Αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού τραπεζιού της 25ης Μαρτίου ο μπακαλιάρος και τα θαλασσινά με τους καταναλωτές να πραγματοποιούν τα τελευταία τους ψώνια.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι καταναλωτές από νωρίς το πρωί του Σαββάτου έχουν κατακλύσει τη Βαρβάκειο αγορά και πραγματοποιούν τις αγορές τους για την 25η Μαρτίου.

Οι τιμές του μπακαλιάρου

«Ο μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος είναι στα 6,98 το κιλό, μια πολύ καλή τιμή, φρέσκο νωπό μπακαλιάρο από τα 14,98 μέχρι τα 20-22. Βέβαια δεν υπάρχει μεγάλη επάρκεια στο φρέσκο νωπό. Στη Βαρβάκειο αγορά μπορείτε να βρείτε στα έξω μαγαζιά τον αλμυρό που είναι και το έθιμο τύπου λινκ στα 15-16», είπε ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Βαρβακείου.

Παρά την «αλμυρή» τιμή του μπακαλιάρου που φέτος φθάνει ακόμα και τα 26 ευρώ το κιλό, σπάνια απουσιάζει από το γιορτινό τραπέζι.

Για να μειώσουν το κόστος, αρκετοί καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τον μπακαλιάρο σε κομμάτια ενώ παράλληλα, αυξημένη είναι και η ζήτηση του κατεψυγμένου.

Η Βαρβάκειος αγορά θα είναι ανοιχτή τη Δευτέρα μέχρι αργά το μεσημέρι.

Προσοχή στο λινγκ

Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντας (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι.

«Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών (ΕΕΚΕ), ενημερώνοντας το καταναλωτικό κοινό της χώρας για τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου και επισημαίνει τα εξής:

  1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φινλανδία και Νορβηγία.
  2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
  3. Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  4. O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Βιομηχανία: Στην Αθήνα στις 26 Μαρτίου ο ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία – Θα επισκεφθεί τη Metlen στη Βοιωτία
Βιομηχανία |

Στην Αθήνα στις 26 Μαρτίου ο ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία - Θα επισκεφθεί τη Metlen στη Βοιωτία

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τη βιομηχανική στρατηγική θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Ανάπτυξης και με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Επιβάλλεται διαρκής επαγρύπνηση» – Συστάσεις για χρέος και αμυντικές δαπάνες
Οικονομία |

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Επιβάλλεται διαρκής επαγρύπνηση» - Τι συστήνει για χρέος

«Να κάνει η Ευρώπη ως σύνολο ένα τολμηρό βήμα προς τη συμφωνία έκδοσης κοινού χρέους», επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την αύξηση των αμυντικών δαπανών