
Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στο upstream στις ελληνικές θάλασσες. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο της Νότιας Πελοποννήσου για το οποίο έχει ενδιαφερθεί ο αμερικανικός κολοσσός Chevron και χθες ανακοινώθηκε το ενδιαφέρον του για δύο άλλα blocks στη Νότια Κρήτη («Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ»).
Ανάμεσά τους, μεσολαβεί η θαλάσσια περιοχή των δύο παραχωρήσεων της ExxonMobil. Έτσι, το σύνολο των πέντε εφαπτόμενων οικοπέδων (τρία της Chevron και δύο της Exxon) δημιουργούν πλέον ένα συνεχόμενο πεδίο για έρευνες υδρογονανθράκων από τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, μιας έκτασης που φτάνει τα 81.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα (τ.χλμ.), ήτοι 46.000 τ.χλμ. της Chevron και 35.655 τ.χλμ. της ExxonMobil (σ.σ. είχαν παραχωρηθεί το 2019). Η αύξηση των διαθέσιμων προς εξερεύνηση οικοπέδων εκτιμάται ότι ενισχύει και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.
Τα ενθαρρυντικά ευρήματα της ExxonMobil
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι τα ενθαρρυντικά ευρήματα των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil στα οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και της Chevron καθώς τόσο το μπλοκ της Νότιας Πελοποννήσου όσο και τα «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ» ανήκουν στην ίδια γεωλογική λεκάνη.
Το roadmap των ερευνών
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την αποδοχή του νέου ενδιαφέροντος της Chevron θα υπογραφεί τάχιστα, ενώ θα ακολουθήσουν και οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα προσδιορίζουν τις
ακριβείς συντεταγμένες των θαλάσσιων οικοπέδων, τον τύπο της σύμβασης και τις λεπτομέρειες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Από τη δημοσίευσή του στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να μετρούν οι 90 ημέρες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων και της Chevron. Ακολούθως θα διαμορφωθεί η σύμβαση η οποία θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να ακολουθήσει η επικύρωση από τη Βουλή ώστε έως τα τέλη του έτους, εκτός απροόπτου, να έχουν προχωρήσει οι παραχωρήσεις.
Το timing
Το αίτημα «χωρικής επέκτασης των ερευνών» και σε άλλα οικόπεδα, εκτός από εκείνο της Νότιας Πελοποννήσου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τεθεί από τη Chevron εξαρχής, ωστόσο βρισκόταν σε εκκρεμότητα. Σε κάθε περίπτωση είναι αξιοσημείωτο ότι, οι ανακοινώσεις για το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας για έρευνες υδρογονονθράκων στην Ελλάδα συνέπεσε και τις δύο φορές με τις δραστηριότητες του Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώτη για το θαλάσσιο οικόπεδο της Νότιας Πελοποννήσου έγινε με την ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη μία μέρα μετά τις φιλοφρονήσεις του αμερικανού προέδρου στην ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.
Η εμβάθυνση σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ
Η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ειδικά σε θέματα ενέργειας, σε μια περίοδο αναζήτησης νέων ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να αποτελέσει πυλώνα ασφαλείας. Η Chevron, η 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ενέργειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, έχει ήδη ευρεία παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι νέες περιοχές στις οποίες ενδιαφέρεται να διενεργήσει έρευνες γειτνιάζουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς η ExxonMobil, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον και τη στρατηγική τους στην περιοχή μας. Η ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται διαρκώς, όπως αποδεικνύεται από την πλέον πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου της ExxonMobil στην Αίγυπτο, αλλά και την έναρξη ερευνητικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 5 της Κύπρου
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου, η παρουσία των δύο αμερικανικών εταιρειών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή.


Latest News

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Σενάριο fast track διαγωνισμού για τα blocks που ζητά η Chevron
Μετά τη Chevron και τρίτος πετρελαϊκός όμιλος έχει στο ραντάρ τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ

Θα ξαναρχίσει να ρέει πετρέλαιο από τη Ρωσία;
Το ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει για τις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες -Τι θα γίνει με την λήξη του πολέμου

Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον της Chevron – Ενισχύει την ΑΟΖ της χώρας μας
Εντός του 2025 όλες οι διαδικασίες για τις έρευνες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακής κατανάλωσης το 2024
Υποχωρεί η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες προς όφελος της ηλεκτροπαραγωγής

Μπορεί η Gazprom να «αναστηθεί»; - Το μεγάλο σχέδιο για την εξυγίανση του άρρωστου γίγαντα
Η Ελένα Ιλιούχινα είναι η «εκλεκτή» του Πούτιν για την αναδιάρθωρση της Gazprom - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2024-2033
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 συνολικά έργα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας σε φυσικό αέριο και την επέκταση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς

Drill, baby, drill... από Chevron και για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
Νέο χτύπημα… από τη Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες – Αποδέχεται η κυβέρνηση το ενδιαφέρον για τα δύο blocks «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ»

Σε αναζήτηση ισορροπίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Καταλύτης το LNG
Νευρικές διακυμάνσεις καταγράφει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά - Συγκρατημένη αισιοδοξία