
Καμπανάκι ότι μπορεί οι ΑΠΕ να σημείωσαν αξιοσημείωτο ρεκόρ ανάπτυξης για το 2024, όμως δεν είναι αρκετό κρούει ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).
Αναλυτικότερα, στην έκθεση που δημοσιεύτηκε φαίνεται μια τεράστια αύξηση στην ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2024, φτάνοντας τα 4.448 gigawatts (GW) και με την προσθήκη των 585 GW. Οι ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 92,5% της συνολικής αύξησης ενέργειας, σημειώνοντας ρεκόρ στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 15,1%.
Ο στόχος έως το 2030
Αν και το 2024 αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην ικανότητα και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πρόοδος εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής σε σχέση με τον στόχο των 11,2 TW, επισημαίνει ο IRENA.
Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ασία, με την Κίνα να συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό
Ο παγκόσμιος στόχος είναι να τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς μέχρι το 2030 και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο ρυθμός αύξησης πρέπει να είναι της τάξης του 16,6% ετησίως έως το 2030.
Ανιοσοκατανομή στην ανάπτυξη
Παράλληλα η πρόοδος αντανακλά σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ασία με την Κίνα να συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν το 64% της παγκόσμιας νέας ισχύος, ενώ η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική είχαν τη μικρότερη συνεισφορά με μόλις 3,2%.
Οι χώρες G7 και G20 έχουν αντίστοιχα το 14,3% και το 90,3% της νέας ισχύος το 2024.
Ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Φραντσέσκο λα Κάμερα δήλωσε: «Η συνεχής ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρατηρούμε κάθε χρόνο αποτελεί απόδειξη ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικά βιώσιμες και εύκολα αναπτύξιμες. Κάθε χρόνο καταρρίπτουν τα δικά τους ρεκόρ επέκτασης, αλλά αντιμετωπίζουμε επίσης τις ίδιες προκλήσεις των μεγάλων γεωγραφικών ανισοτήτων και του πιεστικού χρονικού περιορισμού καθώς η προθεσμία του 2030 πλησιάζει».
«Με την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια να αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια ανησυχία, η ταχεία επέκταση της ικανότητας ανανεώσιμης ενέργειας ισοδυναμεί με την αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών και την επίλυση της ενεργειακής ασφάλειας με ταχύτητα και βιωσιμότητα. Καλώ τις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν την επόμενη φάση των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDCs 3.0) ως ευκαιρία για να καθορίσουν ένα σαφές σχέδιο για τις φιλοδοξίες τους στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις συνεργασίες υπέρ των φιλοδοξιών των χωρών του Παγκόσμιου Νότου», πρόσθεσε.
Ηλιακή και Αιολική Ενέργεια
Η ηλιακή και αιολική ενέργεια συνέχισαν να είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, συνεισφέροντας από κοινού το 96,6% όλων των νέων ανανεώσιμων προσθηκών το 2024. Πάνω από τα τρία τέταρτα της αύξησης της ισχύος ήταν στην ηλιακή ενέργεια, η οποία αυξήθηκε κατά 32,2%, φτάνοντας τα 1.865 GW, ακολουθούμενη από την αιολική ενέργεια με αύξηση 11,1%.
Η μεγάλη μείωση της μη ανανεώσιμης ενέργειας σε ορισμένες περιοχές έχει συμβάλει στην ανοδική τάση της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος του τριπλασιασμού μέχρι το 2030 και της Συμφωνίας του Παρισιού.
Τα τελευταία χρόνια, ο IRENA πιέζει για σαφείς και μετρήσιμους στόχους ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα NDCs 3.0. Για τον σκοπό αυτό, ο Οργανισμός βοηθά στην ενίσχυση και εφαρμογή των NDCs των μελών του, με εστίαση στον τομέα της ενέργειας μέσω της συνεργασίας με τις χώρες.
Τεχνολογικά Στοιχεία των ΑΠΕ
- Ηλιακή Ενέργεια: Η φωτοβολταϊκή ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 451,9 GW πέρυσι. Η Κίνα από μόνη της πρόσθεσε 278 GW στην συνολική αύξηση, ακολουθούμενη από την Ινδία (24,5 GW).
- Υδροηλεκτρική Ενέργεια (εκτός αντλησιοταμιευτικών υδροηλεκτρικών): Η ικανότητα έφτασε τα 1.283 GW, σημειώνοντας μια αξιόλογη ανάκαμψη από το 2023, κυρίως λόγω της Κίνας. Η Αιθιοπία, η Ινδονησία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, η Τανζανία και το Βιετνάμ πρόσθεσαν περισσότερα από 0,5 GW το καθένα.
- Αιολική Ενέργεια: Η επέκταση της αιολικής ενέργειας μειώθηκε ελαφρά, φτάνοντας συνολικά τα 1.133 GW μέχρι το τέλος του 2024. Η ανάπτυξη καθοδηγήθηκε για άλλη μια φορά από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Βιοενέργεια: Η ανάπτυξη ανακάμπτει το 2024, με αύξηση της ικανότητας κατά 4,6 GW σε σχέση με 3,0 GW το 2023. Η ανάπτυξη καθοδηγήθηκε από την Κίνα και τη Γαλλία με 1,3 GW προσθήκες η καθεμία.
- Γεωθερμική Ενέργεια: Η γεωθερμική ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,4 GW συνολικά, με επικεφαλής τη Νέα Ζηλανδία, ακολουθούμενη από την Ινδονησία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Ηλεκτρική Ενέργεια Off-Grid (εκτός Ευρασίας, Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής): Η επέκταση της ικανότητας σχεδόν τριπλασιάστηκε, αυξάνοντας κατά 1,7 GW και φτάνοντας τα 14,3 GW. Η ανάπτυξη καθοδηγήθηκε από την ηλιακή ενέργεια off-grid, η οποία έφτασε τα 6,3 GW το 2024.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X