
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναστείλει τις εισφορές τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με τρεις πηγές του τομέα εμπορίου που μίλησαν στο Reuters, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρεται από διεθνείς θεσμούς που θεωρεί ότι αντιβαίνουν στις οικονομικές του πολιτικές «Πρώτα η Αμερική». Σχεδιάζει να αποχωρήσει από ορισμένους, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και έχει μειώσει τις συνεισφορές σε άλλους, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης των ομοσπονδιακών δαπανών.
Ο ΠΟΕ έχει ήδη πληγεί από την απόφαση των ΗΠΑ το 2019, κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, να εμποδίσουν νέους διορισμούς δικαστών στο ανώτατο εφετείο του οργανισμού, γεγονός που άφησε το βασικό του σύστημα επίλυσης διαφορών να λειτουργεί μόνο μερικώς. Η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει το Εφετείο του ΠΟΕ για δικαστική υπέρβαση στις εμπορικές διαμάχες.
Στον «πάγο» η αμερικανική χρηματοδότηση
Ο εμπορικός οργανισμός με έδρα τη Γενεύη είχε ετήσιο προϋπολογισμό 205 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (232,06 εκατομμύρια δολάρια) το 2024. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να συνεισφέρουν περίπου το 11% αυτού του ποσού, βάσει ενός συστήματος τελών που είναι ανάλογο με το μερίδιό τους στο παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα του ΠΟΕ.
Ένας εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε σε συνεδρίαση προϋπολογισμού του ΠΟΕ στις 4 Μαρτίου ότι οι πληρωμές στον προϋπολογισμό του 2024 και του 2025 βρίσκονται σε αναστολή, εν αναμονή μιας αναθεώρησης των συνεισφορών σε διεθνείς οργανισμούς και ότι οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν τον ΠΟΕ για το αποτέλεσμα σε απροσδιόριστη ημερομηνία, δήλωσαν δύο πηγές του τομέα εμπορίου με άμεση γνώση της συνεδρίασης.
Μια τρίτη πηγή επιβεβαίωσε την αναφορά και είπε ότι ο ΠΟΕ προετοιμάζει ένα «Σχέδιο Β» σε περίπτωση παρατεταμένης αναστολής χρηματοδότησης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όλες οι πηγές ζήτησαν ανωνυμία, καθώς η συνεδρίαση προϋπολογισμού ήταν ιδιωτική και η αναστολή χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, Ισμαϊλά Ντιένγκ, παρέπεμψε τις ερωτήσεις στις αμερικανικές αρχές. «Γενικά, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργική ικανότητα της Γραμματείας του ΠΟΕ. Ωστόσο, η Γραμματεία συνεχίζει να διαχειρίζεται τους πόρους της με σύνεση και διαθέτει σχέδια για να λειτουργήσει εντός των οικονομικών περιορισμών που επιβάλλονται από τυχόν καθυστερήσεις στις πληρωμές», δήλωσε.
Στους «κακοπληρωτές» οι ΗΠΑ – Τι δείχνει έγγραφο που είδε το Reuters
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καθυστερούμενες οφειλές ύψους 22,7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (25,70 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με ένα έγγραφο του ΠΟΕ που έλαβε το Reuters και φέρει την ένδειξη «ΑΠΟΡΡΗΤΟ», με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, οποιοδήποτε μέλος δεν πληρώνει τις εισφορές του για περισσότερο από ένα έτος υπόκειται σε «διοικητικά μέτρα» – μια σειρά τιμωρητικών βημάτων που γίνονται αυστηρότερα όσο περισσότερο καθυστερούν οι πληρωμές.
Η χώρα κατατάσσεται τώρα στην πρώτη από τις τρεις τέτοιες κατηγορίες, επιβεβαίωσαν δύο πηγές στο Reuters, κάτι που σημαίνει ότι οι εκπρόσωποί της δεν μπορούν πλέον να προεδρεύουν σε όργανα του ΠΟΕ ούτε να λαμβάνουν επίσημη τεκμηρίωση. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού ενημέρωσε τα μέλη του ΠΟΕ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται επί του παρόντος σε «Κατηγορία 1 καθυστερούμενων οφειλών», μαζί με άλλες χώρες.
«Εναπόκειται στα μέλη του ΠΟΕ να εφαρμόσουν τις συνέπειες που συνδέονται με τις καθυστερούμενες οφειλές», δήλωσε.
Στα τέλη του 2024, πέντε άλλες χώρες – η Βολιβία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τζιμπουτί, η Γκαμπόν και η Γκάμπια – ανήκαν επίσης σε αυτήν την κατηγορία, σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο του ΠΟΕ.
Συνολικά 38,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (43,47 εκατομμύρια δολάρια) σε συνεισφορές παρέμεναν ανεξόφλητα, συμπεριλαμβανομένων καθυστερούμενων πληρωμών από το 2024 και παλαιότερα, όπως έδειξε το έγγραφο.


Latest News

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς