Η εμβληματική επένδυση της METLEN για την παραγωγή γαλλίου στο ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος αναγνωρίστηκε επίσημα ως Στρατηγικό Έργο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Έπειτα από εκτενή τεχνική αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρίσιμων Πρώτων Υλών συγκροτούμενο από τα 27 Κράτη-Μέλη με τη συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισηγήθηκε στην Επιτροπή το χαρακτηρισμό του έργου της METLEN ως Στρατηγικής Σημασίας για την Ένωση.

Η εταιρεία τονίζει ότι η απόφαση αυτή, που επικυρώθηκε στις 25 Μαρτίου 2025, αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή μεταλλουργία και την ελληνική μεταλλευτική δραστηριότητα, καθώς είναι το μοναδικό έργο που ενισχύει καθοριστικά τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στο βωξίτη, την αλουμίνα (και το αλουμίνιο) και το γάλλιο, όλα αναγνωρισμένα ως «κρίσιμες πρώτες ύλες».

Με την αναγνώριση της επένδυσης της METLEN ως Στρατηγικής Σημασίας, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση, μετά από δεκαετίες, νέας εξορυκτικής δραστηριότητας

Η σημασία του έργου

Συνολικά, από τα 170 έργα που υποβλήθηκαν πανευρωπαϊκά, εγκρίθηκαν 47 έργα από 13 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η ένταξη του καθετοποιημένου έργου της METLEN για την εξόρυξη βωξίτη, την επέκταση της μονάδας παραγωγής αλουμίνας και την παραγωγή 50 ΜΤ Γαλλίου στον κατάλογο των επιλεγμένων στρατηγικών έργων CRMA επιβεβαιώνει τη σημασία των κρίσιμων αυτών υλικών για την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για ταχύτερες αδειοδοτικές διαδικασίες, πρόσβαση σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και ενισχυμένη στήριξη από την ΕΕ.

Με την αναγνώριση της επένδυσης της METLEN ως Στρατηγικής Σημασίας, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση, μετά από δεκαετίες, νέας εξορυκτικής δραστηριότητας σε βωξίτη, αύξηση της παραγωγής αλουμίνας που έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα στην Ευρώπη και -ασφαλώς- την πλήρη υποκατάσταση των εισαγωγών γαλλίου, διασφαλίζοντας την παραγωγή καταλυτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας για την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση και την άμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η METLEN έχει την τιμή να καλωσορίσει τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στεφαν Σεζουρνε σε επίσημη επίσκεψη του στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στις 27 Μαρτίου 2025, όπου θα παρουσιαστεί το έργο και η συμβολή του στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η METLEN έχει την τιμή να καλωσορίσει τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Στέφαν Σεζουρνέ σε επίσημη επίσκεψη του στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στις 27 Μαρτίου 2025, όπου θα παρουσιαστεί το έργο και η συμβολή του στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Η Κομισιόν ενέκρινε χθες έναν κατάλογο 47 στρατηγικών projects, μεταξύ των οποίων και αυτό της Metlen Energy and Metals, με στόχο την ενίσχυση των εγχώριων στρατηγικών ικανοτήτων πρώτων υλών, τα οποία με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας πρώτων υλών και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού.

Mόνο τυχαία δεν είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της Metlen, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, o εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Stéphane Séjourné

Στη Βοιωτία ο Stéphane Séjourné

Κατόπιν αυτού, μόνο τυχαία δεν είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη 27 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Metlen, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, o εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Stéphane Séjourné συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Νιόβη Ρίνγκου.

Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη της εταιρείας, οι εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας αποτελούν μια πρότυπη περίπτωση για την Ευρώπη

Ο κ. Séjourné, μαζί με τον κ. Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της METLEN, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, το οποίο αποτελεί τη μοναδική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλούμινας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη, και γαλλίου, μίας κρίσιμης πρώτης ύλης.

Δασμοί Τραμπ

Το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος της Metlen στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας

Ο ρόλος της Ελλάδας

Με το εν λόγω project, η Metlen γίνεται πρωτοπόρος στον αγώνα απεξάρτησης της Ευρώπης από το κινεζικό γάλλιο, με την παραγωγή του να αναμένεται να φτάσει τους 50 τόνους, αριθμός που θα προμηθεύει όλη την Ευρώπη και θα της επιτρέπει να είναι αυτάρκης σε μια κρίσιμη πρώτη ύλη με ποικίλες χρήσεις, από τις τηλεπικοινωνίες, στα φωτοβολταϊκά και τους ημιαγωγούς.

Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη της εταιρείας, οι εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας αποτελούν μια πρότυπη περίπτωση για την Ευρώπη, στην οποία με αλουμίνα, αλουμίνιο, βωξίτη και ενεργειακό κέντρο σε μία εγκατάσταση.

Η κρισιμότητα αυτής της επένδυσης αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού από Ευρώπη, Αμερική και Καναδά, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρώτη ύλη που θα παράγει το εργοστάσιο της Metlen, δεδομένου και ότι η συντριπτική πλειοψηφία του γαλλίου παράγεται στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως η παγκόσμια παραγωγή γαλλίου ανέρχεται στους 750 τόνους ετησίως, κάτι που καθιστά την ποσότητα που παράγει η Metlen, κρίσιμης σημασίας. Το γάλλιο που θα παράγει η Metlen θα είναι καθαρότητας 99,99%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις