
Εγκριση από τη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας για την πώληση μετοχών στο Χονγκ Κονγκ, έλαβε η κορυφαια κινεζική εταιρεία μπαταριών CATL.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλειται το Reuters, θα μπορούσε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια, γεγονός που θα την καθιστούσε τη μεγαλύτερη εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ εδώ και τέσσερα χρόνια.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σενζέν εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 1,1 τρισεκατομμυρίων γιουάν (150,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και σχεδιάζει να εκδώσει όχι περισσότερες από περίπου 220 εκατομμύρια μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.
Η εταιρεία προμηθεύει μπαταρίες σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla και η Volkswagen.
Η εταιρεία ανέφερε στην αίτηση εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τον Φεβρουάριο ότι μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών αξίας 7,3 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία. Η κινεζική εταιρεία σχεδιάζει επίσης την κατασκευή εργοστασιου μπαταριών στην Ισπανία σε συνεργασία με τον ομιλο της Stelantis.
Παγκόσμιοι επενδυτές
Η εισαγωγή έρχεται καθώς οι αγορές μετοχικού κεφαλαίου του Χονγκ Κονγκ ξαναζωντανεύουν μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια στασιμότητας της δραστηριότητας.
Το Reuters σημειώνει ότι οι κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Xiaomi και BYD έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 11 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο μήνα από πωλήσεις μετοχών για να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια επέκτασής τους.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αντλήσει μετοχικό κεφάλαιο αξίας 23,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως μέχρι στιγμής το 2025, αυξημένο κατά 208% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Η χαλάρωση του κυβερνητικού ελέγχου των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και η εμφάνιση της ανατρεπτικής εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek έχουν προσελκύσει παγκόσμιους επενδυτές να αγοράσουν ξανά στις κινεζικές αγορές, σύμφωνα με τραπεζίτες και συμβούλους.


Latest News

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.