
Στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων φλέρταρε η Κίνα σε ένα ετήσιο συνέδριο, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο επιδιώκει να αντισταθμίσει τις εμπορικές πιέσεις, αντί να αντιδράσει πιο δυναμικά.
Η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να ανισχύσει την ανάπτυξη, αξιοποιώντας παράλληλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα για πιθανή επιρροή στον Λευκό Οίκο, ιδιαίτερα υπό τον Πρόεδρο Τραμπ. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει δύο φορές τους δασμούς σε όλα τα κινεζικά προϊόντα από τον Ιανουάριο, αλλά το Πεκίνο έχει ανακοινώσει στοχευμένους δασμούς και περιορισμούς μόνο σε λίγες αμερικανικές εταιρείες.
Η συζήτηση στο περιθώριο του κρατικά οργανωμένου Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο ενίσχυσε μια πιο συμφιλιωτική στάση από την επίσημη ρητορική αυτόν τον μήνα σχετικά με το πώς η Κίνα είναι έτοιμη να πολεμήσει «οποιουδήποτε τύπου πόλεμο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά τις προσπάθειές της να ενισχύσει τους διεθνείς επιχειρηματικούς δεσμούς, η Κίνα έχει προειδοποιήσει για αντίμετρα για τους δασμούς των ΗΠΑ και έχει λάβει σταδιακά βήματα
Οι Κινέζοι συμμετέχοντες στο συνέδριο δεν ήταν τόσο επικεντρωμένοι στο τι μπορεί να γίνει ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ, είπε στο CNBC ο Στίβεν Ρόουτς, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Κίνας Paul Tsai της Νομικής Σχολής του Yale.
«Τα ερωτήματα που έχω όλο και περισσότερο είναι, γιατί το κάνει αυτό ο Τραμπ; Τι προσπαθεί να πετύχει; Τι πιστεύει ότι χρειάζεται για να γίνει πραγματικά η Αμερική σπουδαία;» είπε ο Ρόουτς.
«Η απάντησή μου είναι ότι αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου περίοδος για τον ρόλο της Αμερικής στην παγκόσμια οικονομία. Επιστρέφουμε σε ένα καθεστώς δασμών που η ιστορία μας λέει ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφικό», πρόσθεσε ο ρόουτς επισημαίνοντας ότι αναμένει μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο «για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Μήνυμα «καθησυχασμού»
Στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, η Κίνα προσπαθούσε να στείλει μήνυμα «καθησυχασμού» – για το πώς σχεδιάζει να ενισχύσει την κατανάλωση και πώς η χώρα οδεύει σε μια «μετρίως θετική κατεύθυνση» σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, σημείωσε στο CNBC ο Σκοτ Κένεντι, ανώτερος σύμβουλος για την Κίνα στην δεξαμενή σκέψης Centre for Strategic and International Studies στην Ουάσιγκτον.
Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν σημαντικά μεγάλους δασμούς στις αρχές Απριλίου, «τότε περνάει κανείς από τη διαχείριση του κόστους και την αποδέσμευση του κινδύνου στην πιθανή αποσύνδεση», είπε ο Κένεντι στο CNBC. «Και τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει. Επομένως, νομίζω ότι το επίπεδο του άγχους είναι αρκετά υψηλό. Και γι’ αυτό η Κίνα προσπαθεί να δώσει αυτό το μήνυμα καθησυχασμού».
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους με νέους δασμούς από τις αρχές Απριλίου. Η Κίνα έχει αυξήσει τις συναλλαγές της με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Πεκίνου ως μεμονωμένη χώρα.
Ο Τραμπ «δεσμεύεται να έχουν πρόσβαση αμερικανικές εταιρείες σε μια παγκόσμια αγορά», είπε ο Κεν Γκρίφιν Διευθύνων Σύμβουλος του hedge fund Citadel. «Και ο Πρόεδρος είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει δασμούς για να επιβάλει αυτή την κοσμοθεωρία».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ
Πρώτο βήμα προς τη συνάντηση Σι-Τραμπ;
Επίσης την Κυριακή, ο αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Στιβ Ντέινς συνάντησε τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ στο Πεκίνο – την πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πολιτικός επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ο Τραμπ ξεκίνησε την θητεία του τον Ιανουάριο.
«Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για ένα σημαντικό επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Σι και του προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Ντέινς στη Wall Street Journal. «Το πότε θα συμβεί και πού θα συμβεί πρέπει να καθοριστεί».
Ο Λι προέτρεψε τη συνεργασία και είπε ότι κανείς δεν μπορεί να κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Παρά τις προσπάθειές της να ενισχύσει τους διεθνείς επιχειρηματικούς δεσμούς, η Κίνα έχει προειδοποιήσει για αντίμετρα για τους δασμούς των ΗΠΑ και έχει λάβει σταδιακά βήματα.
Μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, το Πεκίνο κυκλοφόρησε μια λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων των οποίων περιορίζει την ξένη επιχειρηματική δραστηριότητα με την Κίνα.
Η Κίνα πρόσθεσε τη μητρική PVH της Calvin Klein και μερικές άλλες εταιρείες των ΗΠΑ στη λίστα μετά τις φετινές αυξήσεις των δασμών. Τη Δευτέρα, η Κίνα είπε επίσης ότι θα αποκαλύψει σύντομα νέα μέτρα που θα της δώσουν μια νομική βάση για την αντιμετώπιση της ξένης πίεσης.
Οικονομικοί παράγοντες
Για τις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα, η κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης υπήρξε επίσης σημαντικός παράγοντας για τα τοπικά επιχειρηματικά σχέδια.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη στήριξη της οικονομίας. Κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιβεβαίωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα τα σχέδια τόνωσης και μια πρόσφατη προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες τεχνολογίας του ιδιωτικού τομέα στον απόηχο των καινοτομιών της τεχνητής νοημοσύνης του DeepSeek.
«Φέτος, υπάρχει πολύ θετική δυναμική από την Κίνα. Επομένως, αισθάνομαι ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο CNBC ο Γουέντελ Γουίκς, Διευθύνων Σύμβουλος της Corning.
Ωστόσο, η οικονομία της Κίνας αντιμετώπισε αποπληθωριστικές πιέσεις και ύφεση των ακινήτων, επιβαρύνοντας τις προοπτικές περιφερειακής ανάπτυξης για τις διεθνείς επιχειρήσεις.
Ακόμη και η ώθηση του Πεκίνου για υποστήριξη της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας έχει προσθέσει μέχρι στιγμής μόνο κατά μέσο όρο 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ σε καθένα από τα τελευταία τρία χρόνια – όχι αρκετή για να αντισταθμίσει την αντίσταση 1,7 ποσοστιαίας μονάδας από τα ακίνητα εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2025 στην ευρωζώνη - Επιμένουν οι υπηρεσίες
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»