
Υπέρ της αύξησης των κατώτερων απολαβών σε ιδιωτικό -και για πρώτη φορά ταυτόχρονα στο δημόσιο τομέα στα 880 ευρώ, από την 1η Απριλίου τάσσεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ).
Σαφέστατα και είναι προς τη θετική κατεύθυνση η ενίσχυση του μηνιαίου εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των περίπου 600.000 χαμηλά αμειβόμενων ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά και 700.000 δημοσίων υπαλλήλων σε όλες τις βαθμίδες.
Ο κατώτατος μισθός, από το 2019, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυξήθηκε από τα 663 ευρώ στα 880 ευρώ μικτά, χρήματα που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων τους, ενώ την ίδια στιγμή τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του λειτουργικού και μη μισθολογικού τους κόστους, δεν ήταν αντίστοιχα.
Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού, αποτελούν ένα περίπλοκο ζήτημα για τις ΜμΕ, οι οποίες προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της βιωσιμότητάς τους, της ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων τους και της διατήρησης του διαθέσιμου εισοδήματος. Είναι προφανές, ότι ο πληθωρισμός των τελευταίων ετών, αφενός έχει μειώσει δραματικά την κατανάλωση άρα και τις πωλήσεις των ΜμΕ, αφετέρου έχει αυξήσει και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς αυτό να μπορούν εύκολα να το μετακυλήσουν στην αγορά.
Η υψηλή φορολογία, με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και τις συσσωρευμένες οφειλές του παρελθόντος, εξακολουθούν να αποτελούν «τροχοπέδη για την ανάπτυξη των βιοτεχνικών επιχειρήσεων», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Το 70% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η μηνιαία επιβάρυνση των επιχειρήσεων είναι πολλαπλάσια. Με την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από 01.04.2025 κατά 6% και με την υπάρχουσα μείωση των ποσοστών των ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2025, η μηνιαία επιβάρυνση των επιχειρήσεων για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, θα κυμανθεί στα 60,89 ευρώ, από 1.010,86 σε 1.071,75 ευρώ. Το κόστος μιας επιχείρησης που απασχολεί 5 εργαζομένους, με τον κατώτατο μισθό, θα ανέρχεται σε επιπλέον 4.262,30 ευρώ, σε ετήσια βάση.
Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση της κλίμακας φορολόγησης, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι θα αλλάξουν βαθμίδα, με αποτέλεσμα να κληθούν να αποπληρώσουν υψηλότερη φορολογία. Ο φόρος για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ, διαμορφώνεται στο 9% και στη συνέχεια εκτοξεύεται στο 22% για εισοδήματα από 10.000,01 ευρώ και πάνω. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα η αύξηση που θα δοθεί να μην μείνει στην τσέπη του εργαζόμενου – καταναλωτή, αλλά στα ταμεία της εφορίας.
«Η μείωση μόνο κατά μισή μονάδα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με την έλευση της νέας χρονιάς έχει ήδη απορροφηθεί, από την αύξηση της ενέργειας και των τιμών των πρώτων υλών. Είναι επιτακτική ανάγκη, η επανεξέταση της άδικης τεκμαρτής φορολόγησης και ταυτόχρονα η επαναφορά ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
Περιμένουμε από την κυβέρνηση, την υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχει ανακοινώσει, όπως την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τουλάχιστον μισή μονάδα για τις εργοδοτικές εισφορές, νωρίτερα (κι όχι το 2027), τον εξορθολογισμό των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να υπάρξει τόνωση της απασχόλησης, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Δαμίγος.


Latest News

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Οι πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας - Ποιοι πάνε ταμείο
Αναλυτικά οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν, οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα καταβληθούν

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε με τον αναπτυξιακό τις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές
«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη βιομηχανία, να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή και να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» προσέθεσε

Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα - Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα
Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Νέα δεδομένα για το bonus δόμησης - Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας
Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας που κάνει χρήση των μπόνους δόμησης και απορρίπτεται από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμη

Σε ισχύ το νέο επίδομα ανεργίας - Ο αλγόριθμος, οι δικαιούχοι και οι αλλαγές σε 10 ερωταπαντήσεις
Από σήμερα πραγματοποιείται η προεπιλογή δυνητικών δικαιούχων για το νέο επίδομα ανεργίας μέσω ειδικού αλγόριθμου

Ξεκινούν οι αιτήσεις παρόχων πιστοποίησης σε νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων
Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ανέργων της ΔΥΠΑ αφορά σε 5 περιοχές

«Τέλος χρόνου» για 6.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των ανέργων

Παπαθανάσης: Η συνοχή της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της
Οι στόχοι της Συνοχής και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να βρίσκονται στον πυρήνα της νέας αρχιτεκτονικής Συνοχής μετά το 2027, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα κατά 15,6% το Δεκέμβριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/DSC9655-2-1024x569-1-600x333.jpg)
Πόσο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες - Οι top περιοχές [πίνακες]
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία