
Δυσθεώρητη είναι η αμοιβή που θα λάβει ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού της Shell, παράλληλα με τις μεγαλύτερες στους μετόχους της, ενώ αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και μειώνει στο μισό τις πράσινες επενδύσεις της.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, η Shell που είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα προσφέρει στον CEO της, Γάελ Σάουαν, ένα πακέτο αποδοχών αξίας 8,6 εκατ. λιρών για το περασμένο έτος, από 7,9 εκατ. λίρες που ήταν το 2023. Η αύξηση των αποδοχών, που χαρακτηρίστηκε «εξωφρενική» από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, δόθηκε αφού ο Σάουαν εγκατέλειψε τους πράσινους στόχους της Shell, δίνοντας έμφαση ξανά στα ορυκτά καύσιμα.
Ο CEO της Shell είπε στους επενδυτές ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell κατά 1% ετησίως έως το 2030, σε αντίθεση με τον προηγούμενο στόχο της εταιρείας για μείωση 1%-2% ετησίως έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.
Επίσης, ο κολοσσός, που είναι ο μεγαλύτερος έμπορος υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, σχεδιάζει την ενίσχυσηπεραιτέρω τον τομέα του LNG κατά 4%-5% ετησίως έως το 2030, παρά τις προειδοποιήσεις ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να παραμείνει ο κόσμος εντός των διεθνώς συμφωνημένων κλιματικών στόχων.
Εκπτώσεις στους στόχους πράσινης ενέργειας από τη Shell
Η Shell σχεδιάζει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της, ακόμα και καθώς μειώνει τις δαπάνες της για να κρατήσει χαμηλά το κόστος. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μείωση της προγραμματισμένης επένδυσής της στην καθαρή ενέργεια από το 20% των κεφαλαιουχικών της δαπανών στο 10% έως το 2030.
Η απόφαση του Σάουαν να ενισχύσει τις προσπάθειες της Shell στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ενώ αποδυναμώνει τους πράσινους στόχους της και μειώνει τα έξοδά της, έχει βοηθήσει την τιμή της μετοχής της να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της τα τελευταία χρόνια.
Η Shell σχεδιάζει να ανταμείψει τους μετόχους της με μεγαλύτερες πληρωμές, έχοντας θέσει στόχο να διανείμει το 40%-50% των χρηματοροών από τις δραστηριότητές της, από τον προηγούμενο στόχο του 30-40%.
«Όλα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη», είπε ο Σάουαν στους επενδυτές στην Ημέρα Κεφαλαιαγορών της εταιρείας στη Νέα Υόρκη. «Εμπιστοσύνη ότι, μέσω απόδοσης, πειθαρχίας και απλοποίησης, θα παραδώσουμε όσα υποσχόμαστε. Εμπιστοσύνη ότι τοποθετούμε τη Shell σε ισχυρή θέση για το μέλλον, και θα είναι ανθεκτική ανεξαρτήτως της εξέλιξης του ενεργειακού συστήματος».
Ο Σάουαν δήλωσε πέρυσι ότι αν το σχέδιό του να αναζωογονήσει τη Shell, εστιάζοντας τις δαπάνες στα ορυκτά καύσιμα, αποτύγχανε, θα εξέταζε «όλες τις επιλογές» για να ανταγωνιστεί τις υψηλά αποτιμημένες ανταγωνίστριες εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στη Νέα Υόρκη.
Η εταιρεία σχεδιάζει να περικόψει αθροιστικά 5-7 δισ. δολάρια (3,9-5,4 δισ. λίρες) ετησίως σε δαπάνες έως το τέλος του 2028 και να μειώσει τις συνολικές της δαπάνες στα 20-22 δισ. δολάρια ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.
Κριτική από τους ακτιβιστές
Υπό την ηγεσία του Σάουαν, η Shell έχει δεχθεί κριτική για την αποδυνάμωση της δέσμευσής της για μείωση των εκπομπών άνθρακα και έχει περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο τμήμα καθαρής ενέργειας.
Ο Πάτρικ Άλλεϊ, επικεφαλής ερευνών της οργάνωσης Global Witness, δήλωσε ότι το «εξωφρενικό» πακέτο αμοιβών του Σάουαν «θα μοιάζει με χαστούκι στο πρόσωπο εκατομμυρίων ανθρώπων».
«Αντί να επιτρέπουν στους πετρελαϊκούς κολοσσούς να μοιράζουν δισεκατομμύρια στους πλούσιους μετόχους και να γεμίζουν τους διευθυντές τους με πολυτελείς αμοιβές, οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να τους αναγκάζουν να πληρώνουν για τις κλιματικές ζημιές», είπε.
Η Shell μοίρασε 8,7 δισ. δολάρια στους μετόχους της μέσω μερισμάτων πέρυσι και ξόδεψε 13,9 δισ. δολάρια σε επαναγορά μετοχών. Διατηρεί τον στόχο της για αύξηση των μερισμάτων κατά 4% ετησίως.
Οι εκπομπές της παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες πέρυσι, περίπου στα 1,2 δισ. μετρικούς τόνους CO2 ισοδύναμου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Οι εκπομπές Scope 3—από τη χρήση των καυσίμων που πουλά—έφτασαν τους 1,1 δισ. τόνους, περισσότερο από το διπλάσιο των εκπομπών ολόκληρης της Μεγάλης Βρετανίας.


Latest News

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ