
Το 2025 αναμένεται να είναι χρονιά – ορόσημο για την πορεία αναβάθμισης του χρηματιστηρίου της Αθήνας ώστε να ενταχθεί στο club των ανεπτυγμένων αγορών. Ηδη, πάροχοι δεικτών όπως ο FTSE Russell, που πέρυσι τον Σεπτέμβριο μας ενέταξε σε watch list (λίστα υπό παρακολούθηση) για αναβάθμιση σε Ανεπτυγμένη Αγορά (Developed Market), αναμένεται να ανακοινώσει στις 9 Απριλίου την απόφασή του και σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Επίσης τον Απρίλιο, ο STOXX αναμένεται να κρίνει αν θα μας εντάξει και αυτός σε watch list – με σημαντικό αποτύπωμα για τις μετοχές που παρακολουθεί ο STOXX Europe και τα futures του, ενώ ο S&P Dow Jones μας έχει ήδη εντάξει σε watch list αναβάθμισης και αναμένεται να πάρει απόφαση αρχές Αυγούστου. Η απόφαση του MSCI στα μέσα Ιουνίου θα έχει ιδιαίτερη απήχηση, καθώς είναι ο μεγαλύτερος πάροχος δεικτών, τον οποίο ακολουθεί ως δείκτη αναφοράς το 70% των funds παγκοσμίως.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρισκόταν πάντως για 12 χρόνια στις ανεπτυγμένες αγορές, προτού υποβαθμιστεί τον Νοέμβριο του 2013, ενώ τα δεδομένα δείχνουν πως για μια περίοδο η εγχώρια αγορά θα είναι ενταγμένη τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες αγορές.
Η άποψη μέρους της αγοράς, ότι η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μικρότερες εισροές κεφαλαίων σε σχέση με τις εκροές, καθώς το ειδικό βάρος του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι πολύ μικρό (0,15%) στον δείκτη MSCI Developed Market και κατά συνέπεια μπορεί να αγνοηθεί (ως tracking error), από ορισμένα funds που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι σαφώς μεγαλύτερα, καθώς θα αυξηθεί περεταίρω η εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαίων και θα διευρυνθεί σταδιακά η γκάμα των επενδυτών, την ώρα που τόσο τα passive όσο και τα active funds που παρακολουθούν τις ανεπτυγμένες αγορές έχουν πολλαπλάσιο ενεργητικό σε σχέση με αυτά που παρακολουθούν τις αναδυόμενες αγορές.
Από την άλλη πλευρά, ισχυρότερο ρόλο στην εξισορρόπηση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα μπορούσαν να διαδραματίσουν και οι εγχώριοι θεσμικοί, αλλά και τα επενδυτικά κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων και κρατικών οργανισμών.
Το διακύβευα της αναβάθμισης δεν είναι πάντως πότε και με ποιος όρους βραχυπρόθεσμα θα λάβει χώρα, αλλά πως θα αποτελέσει την αφορμή ώστε να μεγιστοποιηθεί το όποιο όφελος για την κεφαλαιαγορά.
Οπως σημειώνει σχετικά ο Νίκος Πορφύρης, επιτελικός διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών (COO) Ομίλου Χρηματιστήριου Αθηνών, θα μπορούσε αρχικά να δοθεί έμφαση μεταξύ άλλων στα εξής:
1. Πώς θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι υποδομές και οι υπηρεσίες ως ένα οικοσύστημα που θα ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα των δυτικοευρωπαϊκών αγορών.
2. Πώς θα έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες να συμμετέχουν στους δείκτες, ώστε να παίρνουμε ως αγορά το μέγιστο δυνατό βάρος (index weight) από τα πολλαπλάσια κεφάλαια των passive investors που παρακολουθούν τις αναπτυγμένες αγορές.
3. Πώς θα αποκτήσουν από τώρα πρόσβαση τα μέλη και οι εταιρείες σε όσο το δυνατόν περισσότερα διεθνή desks, αναλυτές και funds που καλύπτουν τις αναπτυγμένες αγορές, για να γίνει η μετάβαση και το rebalancing απρόσκοπτα (και όχι απότομα όπως το 2001).
4. Πώς θα βελτιώσουμε τη ρευστότητά μας σε όλα τα προϊόντα, ώστε να αυξηθούν οι εταιρείες που αντλούν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο, χρησιμοποιώντας αφενός τα κίνητρα που θεσπίζει η πολιτεία με τον νέο νόμο για την κεφαλαιαγορά, αλλά και το όφελος από το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου που έχουν οι ανεπτυγμένες αγορές έναντι των αναπτυσσόμενων. Το ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει δηλαδή να αξιοποιήσει αυτή τη συγκυρία με στρατηγικές κινήσεις και διαρθρωτικές βελτιώσεις, ώστε να εδραιωθεί ως ένας σύγχρονος, ανταγωνιστικός και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, στηρίζοντας και την ελληνική οικονομία.


Latest News

«Άλλαξαν χέρια» 5 δισ. σε 18 συνεδριάσεις - Το ράλι στο ΧΑ και η 8η Απριλίου
Καταλυτικό ρόλο για το Χρηματιστήριο Αθηνών έπαιξε η αναβάθμιση της Moody's - Σε υψηλά 15ετίας ο Γενικός Δείκτης

Στο «κόκκινο» οι παγκόσμιες αγορές - Οι δασμοί του Τραμπ «έπνιξαν» το ισχυρό ξεκίνημα της εβδομάδας
Από τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία, οι αγορές κινήθηκαν αρνητικά στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων - Μεγάλοι χαμένοι οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Τι περιμένει η ΑΧΙΑ για τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ - Ο κρίσιμος καταλύτης της αναβάθμισης του ΧΑ
Η ισχυρή συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ για το δ' 3μηνο του 2024 σύμφωνα με την ΑΧΙΑ

Νέες βελτιώσεις στον υπολογισμό των δεικτών του ΧΑ
Οι αλλαγές έγιναν στο πλαίσιο της «συνεχούς προσπάθειάς του για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών», όπως σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ροκάνισε τα εβδομαδιαία κέρδη το ΧΑ, διόρθωσαν οι τράπεζες
Σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στην κορυφή της διόρθωσης

Συγκρατούν και σήμερα το ΧΑ οι τράπεζες, βαρίδια Πειραιώς και Alpha Bank
Η αγορά προσπαθεί να κρατήσει για δεύτερη ημέρα τα κέρδη της "κουτσής", αλλά ανοδικής, εβδομάδας

Συνεχίζεται η αφομοίωση στο ΧΑ, με rotation στους «μεγάλους»
Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η αγορά δείχνει να αναλώνεται στην αφομοίωση των επιπέδων

Άντεξε στην τραπεζική διόρθωση το ΧΑ - Στήριξε ο Τιτάν
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε την Πέμπτη μεταξύ 1.734,03 μονάδων και 1.749,55 μονάδων

Τείχη αντοχής υψώνει ο Τιτάνας στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Αξιοσημείωτες αντοχές δείχνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών- Καταφέρνει να κρατηθεί πάνω από τις 1.740 μονάδες

Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ, διορθώνουν οι τράπεζες
Tο ΧΑ δείχνει να υψώνει τείχη προστασίας έναντι του αρνητικού κλίματος που έχει προκαλέσει στις ευρωπαϊκές αγορές η νέα εξαγγελία των ΗΠΑ για δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες