«Δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου, ότι θα μπορούσε να πάρει αυτή τη μεγάλη διάσταση την οποία πήρε. Πραγματικά, τώρα ίσως αρχίζω και το συνειδητοποιώ» σημειώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια συνεδριάσεων.

Το φετινό ραντεβού είναι κλεισμένο για τις 9 έως τις 12 Απριλίου, με πάνω από 370 σημαντικούς ομιλητές από 60 χώρες του εξωτερικού από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή ακόμα και την Αφρική, περίπου 800 ομιλητές από την Ελλάδα και εκατοντάδες προσκεκλημένους.

«Θεωρώ πως με όλα αυτά που έχουν συμβεί στον κόσμο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει ο κόσμος τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Το νιώθω πάρα πολύ, δηλαδή έχουν αλλάξει τα πάντα. Η οικονομία αλλάζει, η τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή μπαίνουμε σε ένα απολύτως καινούργιο κόσμο τον οποίον δεν ξέρεις τι θα σου έρθει» επισημαίνει ο κ. Τσομώκος.


Ο ίδιος προσθέτει ότι «έχουμε φτιάξει ένα καλό πρόγραμμα. Νομίζω πως θα μπορέσουμε τουλάχιστον στα γεωπολιτικά να συζητήσουμε, φέρνουμε πολύ σημαντικές

προσωπικότητες από το εξωτερικό που μπορεί να μην έχουν ηχηρά ονόματα, αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι κοιτάνε βαθιά τα θέματα. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση έρχεται το no1 του Chatham House, έρχεται το no2 του Atlantic Council. Έρχονται άνθρωποι που παρακολουθούν το τι συμβαίνει ολημερίς, οπότε νομίζω η γνώση η οποία θα έχουμε να μεταβιβάσουμε θα είναι πολύ σημαντική και κάνουμε και κάτι άλλο, γιατί πάντοτε μου λένε, άφησε ρε παιδί μου κάτι πίσω, οπότε θα διαλέξουμε 10-20 ενότητες που είναι πολύ κρίσιμες και για την Ελλάδα βέβαια, όχι μόνο για τα γεωπολιτικά του εξωτερικού».

Ενότητα για τις σχέσεις με την Αμερική και η Κίνα

Όπως αναφέρει ο ιδρυτής του Delphi, «εμείς έχουμε μια μεγάλη ενότητα «Αμερική και Ευρώπη σύμμαχοι ξανά;» Μετά οι πόλεμοι οι οποίοι γίνονται, πού πάει η Ρωσία αργότερα, διότι και αυτοί ναι μεν βρίσκονται αυτή την στιγμή κοντά στην Κίνα, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλουν να έρθουν κοντύτερα προς τα εμάς, διότι φοβούνται τους Κινέζους πάρα πολύ. Δηλαδή αυτή την στιγμή γίνονται πράγματα, τεκτονικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο οι οποίες θα επηρεάσουν και εμάς κι εγώ προσπαθώ μέσα από τις συζητήσεις που κάνω και τα ταξίδια που κάνω, γιατί ταξιδεύω πάρα πολύ και αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε χτίσει σχέσεις με τουλάχιστον 30 μεγάλα think tanks σε όλο τον κόσμο οι οποίοι έρχονται κιόλας και μας καλούν και στα δικά τους.

Έχουμε δυο-τρεις ενότητες για την Κίνα, πολύ σημαντικές. Το ένα ερώτημα που θέτουμε είναι εάν είναι ο αιώνας της Κίνας ή όχι το οποίο κανείς δεν το ξέρει αυτό, φαίνεται ότι ανέρχονται πάρα πολύ. Οι Ινδοί ανέρχονται και αυτοί, δεν έχουν καλή σχέση με τους Κινέζους, όπως ξέρετε».

Η διοργάνωση

Ανατρέχοντας στην αρχή της διοργάνωσης ο κ. Τσομώκος, θυμάται ότι «Ξεκινήσαμε με ένα πάρα πολύ μικρό προυπολογισμό, θα έλεγα 130 χιλιάδες ευρώ και μόλις 200 άτομα. Φέτος, κοστίζει περίπου πάνω από 2,5 εκατομμύρια. Γιατί έχουμε και το μεγάλο πρόβλημα ότι έχει κλείσει το Πολιτιστικό Κέντρο και προς τιμήν του Πρωθυπουργού, μας βοηθάει πάρα πολύ, έχει δώσει δέκα εκατομμύρια για να ανακατασκευάσει κάπως το Πολιτιστικό Κέντρο, να το ξαναφτιάξουν κάπως. Αυτό που λείπει ουσιαστικά από τον χώρο, είναι ένας μεγάλος, χώρος να μπορείς να έχεις 800-1000 άτομα και να έχεις και τις μικρές αίθουσες.

Εμείς δεν έχουμε καμία χρηματοδότηση από κανέναν, δεν παίρνουμε ούτε μία δεκάρα από είτε κυβερνητικό φορέα, είτε εξωτερικού, είτε εσωτερικού κλπ. Οπότε πρέπει να το στηρίζεις αυτό το πράγμα αποκλειστικά και μόνο σε χορηγούς, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Αυτός που σε πληρώνει και σου δίνει, σου λέει, βάλε με και εμένα να μιλήσω, βάλε και τον άλλον να μιλήσει και ξεκινάς με ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ξερω γω x και φτάνεις να είναι 3x. Οπότε εντάξει, εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι αυτό που είναι πολύ σημαντικό, όμως, είναι ότι έχουμε ένα πάρα πάρα πολύ καλό όνομα στο εξωτερικό πια και το θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο διεθνές γεγονός. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τα άλλα που γίνονται. Εμένα το πρότυπο μου είναι το Μόναχο, αλλά εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι έχει φτιαχτεί ένα καλό περιφερειακό συνέδριο».

Τα προβλήματα

Το πρόβλημα το οποίο έχουμε αυτή την στιγμή ουσιαστικά είναι ξενοδοχειακές υποδομές επισημαίνει ο κ. Τσομώκος. «Δηλαδή ξεκινάμε το συνέδριο την Τετάρτη το μεσημέρι και πηγαίνεις να αφήσεις το πρόγραμμα σε μερικά ξενοδοχεία που ήδη έχουν κόσμο για να πάρουν και είναι κλειστά. Θα τα ανοίξουν δηλαδή μισή ώρα πριν από την εκδήλωση. Εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν είναι γενικό όμως. Θεωρώ πως σιγά σιγά θα καταλάβουν την αξία του, είμαι σίγουρος γι’ αυτό και αυτό που λέω κιόλας και όπου σταθώ και όπου βρίσκομαι σε πολιτικούς ή επιχειρηματίες ότι αν καταφέρουμε να κάνουμε ένα μεγάλο plenary, έναν χώρο δηλαδή που να χωράει πολύ κόσμο, έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν θα βοηθήσει το Φόρουμ των Δελφών, θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ελλάδα, διότι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιαπωνέζοι, οι Κινέζοι θα έρχονται να κάνουν τις εκδηλώσεις τους εκεί. Γιατί είναι ένας μαγικός χώρος, διότι δεν είναι μόνο ένας χώρος που θα πας να κάνεις ένα συνέδριο. Θα πας στο Αρχαιολογικό Μουσείο, θα πας πάνω, να δεις τους Ναούς, θα δεις κάτω το Γαλαξίδι, θα δεις τη θάλασσα. Και δεν είναι και μακριά από την Αθήνα, δηλαδή είναι λιγότερο από δύο ώρες. Οπότε έχω την εντύπωση ότι θα συμβεί κάποια στιγμή. Πάντως γίνεται μεγάλη προσπάθεια».

Η χειρότερη και η καλύτερη στιγμή

«Κοίταξε, συνήθως είμαι άνθρωπος ο οποίος για μένα όταν τα πράγματα πηγαίνουν ήρεμα, τα θεωρώ όλα ευλογία Θεού, αλλά όταν πηγαίνουν άσχημα εκεί είναι το πρόβλημα. Το πιο άσχημο ήταν όταν αναγκαστήκαμε τέσσερις-πέντε μέρες πριν από το συνέδριο του 2020 να ακυρώσουμε το Φόρουμ των Δελφών. Τα είχαμε στημένα όλα. Είχαμε πληρώσει τα πάντα και αυτό ήταν ένα χτύπημα μεγάλο, γιατί έχεις δουλέψει έναν ολόκληρο χρόνο, έχεις φέρει κόσμο, έχεις κάνει τα πάντα. Εμάς και τα οικονομικά μας, δεν είμαστε πλούσια οικογένεια, είμαστε μια οικογένεια απολύτως μετρίου επιπέδου, οπότε πάθαμε μια τεράστια ζημιά. Τώρα οι χαρές είναι στο τέλος κάθε event, όταν τελειώνει το κάθε event είναι μια τεράστια ανάσα και εκεί πραγματικά, βλέπεις και αυτό που έχεις φτιάξει και έχεις μια ικανοποίηση. Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι είναι μια συλλογική δουλειά, αν δεν έχεις ομάδα, αυτά τα πράγματα δεν βγαίνουν».

Η ομάδα

Έχω μια μικρή ομάδα με την οποία δουλεύουμε μαζί 25 χρόνια. Πλαισιώνεται περισσότερο από νέα παιδιά. Φιλότιμο, ελληνικό φιλότιμο. Και εκεί βγαίνει μια καταπληκτική δουλειά. Είναι μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν είναι μόνο το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα βγαίνει. Μετά είναι αυτός ο κόσμος πώς θα μετακινηθεί, πού θα κοιμηθεί, οι συναντήσεις που θα κάνουν είναι μεταξύ τους.

Η μάχη των πολιτικών για μια θέση στο Forum

Σε διαβεβαιώ ότι θέλουν όλοι να έρχονται. Και μάλιστα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις πιέσεις, γιατί τους υπουργούς τους παίρνεις. Αλλά αν σου λέει ένας βουλευτής, πάρε με, δεν μπορείς να πεις και όχι εύκολα, γιατί σε παίρνει ένας γενικός γραμματέας ή ένας υπουργός. Το λέμε το όχι, δηλαδή τώρα αρχίσαμε να λέμε όχι, γιατί δεν γίνεται, πρέπει να το κόψουμε το πρόγραμμα. Και πρέπει να μειωθεί, για να έχει μεγαλύτερη ποιότητα παρά ποσότητα. Είναι αυτό που λέγαμε προηγουμένως. Είναι και το networking. Συναντιέται με τον κόσμο, προβάλλεται κι αυτός με τα σύγχρονα μέσα, το ανεβάζει στα δικά του μέσα κλπ. Οπότε, είναι ένας τόπος προβολής πια, οι Δελφοί που τους βοηθάει να έρχονται. Και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα πάντα.

Το μέλλον του Delphi Forum

Εγώ θα έβλεπα να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο χώρο στους Δελφούς, που θα μπορεί να κάνει αυτά τα μεγάλα plenary, να κάνει τις μεγάλες συνεδριάσεις, που να μπορούν να είναι μέσα 600-700 άτομα. Και είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο, το εννοώ αυτό.

Κάποιος μου έλεγε ότι αυτή η αγορά των συνεδρίων είναι 190 billion, σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή, αυτός ο κόσμος να έρθει εδώ, να συνεδριάζει, να φάει, να πιει κλπ, είναι μια τεράστια ιστορία. Και το δεύτερο είναι, αυτά που κάνουν με τα satellite, αυτές οι τοπικές, να τις χτίσω ακόμα πιο δυνατές. Πρέπει να ομολογήσω ότι η Αμερική μας πάει πολύ καλά. Η Washington πάει πάρα πολύ καλά. Οι Βρυξέλλες πάνε πάρα πολύ καλά. Έχω κάνει εξαιρετική συνεργασία τώρα με το SWP που είναι το μεγαλύτερο think tank της Γερμανίας και θα κάνουμε τον Νοέμβριο το Βερολίνο και μπορεί να μπει και το Μόναχο μέσα. Το Παρίσι, έχω κάποιες δυσκολίες, θα μου βγει νομίζω. Το Τορόντο είναι περισσότερο επιχειρηματικό. Θα ήθελα να κάνω κάτι στην Αφρική, ας πούμε. Και να κάνω και κάτι στη Μέση Ανατολή. Δηλαδή να έχουμε έναν κύκλο, κάθε χρόνο όμως, γιατί ξεχνιούνται αυτά, να μπορείς να παίρνεις δέκα ανθρώπους και να πηγαίνεις, να συζητάς για την Ελλάδα, την περιοχή σου, κλπ. Νομίζω ότι αυτό στα δικά μου μικρά μέτρα είναι ένα ωραίο όραμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News