
Στην κορυφή του Bloomberg Billionaires Index βρέθηκε ο Zhang Yiming, ιδρυτής της ByteDance Ltd., ιδιοκτήτριας του TikTok, πετυχαίνοντας να γίνει για πρώτη φορά ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, ξεπερνώντας τον μεγιστάνα εμφιαλωμένου νερού Zhong Shanshan και τον συνιδρυτή της Tencent Holdings, Ma Huateng με περιουσία 57,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας αναδείχθηκε ως Νο 1, αφού ο πλούτος του Zhong μειώθηκε λόγω της επιβράδυνσης των κερδών της Nongfu Spring Co.
Αυτό έφερε τον Zhang να καταταχθεί ως ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας μετά τους Ινδούς, Μουκές Αμπάνι και Γκαουτάμ Αντάνι, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Το TikTok έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, συνδυάζοντας αύξηση πελατολογίου με ενίσχυση της αγοραστικής συμπεριφοράς
Το μυαλό πίσω από το TikTok
Ο πλούτος του Zhang αυξήθηκε κατά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού το Bloomberg ανέλυσε τις αποτιμήσεις από τους επενδυτές BlackRock Inc., Fidelity Investments και T. Rowe Price Group Inc. και τα σχέδια της εταιρείας να εξαγοράσει μετοχές εργαζομένων σε αποτίμηση 312 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μέση αξία των τεσσάρων ήταν 365 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για τον 41χρονο, πρόκειται για μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων μετά από μια ταραχώδη περίοδο που περιλάμβανε απειλές για απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, της εφαρμογής που άλλαξε τη μοίρα της ByteDance, και τη μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο να αποσύρει για ένα διάστημα τη μουσική της από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Παρ’ όλα αυτά όμως η τύχη του TikTok στις ΗΠΑ, παραμένει ασαφής. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χορήγησε παράταση 75 ημερών – έως τις 5 Απριλίου – στην προθεσμία που είχε δοθεί στην ByteDance για να βρει αγοραστή για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει απαγόρευση.
Η Oracle Corp. σταθμίζει μια πρόταση για την πώληση των αμερικανικών δραστηριοτήτων του TiKTok, η οποία θα την υποχρεώσει να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας και να αναλάβει ένα μικρό μερίδιο σε μια νέα αμερικανική οντότητα, ενώ ενδεχομένως θα αφήσει τον αλγόριθμο επιρροής της εφαρμογής σε κινεζικά χέρια, σύμφωνα και με το Bloomberg News.
Την ίδια στιγμή στην Κίνα, η ByteDance αποτελεί έναν σημαντικό ηγέτη στη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης της χώρας. Μάλιστα το AI chatbot Doubao της έχει 75 εκατομμύρια τακτικούς ενεργούς χρήστες, ενώ η εταιρεία διαφημίζει το προηγούμενο μοντέλο κατανόησης της όρασης ως 85% φθηνότερο από τη μέση τιμή του κλάδου, που μοιάζει με το DeepSeek.

O διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew
Από την Κίνα στη Σιγκαπούρη
«Ο Zhang διαφέρει από τις προηγούμενες γενιές δισεκατομμυριούχων “made in China”» επειδή η επιχείρηση είναι πιο καινοτόμα και προσανατολισμένη στην παγκόσμια αγορά», όπως επισήμανε και ο Χάο Γκάο, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τις Παγκόσμιες Οικογενειακές Επιχειρήσεις του Πανεπιστημίου Tsinghua.
Ως κινέζος υπήκοος που ζει στη Σιγκαπούρη, έχτισε τον πλούτο του εξ ολοκλήρου από το μερίδιο 21% που κατέχει στην ByteDance.
Ξεκίνησε ωστόσο την καριέρα του ως μηχανικός στον ιστότοπο αναζήτησης τουριστικών προϊόντων Kuxun.com. Ενώ το 2009, εγκαινίασε την πρώτη του επιχείρηση, έναν ιστότοπο αναζήτησης ακινήτων με την ονομασία 99fang.com. Παραιτήθηκε τρία χρόνια αργότερα.
Το 2012, ο Zhang ξεκίνησε την ByteDance σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Πεκίνο, λανσάροντας την εφαρμογή ειδήσεων Toutiao και προσελκύοντας περισσότερους από 13 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες μέσα σε δύο χρόνια. Ο Zhang ήθελε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που να βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και να διαφέρει από την καθιερωμένη μηχανή αναζήτησης της Κίνας, την Baidu.
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι δεν είμαστε μια επιχείρηση ειδήσεων», είχε δηλώσει ο σε συνέντευξή του το 2017. «Είμαστε περισσότερο σαν μια επιχείρηση αναζήτησης ή μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Κάνουμε πολύ καινοτόμο έργο. Δεν είμαστε αντιγραφέας μιας αμερικανικής εταιρείας, τόσο στο προϊόν όσο και στην τεχνολογία».
Το TikTok με το 1 δισ. χρήστες
Το 2016, η ByteDance ξεκίνησε την εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο TikTok, γνωστή ως Douyin σε τοπικό επίπεδο, με μια μικρή βάση οπαδών. Το προϊόν γνώρισε άμεση επιτυχία στη γενιά Z και τους millennials και έγινε δημοφιλές παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια.
Η ByteDance αγόρασε την Musical.ly, μια κινεζική υπηρεσία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δύο χρόνια αργότερα για περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια και την ενσωμάτωσε στο TikTok.
Το 2021, ο Zhang παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος και λίγους μήνες αργότερα παραιτήθηκε από πρόεδρος. Πολλοί από τους συναδέλφους του δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένου του Jack Ma της Alibaba Group Holding Ltd. και του ιδρυτή της PDD Holdings Inc. Colin Huang, έχουν επίσης εγκαταλείψει ενεργούς ρόλους στις εταιρείες τους.


Latest News

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία

Δασμοί Τραμπ: Το πλήγμα στο ΑΕΠ της ευρωζώνης – Οι εκτιμήσεις της S&P Global
Η Κομισιόν έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα «δελτίο όρων» για μια πιθανή συμφωνία

Βουτιά στα κέρδη της Αυστραλίας από εξαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας - Ο ρόλος του ασθενούς δολαρίου
Το σιδηρομετάλλευμα θα παραμείνει ο βασικός άξονας των εξαγωγών εμπορευμάτων για την Αυστραλία