Στην τελική ευθεία για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, βρίσκεται η Metlen Energy & Metals, και το τελευταίο διήμερο επεφύλαξε δύο καλές ειδήσεις για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Μυτιληναίο: αφενός η αύξηση της συμμετοχής του μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, που της δίνει μία σημαντική δύναμη πυρός για νέες επενδύσεις και αφετέρου η ένταξή της στον κατάλογο των 47 στρατηγικών projects της ΕΕ που ενισχύει την παρουσία της  στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι…

Η Κομισιόν ενέκρινε χθες έναν κατάλογο 47 στρατηγικών projects, μεταξύ των οποίων και αυτό της Metlen Energy and Metals, με στόχο την ενίσχυση των εγχώριων στρατηγικών ικανοτήτων πρώτων υλών, τα οποία με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας πρώτων υλών και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού.

Mόνο τυχαία δεν είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της Metlen, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, o εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Stéphane Séjourné

Όπως τονίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, τα νέα Στρατηγικά Έργα σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο στην εφαρμογή του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών (CRMA) , ο οποίος στοχεύει να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση στρατηγικών πρώτων υλών καλύπτουν το 10%, το 40% και το 25% της ζήτησης της ΕΕ έως το 2030, αντίστοιχα. «Βοηθώντας την Ευρώπη να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τα νέα Στρατηγικά Έργα συμβάλλουν σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης, ενώ υποστηρίζουν την αμυντική βιομηχανία και την αεροδιαστημική βιομηχανία της Ευρώπης», υπογραμμίζει.

Στη Βοιωτία ο Stéphane Séjourné

Κατόπιν αυτού, μόνο τυχαία δεν είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη 27 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Metlen, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, o εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Stéphane Séjourné συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Νιόβη Ρίνγκου.

Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη της εταιρείας, οι εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας αποτελούν μια πρότυπη περίπτωση για την Ευρώπη

Ο κ. Séjourné, μαζί με τον κ. Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της METLEN, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, το οποίο αποτελεί τη μοναδική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλούμινας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη, και γαλλίου, μίας κρίσιμης πρώτης ύλης.

Δασμοί Τραμπ

Το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος της Metlen στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας

Ο ρόλος της Ελλάδας

Με το εν λόγω project, η Metlen γίνεται πρωτοπόρος στον αγώνα απεξάρτησης της Ευρώπης από το κινεζικό γάλλιο, με την παραγωγή του να αναμένεται να φτάσει τους 50 τόνους, αριθμός που θα προμηθεύει όλη την Ευρώπη και θα της επιτρέπει να είναι αυτάρκης σε μια κρίσιμη πρώτη ύλη με ποικίλες χρήσεις, από τις τηλεπικοινωνίες, στα φωτοβολταϊκά και τους ημιαγωγούς.

Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη της εταιρείας, οι εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας αποτελούν μια πρότυπη περίπτωση για την Ευρώπη, στην οποία με αλουμίνα, αλουμίνιο, βωξίτη και ενεργειακό κέντρο σε μία εγκατάσταση.

Η κρισιμότητα αυτής της επένδυσης αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού από Ευρώπη, Αμερική και Καναδά, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρώτη ύλη που θα παράγει το εργοστάσιο της Metlen, δεδομένου και ότι η συντριπτική πλειοψηφία του γαλλίου παράγεται στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως η παγκόσμια παραγωγή γαλλίου ανέρχεται στους 750 τόνους ετησίως, κάτι που καθιστά την ποσότητα που παράγει η Metlen, κρίσιμης σημασίας. Το γάλλιο που θα παράγει η Metlen θα είναι καθαρότητας 99,99%.

Οι επόμενες κινήσεις της Metlen

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος και CEO της METLEN Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα του ομίλου για το 2024, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γάλλιο. Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως πρόκειται για μία «χρυσή επένδυση»,  με τεράστια margins.

Τόνισε ωστόσο, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά της Κίνας. «Όταν δραστηριοποιείσαι στις σπάνιες γαίες, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα κόστους, καθώς η αγορά ελέγχεται από λίγους παίκτες παγκοσμίως, που μπορούν να καθορίζουν τις τιμές».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα κόστη πρέπει να κρατηθούν χαμηλά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν, οι όποιες δυσκολίες έρθουν, τονίζοντας ότι «αν οι τιμές μείνουν εκεί που είναι, το γάλλιο θα είναι μία από τις καλύτερες business της εταιρείας μας»

Το ποντάρισμα του Γουάτσα

Εν τω μεταξύ ο Πρεμ Γουάτσα συνεχίζει μέσω της Fairfax, να χτίζει σημαντικό μερίδιο στη Metlen σε μία σχέση που ξεκίνησε το 2012 όταν το fund του, απέκτησε τις πρώτες μετοχές στην ελληνική εταιρεία.

Η ανανέωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης του μεγάλου επενδυτή Πρεμ Γουάτσα αν μη τι άλλο αποτελεί άλλο ένα ισχυρό ατού της ελληνικής εταιρείας στη νέα σελίδα που ανοίγει στην υπεραιωνόβια ιστορία της με την εισαγωγή στο LSE.

Και σίγουρα η Metlen στην παρουσίαση που θα κάνει στο Λονδίνο στις 28 Μαρτίου στην Capital Markets Day δεν θα μείνει μόνο στην επενδυτική στήριξη που της παρέχουν η Fairfax και άλλα funds.

Ο στόχος των 2 δισ. σε EBITDA και τα νέα deals

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος και τα αρμόδια μέλη της διοίκησης θα κληθούν από τους συμμετέχοντες επενδυτές και αναλυτές να εξηγήσoυν και να τεκμηριώσουν τους στόχους που έχουν θέσει με την είσοδο της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αλλά και συνολικά για την πορεία της εταιρείας.

Ο πρόεδρος και CEO έχει πει τόσο στους αναλυτές όσο και πρόσφατα σε εκδήλωση της Bank of America ότι στοχεύει μέχρι το 2028 να αυξήσει τα EBITDA σε 2 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ όπου βρίσκονται στις τελευταίες δύο χρήσεις.

Η εταιρεία διαθέτει μία «δύναμη πυρός» 3,5 δισ. ευρώ (διαθέσιμη ρευστότητα και πιστωτικές γραμμές) για deals που έρχονται…

Τα επιλεγμένα έργα της Κομισιόν

Τα 47 νέα Στρατηγικά Έργα βρίσκονται σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ: ​​Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Τσεχία, Ελλάδα, Σουηδία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ρουμανία.

Καλύπτουν ένα ή περισσότερα τμήματα της αλυσίδας αξίας των πρώτων υλών, με 25 έργα που περιλαμβάνουν δραστηριότητες εξόρυξης, 24 επεξεργασίας, 10 ανακύκλωσης και 2 υποκατάστασης πρώτων υλών.

Τα Στρατηγικά Έργα καλύπτουν 14 από τις 17 στρατηγικές πρώτες ύλες που αναφέρονται στον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών.

Αυτό περιλαμβάνει πολλά έργα που καλύπτουν το λίθιο (22 έργα), το νικέλιο (12 έργα), το κοβάλτιο (10 έργα), το μαγγάνιο (7 έργα) και τον γραφίτη (11 έργα) που θα ωφελήσουν ιδιαίτερα την αλυσίδα αξίας πρώτων υλών μπαταριών της ΕΕ .

Αυτά τα έργα θα διασφαλίσουν ότι η ΕΕ μπορεί να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια αναφοράς εξόρυξης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης του 2030 για το λίθιο και το κοβάλτιο, σημειώνοντας παράλληλα σημαντική πρόοδο για τον γραφίτη, το νικέλιο και το μαγγάνιο. Επιπλέον, άλλα στρατηγικά έργα που περιλαμβάνουν μαγνήσιο (1 έργο) και βολφράμιο (3 έργα) θα συμβάλουν στην ανθεκτικότητα της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, η οποία βασίζεται στη χρήση αυτών των υλικών.

«Αυτά τα έργα επιλέχθηκαν καθώς συμβάλλουν στον ασφαλή εφοδιασμό της ΕΕ με στρατηγικές πρώτες ύλες, συμμορφώνονται με περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης και είναι τεχνικά εφικτά. Επιπλέον, τα επιλεγμένα έργα απέδειξαν επίσης σαφή διασυνοριακά οφέλη για την ΕΕ», υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις