
Τελειώνει με τον λιγνίτη η ΔΕΗ στο τέλος του 2025, συνεχίζει τις επενδύσεις για Ανανεώσιμες Πηγές 9,9 GW έως το 2026 και στρώνει το χαλί… για άλλες business.
Το νέο mega project της ΔΕΗ έχει να κάνει με τη δημιουργία «κοιλάδας» για ανάπτυξη data centers που χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Οι πρώην λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που δεν γνώρισαν τελικά τις υποσχόμενες επενδύσεις από βιομηχανίες μπαταριών και υδροπονικά θερμοκήπια, ετοιμάζονται από τη ΔΕΗ για την υποδοχή data centers ισχύος από 300 MW έως 1 GW.
Οι ανακοινώσεις Στάσση για το «West Macedonia Data Center»
Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έδωσε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που είχε το απόγευμα της 26ης Μαρτίου με την αφορμή των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024 μία πρώτη γεύση για τη συμμετοχή της εταιρείας στην επανάσταση των data centers για το AI.
Πιο συγκεκριμένα παρουσίασε ένα πλάνο, το οποίο θα εξειδικευτεί στις 3 Απριλίου στη Δυτική Μακεδονία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με το οποίο οι επενδύσεις σε ενεργειακά έργα θα μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες ηλεκτροδότησης των data centers.

Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης
Η «κοιλάδα» που δημιουργεί η ΔΕΗ σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει σταθμούς φωτοβολταϊκών ισχύος 1,2 GW, αποθήκευσης ενέργειας (BESS) 300 MW, δύο αντλησιοταμιευτικών μονάδων 560 MW, μίας μονάδας φυσικού αερίου (μετά από μετατροπή της λιγνιτκικής Πτολεμαϊδας 5) ισχύος 350 MW και μία μονάδα τηλεθέρμανσης 80 MW.
Πρόκειται, δηλαδή για ένα ενεργειακό κέντρο με διαφοροποιημένο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος περίπου 2,11 GW και αποθήκευσης 300 MW.
«Ένα ιδανικό μίγμα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των data centers, τα οποία διψούν για άφθονη ενέργεια», όπως είπε ο κ. Στάσσης στους αναλυτές.
«Τα ενεργειακά αυτά έργα η ΔΕΗ ούτως ή άλλως θα τα κάνει και είναι εντός του προϋπολογισμού της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας «και είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες ισχύος για data centers δυναμικότητας 300 MW», όπως εξήγησε.
Τα data centers και οι ανάγκες σε ενέργεια διεθνώς και στην Ευρώπη
Ο κ. Στάσσης αφού περιέγραψε τις ανάγκες διεθνώς σε data centers, τα οποία το 2030 θα έχουν ανάγκη για ενέργεια 219 GW. Η Ευρώπη βρίσκεται ένα με δύο χρόνια πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ. Το 2030 θα αναπτυχθούν και στη Γηραιά Ήπειρο data centers με ζήτηση ενέργειας ισχύος 35 GW.
Ήδη στην Ευρώπη έχουν ανακοινωθεί data centers με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να προηγούνται με 1,5 GW, αντίστοιχα, ακολουθεί η Γαλλία με πάνω από 1 GW, έπονται η Ιταλία με 821 MW, η Ιρλανδία με 812 MW, η Ολλανδία και η Ισπανία με 445 και 362 MW, αντίστοιχα.
Η ΔΕΗ μπορεί να προσφέρει ενέργεια στη Δυτική Μακεδονία για να καλύψει data centers ισχύος 1 GW. Και αν αυτός ο στόχος υλοποιηθεί τότε η Ελλάδα θα είναι στο top 4 των κρατών της Ευρώπης σε data centers.
Η Δυτική Μακεδονία και τα πλεονεκτήματα για επενδύσεις σε data centers
Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ απαρίθμησε σειρά πλεονεκτημάτων για την «κοιλάδα» της Δυτικής Μακεδονίας έναντι ανταγωνιστικών περιοχών:
1. Ελκυστική διασυνδεσιμότητα της οπτικής ίνας.
Η Ελλάδα εξελίσσεται σε hub διασυνδεσιμότητας της οπτικής ίνας με Τουρκία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι μόλις 150 χλμ. από το δεύτερο επιχειρηματικό κέντρο της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.
2. Υποδομές ενέργειας
Υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται κατά δύο χρόνια η ανάπτυξη data centers. Θα είναι στον ίδιο χώρο μονάδα φυσικού αερίου και ΑΠΕ, πηγές ενέργειας για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση 1 GW σε data centers. Υπάρχει διαθέσιμη γη από τη ΔΕΗ για data centers και επεκτάσεις.
3. Παραγωγή ενέργειας
Μετατρέπεται η λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαϊδας 5 το 2026 σε μονάδα ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου και ανάπτυξη με διαδικασία fast track έργων ΑΠΕ και αντλησιοταμιευτικών έργων.
4. Εξειδικευμένους μηχανικούς
Η ΔΕΗ διαθέτει εξειδικευμένους μηχανικούς σε μεγάλα projects.
5. Υποδομές για data centers μεγάλου μεγέθους
Είναι δύσκολο στην Ευρώπη να βρεθούν υποδομές για μεγάλου μεγέθους data centers, με τη ΔΕΗ να προσφέρει σε πρώτη φάση 300 MW και σε δεύτερη φάση 1 GW.
6. Ταχεία λειτουργία και σύνδεση με την αγορά
Η πρώτη φάση των data centers 300 MW θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε δύο χρόνια, λόγω των ώριμων διαδικασιών αδειοδότησης και η δεύτερη φάση για data centers 1 GW μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από τότε που θα υπάρχει συμφωνία με Hyper Scaler με εταιρεία δηλαδή που χρειάζεται data center.
Η δεύτερη φάση του 1 GW και ο όρος
Η ΔΕΗ, όπως προέκυψε από τα όσα είπε ο κ. Στάσσης δεν θα προχωρήσει στη φάση του 1 GW αν δεν υπάρχει συμφωνία με εταιρεία που θέλει να αναπτύξει και λειτουργήσει data center.
Η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με Hyper Scalers και developers data centers που θα κρατήσουν περίπου ένα χρόνο. Αν προκύψει συμφωνία τότε η ΔΕΗ θα αυξήσει από τα 350 MW σε 500 MW τη διαθέσιμη ισχύ της Πτολεμαϊδας 5 και θα χτίσει άλλη μία μικρή μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 100 MW. Κι έτσι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, μονάδες φυσικού αερίου θα ανέβει σε 2,47 GW.
Η συμμετοχή και τα οφέλη για τη ΔΕΗ
Ο κ. Στάσσης επανέλαβε αρκετές φορές πώς η ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση με μεγαλύτερες επενδύσεις για παραγωγή ενέργειας αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία.
Υπολόγισε πώς συνήθως το κόστος για τα data centers είναι στα 7 με 8 εκατ. ευρώ ανά MW, ενώ αν τελικά αναπτυχθεί τέτοια υποδομή η εταιρεία θα κερδίζει από την πώληση ενέργειας με διμερές συμβόλαιο (PPA) αλλά και από το real estate.
Απέφυγε να πει αν θα συμμετέχει μετοχικά, ενώ ως προς τις αναγκαίες επενδύσεις σημείωσε ότι θα αναζητήσει χρηματοδότηση μαζί με εταίρο.
Το κλειδί των επενδύσεων σε data centers η Πτολεμαϊδα 5
Η ΔΕΗ ήταν από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη, που από το 2019 ξεκίνησαν τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.
Το 2019 διέθετε εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύ 3,4 GW και στο τέλος του 2025 πριν σβήσει η λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαϊδας 5 θα έχει μολις 660 MW. To 2026 θα έχει σβήσει το λιγνίτη από το χαρτοφυλάκιο της ολοκληρώνοντας την πρώτη «επανάσταση» στα ενεργειακά δεδομένα.
Ο πρόεδρος και CEO Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε τη μετατροπή της μονάδας σε μονάδα φυσικού αερίου (OCGT) ισχύος 350 MW που θα τεθεί σε λειτουργία το 2027.
Η μονάδα αυτή θα είναι από τις πλέον ευέλικτες και αναγκαίες για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού λόγω της υπερπροσφοράς των ΑΠΕ.
Θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει και με υδρογόνο και η επένδυση για τη μετατροπή της από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου με ενεργειακή απόδοση 40% θα κοστίσει γύρω στα 300 εκατ. ευρώ.
Τα data centers δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ΑΠΕ αλλά χρειάζονται και ενέργεια προερχόμενη από ευέλικτες μονάδες. Άρα η μετατροπή της Πτολεμαϊδας 5 αποτελεί το κλειδί για την επιτυχημένη λειτουργία των data centers.


Latest News

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Σε αναζήτηση ισορροπίας τα σούπερ μάρκετ - Από την πανδημία στο σοκ των ανατιμήσεων
Πώς εξελίσσεται η κατανάλωση στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Ο ρόλος των αυξήσεων και η αντίδραση των νοικοκυριών

«Αυτονομείται» το παγωτό της Unilever στην Ελλάδα – Η νέα εταιρεία
Το σχέδιο της Unilever για το παγωτό – Η «προίκα» της Algida ICC και οι επιδόσεις του 2024 - Σε εξέλιξη η εθελουσία

Ο Τρύφων Νάτσης απέκτησε τις μετοχές Κάτσου και Γερμανού στη Lamda
Το ποσοστό της BHCML σε δικαιώματα ψήφου επί μετοχών στη Lamda ανήλθε σε ποσοστό 5,092% - Στο 8,624% η συμμετοχή του Τρύφωνα Νάτση

Coca Cola HBC: Ακυρώνει το event στο Καλλιμάρμαρο μετά το «μπλόκο» Μενδώνη
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

Lamda Development: Στο 5,092% η συμμετοχή της Breva Howard Capital του Νάτση
Προηγουμένως η Breva Howard Capital κατείχε ποσοστό 2,8291% στη Lamda Development - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

Διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή ανακοίνωσε η Trastor
Από τις 2 Απριλίου 2025, οι μετοχές της Trastor θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα μερίσματος

Εγκρίθηκε η απορρόφηση δύο θυγατρικών της Metlen από την «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες»
Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων οργάνων των συγχωνευόμενων εταιρειών

Αύξηση στις πωλήσεις, πτώση στα κέρδη για τη Revoil - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Τo διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει τη διανομή μερίσματος αντίστοιχου ποσού με τη χρήση του 2023