Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρέμβασης Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027  καθορίστηκαν με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια.

Η ενίσχυση αφορά σε αιτήσεις στήριξης με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό από 200.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία των Επιχειρησιακών Ομάδων και στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου (project)

Ο στόχος της παρέμβασης είναι να συνεχίσει και να εντείνει τη στήριξη δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην αύξηση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στους τομείς της γεωργίας/κτηνοτροφίας, της δασοκομίας, του τομέα των τροφίμων (μεταποίηση) και τις αγροτικές περιοχές καθώς και τη διάδοσή τους μέσω του εντοπισμού των προβλημάτων/ευκαιριών και συναφών καινοτόμων λύσεων και την ενθάρρυνση της υιοθέτησής τους.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

Η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία των Ε.Ο. και στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου (project).

Ειδικότερα, η ενίσχυση αφορά σε ενέργειες προετοιμασίας για τη δημιουργία της Ε.Ο., σε ενέργειες για την υλοποίηση πιλοτικής εφαρμογής με σκοπό την ενσωμάτωση συγκεκριμένου ερευνητικού αποτελέσματος, καινοτομίας στην πράξη καθώς και στη διάδοση των σχετικών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν χρηματοδοτείται η ανάπτυξη βασικής έρευνας.

Η παρέμβαση στηρίζει την ανάπτυξη συνεργασιών, μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ, ενδεικτικά για δράσεις, όπως:

  • Την παραγωγή ασφαλέστερων και υψηλότερης διατροφικής αξίας τροφίμων που απευθύνονται είτε στο συνολικό πληθυσμό είτε σε ειδικές κατηγορίες.
  • Τη διασφάλιση της μοναδικότητας των πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων.
  • Την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της γεωργικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της ζωικής παραγωγής για την παραγωγή ζωοτροφών.
  • Την ανάδειξη των ιδιαίτερων διατροφολογικών χαρακτηριστικών των γεωργικών προϊόντων και τη συμβολή τους στην υιοθέτηση προτύπων υγιεινής διατροφής (όπως τροφές πλούσιες σε Ω3, σε φυσικά ακόρεστα, χαμηλών θερμίδων) ή παραγωγής τροφίμων που ανταποκρίνονται σε ειδικές διαιτητικές ανάγκες.
  • Την καλύτερη ενσωμάτωση στη τροφική αλυσίδα προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας.
  • Την ανάπτυξη καινοτόμων και συνεργατικών πρακτικών για την παραγωγή και χρήση ζωοτροφών.
  • Την ανάδειξη νέων μεθόδων και πρακτικών για την ευζωία και προστασία των παραγωγικών ζώων.
  • Τη δημιουργία νέων προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης.
  • Τη χρήση νέας τεχνολογίας και συστημάτων πληροφορικής για την παρακολούθηση και διαχείριση του φυτικού/ ζωϊκού κεφαλαίου καθώς και του μικροκλίματος της κτηνοτροφικής μονάδας.
  • Τη μείωση της κατανάλωσης ύδατος μέσω της υιοθέτησης προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και την υιοθέτηση γεωργίας ακριβείας.
  • Τη μείωση του όγκου αλλά και της σύνθεσης των εισροών (μείωση χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, υιοθέτηση νέων ποικιλιών που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις τοπικές εδαφολογικές, υδρολογικές και κλιματικές συνθήκες, την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων, την αντικατάσταση της χημικής λίπανσης).
  • Την υιοθέτηση φιλικότερων προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών αλλά και την υιοθέτηση καλλιεργειών για την αξιοποίηση φτωχών σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία εδαφών.
  • Την εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. νέα συστήματα κλιματισμού, κ.λπ.).
  • Την ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων.
  • Τη διαχείριση δασών και εκτίμησης επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO