
Το μεγάλο ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, με τους ευρωπαϊκούς παράγοντες της αγοράς να εξετάζουν το πότε θα επιστρέψουν στις ρωσικές αγορές. Ορισμένοι προβλέπουν ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να διατηρήσει αυξημένο έλεγχο στις εξαγωγές πετρελαίου της, ακόμη και αν αρθούν οι δυτικές κυρώσεις.
Μετά την αποχώρηση των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η Vitol, η Trafigura και η Gunvor, από το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα αναγκάστηκε να στηριχθεί σε νέους ενδιάμεσους φορείς για να μεταφέρει το αργό και τα προϊόντα πετρελαίου σε αγοραστές στην Ασία, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
Τα σχέδια της Μόσχας για το πετρέλαιο
Όπως γράφουν οι Financial Times, o διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Gunvor, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας, Τόρμπγιορν Τόρνκβιστ, ανέφερε ότι οι ρωσικοί παραγωγοί του μαύρου χρυσού πιθανόν να επιθυμούν να διατηρήσουν αυτό το δίκτυο ακόμη και αν οι κυρώσεις χαλαρώσουν και οι ευρωπαίοι έμποροι επιστρέψουν.
«Προφανώς έχουν τους δικούς τους τρόπους τώρα και χρησιμοποιούν το δικό τους ελεγχόμενο σύστημα για να φέρουν το πετρέλαιο στις αγορές», λέει ο Τόρνκβιστ.
Στο μέλλον, οι Ρώσοι παραγωγοί ενδέχεται να επιδιώξουν να πωλούν περισσότερο πετρέλαιο με όρους delivered,
«Η υποψία μου είναι ότι δεν θα επιστρέψουν στις παλιές τους μεθόδους… και δεν θα αφήσουν όλες τις μεταφορές και το μάρκετινγκ στα χέρια των εμπόρων», προσθέτει.
Το εμπόριο πριν τον πόλεμο
Πριν από τον πόλεμο, παραγωγοί πετρελαίου όπως η Rosneft πουλούσαν πετρέλαιο σε ευρωπαίους εμπόρους με όρους free-on-board. Αυτό σημαίνει ότι οι εμπορικοί όμιλοι αναλάμβαναν τη μεταφορά από τα ρωσικά λιμάνια στους ξένους πελάτες, αποκομίζοντας κέρδη στην πορεία.
Στο μέλλον, η Rosneft και άλλοι ρώσοι παραγωγοί ενδέχεται να επιδιώξουν να πωλούν περισσότερο πετρέλαιο με όρους delivered, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά δίκτυα που δημιούργησαν τα τελευταία τρία χρόνια για να το στείλουν απευθείας στους πελάτες και να κρατήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη.
Η πρόβλεψη της Gunvor, πριν από τον πόλεμο, ενισχύει την πιθανότητα μιας ανανεωμένης μάχης για τις ρωσικές αγορές, μεταξύ των εμπορικών γιγάντων της Ευρώπης και των ομάδων, κυρίως στο Ντουμπάι και στο Χονγκ Κονγκ, που εξυπηρετούν τη χώρα από την πλήρη κλίμακα της εισβολής το 2022.
Οι ΗΠΑ στην εξίσωση του πετρελαίου
Μετά την αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην επιθετικότητα της Ρωσίας με την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων, οι περισσότερες δυτικές εταιρείες φάνηκαν να έχουν αποκλείσει την αγορά της Μόσχας για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, η προσέγγιση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναδείξει την κάποτε αδιανόητη πιθανότητα ότι οι περιορισμοί μπορεί να χαλαρώσουν σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, όπως η Vitol, εκτιμούν ότι η επιστροφή στην ρωσική αγορά πετρελαίου θα πάρει χρόνο, πιθανώς 1-2 χρόνια, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Παρά την πιθανότητα χαλάρωσης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει πιο σύνθετη, καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν διαφορετικές απόψεις. Οι εταιρείες παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξέλιξίς , καθώς το μέλλον των ρωσικών εξαγωγών θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές στις διεθνείς κυρώσεις και τους κανονισμούς.


Latest News

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ