
Την πιθανότητα μείωσης των πωλήσεών της στην Κίνα αντιμετωπίζει η Nvidia, αν εφαρμοστούν οι κανόνες ενεργειακής αποδοτικότητας για την χρήση προηγμένων τσιπ που θα εμπόδιζαν τις κινέζικες εταιρείες να αγοράσουν τους best-selling επεξεργαστές της εταιρείας.
Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia, με έσοδα 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεών της, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της για το οικονομικό έτος 2025.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας συμβουλεύει τις κινεζικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τσιπ που πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις τόσο για τα νέα κέντρα δεδομένων όσο και για αυτά που υπάρχουν ήδη και επεκτείνονται.
Τα τσιπ της Nvidia
Το τσιπ H2o, είναι το λιγότερο ισχυρό από τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών, αλλά προσαρμοσμένο για να πληροί τους περιορισμούς εξαγωγών της Ουάσινγκτον. Παρόλα αυτά δεν πληροί τους νέους κανόνες της Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.
Για αρκετούς μήνες, η κινέζικης ρυθμιστική αρχή αποθάρρυνε τους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας όπως την Alibaba, την ByteDance και την Tencent να προμηθεύονται τα τσιπ H20.
Ωστόσο, οι κανόνες δεν είχαν εφαρμοστεί αυστηρά και μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις των τσιπ H20 στην Κίνα, τα οποία παραμένουν σε ισχυρή ζήτηση. Όμως εάν η Επιτροπή αποφασίσει να ακολουθήσει πιο αυστηρή απαγόρευση, θα δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα στην Nvidia, της οποίας ο τζίρος στην Κίνα είναι 17 δισ. δολάρια το χρόνο.
Η «πράσινη» ατζέντα του Πεκίνο
Η Κίνα επιταχύνει την κατασκευή περισσότερων data centers και η αμερικάνικη εταιρεία κινδυνεύει από τοπικούς ανταγωνιστές της όπως η Huawei, των οποίων τα προϊόντα εναρμονίζονται με την πράσινη ατζέντα του Πεκίνο.
Οι περιορισμοί της Επιτροπής ήρθαν εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας, καθώς τα έθνη επιδιώκουν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης.
Η στάση απέναντι στην Nvidia
Το Πεκίνο συστήνει στις τοπικές εταιρείες να εξαρτώνται λιγότερο από τα προϊόντα ξένων ομίλων όπως η Nvidia. Αυτό σημαίνει πλήγμα για εταιρεία, καθώς οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), που παράγει η Nvidia, είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και βελτίωση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ουσιαστικά, η Κίνα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις ξένες τεχνολογίες και να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Nvidia ετοιμάζει μια λύση για να κάνει προσαρμογές στα τσιπ H20 ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις της Επιτροπής
Δεδομένου ότι τέτοιοι περιορισμοί εφαρμόζονται μόνο σε κέντρα δεδομένων που κατασκευάζονται, ορισμένες εταιρείες τους παρακάμπτουν αντικαθιστώντας τα παλιά τσιπ με H20 σε υπάρχοντα κέντρα δεδομένων.
Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να προκαλέσει ελέγχους στον χώρο και χρηματικές ποινές, ένα ζήτημα που οι περισσότερες κινεζικές εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν.
Η Nvidia ετοιμάζει λύση για να κάνει προσαρμογές στα τσιπ H20 ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις της Επιτροπής, ωστόσο τέτοιες τεχνικές αλλαγές θα μείωναν την αποτελεσματικότητα του τσιπ και θα έβλαπταν την ανταγωνιστικότητά του στην κινεζική αγορά.
Οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ -Κίνας
Η Nvidia αντιμετωπίζει περιορισμούς στις πωλήσεις των τσιπ H20 στην Κίνα λόγω των αυστηρών εξαγωγικών κανόνων των ΗΠΑ. Αυτό που φοβάται η Αμερική είναι ότι τα προηγμένα τσιπ της εταιρείας, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την στρατιωτική ισχύ της Κίνας.
Όμως, παρά τους περιορισμούς, οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Alibaba και η Tencent, αυξάνουν τις παραγγελίες τους για το τσιπ H20, καθώς η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα οδηγεί σε υψηλή ζήτηση.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή πρόσθετων περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ, ενώ η Nvidia βρίσκεται υπό έρευνα από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές για την πιθανή απόσυρση πωλήσεων τσιπ σε κινεζικές εταιρείες πριν την εφαρμογή των εξαγωγικών απαγορεύσεων.


Latest News

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science