κρίση στην ενέργεια το 2021.
Η νέα πυρηνική στρατηγική της Ιταλίας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέτρο για τη διασφάλιση καθαρής, ασφαλούς και χαμηλού κόστους ενέργειας
Τόσο ο προηγούμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, όσο και η νυν Τζόρτζια Μελόνι, προσπαθούν να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό μείγμα της χώρας, καθώς η εξάρτηση από το φυσικό αέριο παραμένει υψηλή.
Η ταύτιση
Ο φιλελεύθερος σοσιαλιστής Ντράγκι, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του και η ακροδεξιά Μελόνι, συνηγορούν πως η ενεργειακή ασφάλεια και της χώρας και της Ευρώπης, είναι ψηλά στην ατζέντα με τους στόχους αποανθρακοποίησης να είναι στο επίκεντρο.
Παρά την αύξηση των ΑΠΕ επί ημερών Ντράγκι, η ενεργειακή ασφάλεια δεν ήταν δεδομένη. Τώρα η κυβέρνηση Μελόνι, θέλει να ξανακάνει την Ιταλία, μεγάλη και ασφαλή πυρηνική δύναμη.
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό, η νέα πυρηνική στρατηγική της Ιταλίας αντιπροσωπεύει ένα «σημαντικό μέτρο για τη διασφάλιση καθαρής, ασφαλούς και χαμηλού κόστους ενέργειας που μπορεί να εγγυηθεί ενεργειακή ασφάλεια και στρατηγική ανεξαρτησία».
Ωστόσο, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα λειτουργούν μόνο μέσω της προμήθειας υλικών και κύκλων καυσίμων από άλλες χώρες, δημιουργώντας νέες αλληλεξαρτήσεις.


Latest News

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ