
Υπέρ της αύξησης των κατώτερων απολαβών σε ιδιωτικό -και για πρώτη φορά ταυτόχρονα στο δημόσιο τομέα στα 880 ευρώ, από την 1η Απριλίου τάσσεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ).
Σαφέστατα και είναι προς τη θετική κατεύθυνση η ενίσχυση του μηνιαίου εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των περίπου 600.000 χαμηλά αμειβόμενων ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά και 700.000 δημοσίων υπαλλήλων σε όλες τις βαθμίδες.
Ο κατώτατος μισθός, από το 2019, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυξήθηκε από τα 663 ευρώ στα 880 ευρώ μικτά, χρήματα που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων τους, ενώ την ίδια στιγμή τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του λειτουργικού και μη μισθολογικού τους κόστους, δεν ήταν αντίστοιχα.
Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού, αποτελούν ένα περίπλοκο ζήτημα για τις ΜμΕ, οι οποίες προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της βιωσιμότητάς τους, της ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων τους και της διατήρησης του διαθέσιμου εισοδήματος. Είναι προφανές, ότι ο πληθωρισμός των τελευταίων ετών, αφενός έχει μειώσει δραματικά την κατανάλωση άρα και τις πωλήσεις των ΜμΕ, αφετέρου έχει αυξήσει και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς αυτό να μπορούν εύκολα να το μετακυλήσουν στην αγορά.
Η υψηλή φορολογία, με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και τις συσσωρευμένες οφειλές του παρελθόντος, εξακολουθούν να αποτελούν «τροχοπέδη για την ανάπτυξη των βιοτεχνικών επιχειρήσεων», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Το 70% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η μηνιαία επιβάρυνση των επιχειρήσεων είναι πολλαπλάσια. Με την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από 01.04.2025 κατά 6% και με την υπάρχουσα μείωση των ποσοστών των ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2025, η μηνιαία επιβάρυνση των επιχειρήσεων για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, θα κυμανθεί στα 60,89 ευρώ, από 1.010,86 σε 1.071,75 ευρώ. Το κόστος μιας επιχείρησης που απασχολεί 5 εργαζομένους, με τον κατώτατο μισθό, θα ανέρχεται σε επιπλέον 4.262,30 ευρώ, σε ετήσια βάση.
Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση της κλίμακας φορολόγησης, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι θα αλλάξουν βαθμίδα, με αποτέλεσμα να κληθούν να αποπληρώσουν υψηλότερη φορολογία. Ο φόρος για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ, διαμορφώνεται στο 9% και στη συνέχεια εκτοξεύεται στο 22% για εισοδήματα από 10.000,01 ευρώ και πάνω. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα η αύξηση που θα δοθεί να μην μείνει στην τσέπη του εργαζόμενου – καταναλωτή, αλλά στα ταμεία της εφορίας.
«Η μείωση μόνο κατά μισή μονάδα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με την έλευση της νέας χρονιάς έχει ήδη απορροφηθεί, από την αύξηση της ενέργειας και των τιμών των πρώτων υλών. Είναι επιτακτική ανάγκη, η επανεξέταση της άδικης τεκμαρτής φορολόγησης και ταυτόχρονα η επαναφορά ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
Περιμένουμε από την κυβέρνηση, την υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχει ανακοινώσει, όπως την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τουλάχιστον μισή μονάδα για τις εργοδοτικές εισφορές, νωρίτερα (κι όχι το 2027), τον εξορθολογισμό των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να υπάρξει τόνωση της απασχόλησης, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Δαμίγος.


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ