Σε τέσσερις συνεδριάσεις κλείνει το πρώτο τρίμηνο του έτους και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πιάσει και με το παραπάνω τους στόχους του… έτους.
Στο +17,5% ο γενικός δείκτης, στο +19,6% ο FTSE 25 και στο 31% ο τραπεζικός.
————————————————
Δημοσιονομικό story
Πριν συνεχίσω όμως στα της αγοράς, να θυμίσω ότι η καλή εικόνα της είναι και απόρροια της επενδυτικής εμπιστοσύνης λόγω της δημοσιονομικής επίδοσης.
Αυτό επιβεβαιώνεται και στο ερευνητικό σημείωμα (Research Note) που εξέδωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το οποίο συνέταξαν ο Καθηγητής Οικονομικών στην Business School του Πανεπιστημίου του Έσσεξ, Αλέξανδρος Κοντονίκας και ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και Καθηγητής Οικονομικών στην Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Γιάννης Τσουκαλάς.
Θυμίζω ότι τις εκθέσεις του κ. Τσουκαλά παρακολουθεί στενά ο πρωθυπουργός, και με το συγκεκριμένο σημείωμα προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεταβαλλόμενο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον το οποίο περιλαμβάνει αυξημένες ανάγκες αμυντικών δαπανών, δασμούς και οξυμένη γεωπολιτική αβεβαιότητα.
«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη επιβάλλουν διαρκή επαγρύπνηση», υπογραμμίζουν οι κ. Κοντονίκας και Τσουκαλάς.
—————
Το μεγάλο «παράσημο»
Για να επιστρέψω όμως στην αγορά, το μεγάλο «παράσημο» της είναι και ο τζίρος.
Σταθερά σε επίπεδα που είναι σχεδόν τριπλάσια του μέσου όρου που είδαμε κατά το 9μηνο της συσσώρευσης του 2024.
Και αυτός ο τζίρος είναι ισχυρός σε επίπεδα τιμών που είναι όλο και υψηλότερα καθημερινά, αποτυπώνοντας την εισροή κεφαλαίων.
Μια εισροή που είναι σταθερή καθημερινά, αν και ουδείς πρέπει να παραβλέπει έναν εκ των βασικών κανόνων των επενδύσεων.
Την κατοχύρωση κερδών και τη βελτίωση της ρευστότητας.

Ο πιο πιστός…
Κάπου εδώ όμως να δώσουμε τα εύσημα και στον Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος είναι στην πράξη ένας εκ των πιστών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Από τους δύσκολους μάλιστα καιρούς…
Και από ότι φαίνεται δεν θα αφήσει εύκολα την Ελλάδα, αφού έκανε νέο deal με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Το exchangeable bond
Η Fairfax, λοιπόν, του Γουάτσα, συμφώνησε στην κάλυψη ανταλλάξιμου ομολόγου (exchangeable bond) ύψους 110 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει εντός δύο ετών 2.750.000 ίδιες μετοχές της METLEN στην τιμή των 40 ανά μετοχή ευρώ.
Ουσιαστικά, εάν ασκηθεί το ανταλλάξιμο ομόλογο, θα αποκτήσει το 1,92% του μετοχικού κεφαλαίου της Metlen Energy and Metals.
——————————–
Εύσημα και στον Στάσση
Το παράδειγμα του μεγάλου come back της ΔΕΗ ενδεχομένως να διδάσκεται στις οικονομικές σχολές. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας πριν λίγα χρόνια, βρίσκεται πλέον μεταξύ των stories που οδηγούν την αγορά.
Η μετοχή ανέκτησε μετά από 15 χρόνια τα 14 ευρώ. Μόλις τον Οκτώβριο του 2018 η μετοχή «έγραφε» 1,11 ευρώ.
Και δεν είναι τυχαίο ότι το μοντέλο της επικαλούνται και στην κυβέρνηση εσχάτως για τη σωτηρία των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Όπως και να το κάνουμε, αυτό το story έχει ονοματεπώνυμο. Του Γιώργου Στάσση.

Η περίπτωση της Ρουμανίας
Σε αυτόν πιστώνεται και ο πράσινος μετασχηματισμός του ομίλου και η επιμονή του για την αγορά της Ρουμανίας.
Μια αγορά που αναμένεται να συνεισφέρει περίπου το 1/4 των εσόδων του ομίλου για το 2024.
Τα συνολικά έσοδα αναμένονται στα 10,8 δισ. ευρώ, στα οποία η συνεισφορά της Ρουμανίας θα υπερκαλύψει τα χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος τιμολόγια λιανικής και επίσης τα χαμηλότερα κατά περίπου 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος μερίδια αγοράς στην Ελλάδα (περίπου 50% το 2024 από 60% το 2023).
———————————————
Δεν είναι για όλους ίδια η Ρουμανία
Θυμίζω ότι η Ρουμανία για τον ΟΤΕ έχει τελείως διαφορετική επίδραση, με τη διοίκηση να περιμένει να λυθεί μια δύσκολη εξίσωση για να τελεσφορήσει η πώληση της Telekom Romania Mobile (TKRM).
Πάνε πέντε μήνες όμως από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με τις Digi Romania και την Vodafone Romania ο ΟΤΕ.
Επί της ουσίας, το σχέδιο προβλέπει η Vodafone να πάρει την TKRM και η Digi να πάρει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της.
Δηλαδή τα δικαιώματα χρήσης ορισμένων ραδιοσυχνοτήτων, μέρους των πύργων, της υποδομής και του εξοπλισμού της TKRM, καθώς και των προπληρωμένων συμβάσεων που συνάπτονται με τους πελάτες της.
—————————
Εύσημα και στον AKTOR
Μία ακόμη μεταμόρφωση «εξαργυρώνει» η αγορά και για τον AKTOR, ο οποίος φαίνεται να παίρνει το παράσημο της γρήγορης παράδοσης έργων.
Το τελευταίο επίτευγμα είναι ότι παρέδωσε στην Εγνατία Οδό το έργο της βαριάς συντήρησης, αποκατάστασης και ενίσχυσης της δομικής επάρκειας της παλαιάς γέφυρας του Αξιού, ο όμιλος AKTOR, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Το 2023 στατικές μελέτες είχαν δείξει ότι η γέφυρα (σε χρήση από το 1973) είχε υποστεί σημαντικές βλάβες, τόσο εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων όσο και της συχνής διέλευσης βαρέων οχημάτων.

Χωρίς ασφάλεια
Οι μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι ο συντελεστής ασφάλειας είχε μειωθεί σε μη αποδεκτό βαθμό, οδηγώντας σε περιορισμούς της κυκλοφορίας μεταξύ Δυτικού και Ανατολικού Τομέα της Εγνατίας Οδού, στο νευραλγικό οδικό τμήμα Α/Κ Κλειδιού – Α/Κ Καλοχωρίου.
Το έργο το είχε αναλάβει κατεπειγόντως ο AKTOR το 2023 από την Εγνατία Οδό ΑΕ, έχοντας επικαιροποιήσει τη σχετική μελέτη και υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί υψηλός συντελεστής δομικής και λειτουργικής ασφάλειας της γέφυρας και να αποκατασταθεί η ασφαλής της χρήση από τα διερχόμενα οχήματα.
————————–
Μετά τις καθυστερήσεις… ξαναμπαίνει στις ράγες
Μετά από ένα μεγάλο «μπρος – πίσω» ξαναμπαίνει σε τροχιά και το project παραγωγής κυψελών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη το υδρογόνο (έργο RHyno), της Advent Technologies.
Ένα project 75 εκατ. ευρώ στην Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία.
Ο ορίζοντας υλοποίησης όμως του πλάνου της Advent (σε ιδιόκτητη έκταση στην Κοζάνη) είναι το 2030, με μόνο τις αδειοδοτήσεις να υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν έως το 2027.
Με επιδότηση
Η επένδυση θα τρέξει με επιδότηση 34,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε., 21 εκατ. από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και 21 εκατ. από δανεισμό.
———————————————-
Επανέρχεται η Σαντορίνη
Θετικά είναι στο μεταξύ τα πρώτα μηνύματα του 2025 από τον τουρισμό, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,5% και οι αφίξεις τουριστών κατά 11,4% μόλις τον Ιανουάριο.
Οι προσδοκίες είναι αρκετά υψηλές πλέον, καθώς και η Σαντορίνη επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα μετά την πολύμηνη ανησυχία λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.
Μάλιστα, άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα κρουαζιερόπλοια στο νησί.
Τον Απρίλιο μάλιστα αναμένονται 35 κρουαζιερόπλοια, ενώ οι κρατήσεις δείχνουν μια αύξηση της κρουαζιέρας και της επιβατικής κίνησης τουλάχιστον 10%.
——————————————————
Ερωτηματολόγιο
Σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξει οριζόντια αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από 4 εκατομμύρια πολίτες που θα λάβουν ερωτηματολόγιο.
Αυτό είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο επισκέφτηκε, προσθέτοντας μάλιστα ότι συντελείται μια… επανάσταση στον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καινούργια φάση υλοποίησης πολλών έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και που βελτιώνουν και την ίδια την απόδοση του δημοσίου αλλά και τον τρόπο που ο πολίτης και η επιχείρηση συναλλάσσεται με το ελληνικό δημόσιο» τόνισε.
——————————————-
«Ανάδοχος» αναδάσωσης
Η αλήθεια είναι ότι η άμεση αξιολόγηση δημοσίων υπηρεσιών είναι πραγματικά κάτι νέο. Αν και αυτονόητο.
Νέα ήδη φέρνει όμως και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον Σταύρο Παπασταύρου με στόχο την αποκατάσταση των δασών και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνεργασίας.
Από το 2021 υφίσταται ο θεσμός του Αναδόχου Αναδάσωσης και Αποκατάστασης και έχει ως στόχο τη συντονισμένη δράση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η πρόοδος
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες αποκατάστασης για 1 εκατομμύριο στρέμματα, ενώ 3.000 στρέμματα έχουν αναδασωθεί, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 41 εκατ. ευρώ.
Κι όλα αυτά, χωρίς γραφειοκρατικά φρένα – με ταχύτητα, συνεργασία και 28 φορείς στο πεδίο, από Κύπρο μέχρι κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Latest News

Ξεκαθάρισε το ταμπλό του ΧΑ, ο προσγειωμένος Εξάρχου, πατάει στην Ουκρανία (;) η ΔΕΗ, στην Ελαφόνησο ο πρίγκιπας Αλβέρτος, συνάντηση κορυφής Ντράγκι – Μυτιληναίου
Λίγη ηρεμία

Ο αισιόδοξος Mr Doom, οι επόμενες κινήσεις Ψάλτη, τι μεθοδεύει ο Παπασταύρου, οι αυξήσεις του Χατζημηνά, μια διαφορετική πρόταση από Μανουσάκη
Θα συνεχίσει τις εκπλήξεις

Έχει δρόμο… ο Παπαθανάσης, το «κεφάλαιο» της Βρεττού, ένας εφοπλιστής στα Γιάννενα, από τον Ασπρόπυργο… στο Νιου Τζέρσεϊ, «αδειάζει» ο Ελλάκτωρ, οι αναμνήσεις του Τζαννετάκη
Πάλι καλά

Ο φόβος των ομολόγων, το «μάθημα» του ΧΑ, το growth της ΑΕΜ, οι «εκπλήξεις» του Μυτιληναίου, ανησύχησε ο Ανδριόπουλος, έκανε τη «διαφορά» η Κεφαλογιάννη, οι δωρεές του Μυστακίδη
Τα ομόλογα «μίλησαν»

Ανάμεσα σε «βουβάλια» το ΧΑ, το χτύπημα των Κινέζων και το pause του Τραμπ, το πλαφόν στα καύσιμα, το μήνυμα Γεραπετρίτη, ο ΟΤ και το παρασκήνιο στους Δελφούς, το πλάνο της Softweb
Ψυχραιμία

Ελατήριο το ΧΑ, η χείρα της Citi και η αναβολή του FTSE Russell, το μήνυμα Στουρνάρα, το έργο του Πολίτη, split – άρει η Optima Bank, o OT στους Δελφούς
Ελατήριο

Τι περίμενε η αγορά από το Μαξίμου, η κανονικότητα του Πιερρακάκη, η σπάνια απάντηση του Αρείου Πάγου, το «δίχτυ» προστασίας της Energean, «τροχιοδρομεί» η επέκταση του ΔΑA
Έδωσε τις προτεραιότητες το Μαξίμου

Τι σκέφτονται οι «μεγάλοι», τα μάτια στην ΤτΕ και στον FTSE Russell, το αίτημα Λαζαράκου, ο φιλόδοξος Χιντζίδης, το έργο της THALIS, οι νέες γραμμές της Παπαστράτος
Η ώρα των αντιδράσεων

Πάγωσε τον κόσμο ο Τραμπ, ο «καθρέπτης» του ΧΑ, το δεύτερο μήνυμα PwC, τι ζήτησε ο Θεοδωρόπουλος από τους τραπεζίτες, ο Απρίλης της Ελλάκτωρ
Όλα έχουν παγώσει...

Τι όνειρο είδε ο Τραμπ, έχασε 5,7 δισ. το ΧΑ σε 4 ημέρες, το «16άρι» της Coca Cola, αλλάζει η Δυτ. Μακεδονία, ζωντανεύει το Ξενία Ουρανούπολης, το βιομεθάνιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τι όνειρο είδε...