
Εκατοντάδες Καναδοί εργαζόμενοι, πολλοί στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου, έχουν απολυθεί ως αποτέλεσμα των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ένα μεγάλο συνδικάτο και εταιρείες.
Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς οι επιπτώσεις των δασμών αναμένεται να διευρυνθούν όσο περισσότερο διαρκεί η εφαρμογή τους. Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις πολιτικές του Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στην οικονομία και την αγορά εργασίας του Καναδά.
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο στις 12 Μαρτίου ενώ στις 2 Απριλίου μπορεί να επιβληθούν και άλλοι δασμοί.
Ο Μάρτι Γουόρεν, εθνικός διευθυντής της United Steelworkers – του μεγαλύτερου συνδικάτου του ιδιωτικού τομέα στη Βόρεια Αμερική, με περισσότερα από 225.000 μέλη στον Καναδά – δήλωσε ότι έχει ακούσει από μέλη του ότι περίπου 200 από αυτούς έχουν ήδη μείνει χωρίς δουλειά.
Στις εταιρείες που επηρεάζονται περιλαμβάνονται η Canada Metal Processing Group, η οποία εξέδωσε δελτίο Τύπου στις 24 Φεβρουαρίου με το οποίο ανακοίνωσε τη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 140 υπαλλήλους, εν μέρει λόγω «της απειλής των επερχόμενων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον χάλυβα και τα παράγωγα του χάλυβα». Οι εν λόγω απειλούμενοι δασμοί έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ.
«Παλιρροϊκό κύμα»
Η μείωση του εργατικού δυναμικού είναι ένας συνδυασμός μόνιμων απολύσεων, προσωρινών απολύσεων, καταμερισμού εργασίας και συνταξιοδοτήσεων, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters, προσθέτοντας ότι η εταιρεία παγώνει επίσης τις προσλήψεις για νέες ή κενές θέσεις.
Ο Καναδάς είναι ο κορυφαίος προμηθευτής χάλυβα στις ΗΠΑ.
Ο Μάρτι Γουόρεν δήλωσε στο Reuters ότι η Algoma Steel με έδρα το Οντάριο, έχει επίσης απολύσει 27 άτομα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Algoma Steel, Μαικλ Γκαρσια , δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία έχει απολύσει περίπου 20 άτομα και θα μπορούσε να απολύσει περισσότερα αν δεν μπορέσει να βρει νέους καναδούς πελάτες.
«Όλοι όσοι χάνουν μια θέση εργασίας ή απολύονται είναι ένα μεγάλο πλήγμα», δήλωσε ο Γουόρεν.
Είπε ότι αναμένει «ένα παλιρροϊκό κύμα» την επόμενη εβδομάδα, όταν αναμένεται να λήξει η 30ήμερη αναστολή για τα προϊόντα που συμμορφώνονται με την τριμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά. «Με τους πλήρεις δασμούς που έρχονται στις 2 Απριλίου … θα επηρεάσουν πιθανώς 100.000 μέλη μας».
Αβεβαιότητα
Ο Σκοτ Νοσγουόρθι εργάζεται ως χειριστής στο εργοστάσιο Ivaco της Canada Metal Processing Group στο ανατολικό Οντάριο εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι εργαζόμενοι έλαβαν ειδοποίηση για πιθανή απόλυση πριν από περισσότερο από ένα μήνα, αλλά δεν ήταν σίγουροι ότι θα συνέβαινε παρά πολύ αργότερα. Ήλπιζαν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
«Όταν ο Τραμπ επέβαλε τους δασμούς, μας χτύπησε κατά κάποιο τρόπο και μας έφερε σε αδιέξοδο», δήλωσε. Τώρα το σχέδιο είναι να επιστρέψουν στη δουλειά αυτή την εβδομάδα, αλλά κάνοντας εργασίες συντήρησης και καθαρισμού. Μετά από αυτό, δεν γνωρίζει. Είπε ότι η αβεβαιότητα είναι σκληρή με μια κόρη δύο ετών στο σπίτι.
«Είναι ταραχώδες: δεν είσαι σίγουρος αν θα έχεις δουλειά από τη μια εβδομάδα στην άλλη», είπε.
Ο επικεφαλής για τον Καναδά της United Steelworkers θα ήθελε να δει ενισχυμένη ασφάλιση απασχόλησης και κατάρτιση δεξιοτήτων για τους απολυμένους εργαζόμενους.


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα