Ακόμη και γκουρού κάνουν λάθη

Δεν θέλω να περάσω στα όρια της γραφικότητας και σας πω για ακόμη μία φορά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους των τελευταίων ετών.

Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν. Και οι καλύτερες αγορές του κόσμου κάποια στιγμή διορθώνουν.

Αλλά δεν σας κρύβω ότι σκέφτομαι λίγο τον Τζον Πόλσον που «βγήκε» από την Alpha Bank.

Μάλλον βιάστηκε… εκτός και αν πέτυχε τους στόχους του.

Θα είχε περισσότερα

Διότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Πειραιώς οδηγούν τους «μεγάλους» με κέρδη 48% και 41% από τις αρχές του έτους.

Και δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη το πρώτο τρίμηνο.

Αν λοιπόν ο Τζον Πόλσον περίμενε μόλις λίγες ημέρες ακόμη και δεν έβγαινε από την Alpha Bank, θα είχε ακόμη 36 εκατ. ευρώ στα 227 εκατ. ευρώ που αποκόμισε.

Αν δεν του κάνουν διαφορά… πάω πάσο.

Άρα, να μη βάλω στο λογαριασμό και τα 80 λεπτά χαμηλότερα που πούλησε στην Πειραιώς… έχει άλλωστε άλλο ένα 13,6%.

Όπως και ένα 9,99% στην ΕΥΔΑΠ.

—————————-

Δεν θα βγουν εύκολα

Πάντως για να δούμε ρεαλιστικά και ψύχραιμα την αγορά, το «φρέσκο» χρήμα που έχει μπει καθόλη τη διάρκεια του Μαρτίου, δεν θα βγει εύκολα.

Προφανώς και αυτό είδε ο Πόλσον και θέλησε να βγει πιο εύκολα.

Υπό την έννοια ότι οι αγοραστικές παρεμβάσεις είναι τέτοιες, όπως δείχνει άλλωστε και ο αυξημένος τζίρος, που δεν υπάρχουν ενδείξεις για ευκαιριακές εντολές.

Περισσότερο σαν στρατηγικές τοποθετήσεις. Εντούτοις όλα θα φανούν στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί ο Μάρτιος.

———————————————

Καλοδεχούμενο…

Στο μεταξύ, δεν θέλω να χαλάσω το story της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ ή 6% για την κυβέρνηση… αλλά θα αρχίσω την γκρίνια.

Όλα καλά για τους εργαζόμενους… αλλά!

Το μεγάλο «αλλά» έχει να κάνει αφενός με τις μικρές επιχειρήσεις και αφετέρου με τη φορολογία.

Τα προβλήματα

Διότι όπως μαθαίνω, ήδη αρκετές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και δυσκολεύονται.

Και είναι αυτές που τα περιθώρια των μισθολογικών τους δαπανών είναι πολύ στενά.

Άρα έχουν αρχίσει και προσεγγίζουν, αν δεν το έχουν ξεπεράσει, το σημείο που θα αρχίσουν τα reviews.

—————————-

Η φορολογία

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η φορολογία. Και θα φέρω ένα απλό παράδειγμα.

Εάν υποθέσουμε ότι ο εργαζόμενος παίρνει 12 μισθούς, και όχι 14.

Με τα 830 ευρώ μηνιαίως, το ετήσιο εισόδημα φτάνει 9.960 ευρώ. Άρα εμπίπτει στο συντελεστή φορολογίας 10%.

Με 880 ευρώ μηνιαίως, το ετήσιο εισόδημα φτάνει 10.560 ευρώ.

Κάθε ευρώ πάνω από το όριο των 10 χιλ… πέφτει στη φορολογία του 22%! (χωρίς τέκνα)

Μήπως λοιπόν να δει λίγο και τους συντελεστές η κυβέρνηση;

———————————

Τώρα που πάνε καλά και οι μεγάλοι κλάδοι

Άλλωστε, το περιθώριο να το κάνει αυτό είναι μεγάλο, καθώς αρκετοί κλάδοι πάνε καλά.

Όπως ο τουριστικός, που δείχνει σαφείς τάσεις βελτίωσης της εποχικότητας, όπως αποτύπωσε και η Ετήσια Έρευνα για το 2024.

Αρκεί να δούμε ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2024 αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023 και έφτασε τα 11,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η συνολική συμβολή (άμεση και έμμεση) στο παραγόμενο προϊόν της ελληνικής οικονομίας φτάνει στα 17,8 δισ. ευρώ και ανέρχεται στο 5,9% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, έναντι του 4,8% το 2023.

Πάνω από 340.000 και οι θέσεις απασχόλησης.

—————————————-

Εξαιρετική εξέλιξη

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να προτιμάμε τα έργα, από τα λόγια.

Και σε ένα δύσκολο και ναρκοθετημένο διεθνές περιβάλλον, αποκτά διπλή σημασία το γεγονός πως  η αμερικανική πολυεθνική Chevron εκδηλώνει ενδιαφέρον, όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, και για άλλα δύο θαλάσσια οικόπεδα, Νότια της Κρήτης.

Πρόκειται για τα θαλάσσια blocks «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ». Το πρώτο γειτνιάζει με εκείνο της ExxonMobil – Helleniq Energy.

Ουσιαστικά η αμερικανική πολυεθνική αναγνωρίζει έμπρακτα την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη στην περιοχή.

Άλλωστε, και η ίδια η Λιβύη, η οποία πρόσφατα δημοπράτησε θαλάσσια οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ, ακολούθησε τη μέση γραμμή, σεβόμενη δηλαδή ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τα πρώτα οφέλη

Πέραν της γεωπολιτικής σημασίας όμως, ουδείς πρέπει να ξεχνά τα οικονομικά οφέλη, ακόμη και σε αυτό το στάδιο των ερευνών.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το στάδιο ερευνών είναι μέχρι 7 έτη με δυνατότητα παράτασης.

Σε περίπτωση εντοπισμού κοιτάσματος, αρχίζει το στάδιο εκμετάλλευσης, που διαρκεί 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για δύο περιόδους 5 ετών εκάστη.

Ο μισθωτής, στην προκειμένη περίπτωση η Chevron (όπως και η ExxonMobil και η Helleniq Energy) υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20%, καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%, χωρίς καμία άλλη τακτική εισφορά.

Επιπλέον το μίσθωμα θα είναι συνάρτηση των ακαθάριστων εσόδων με ένα κατώτερο όριο 4% επί των παραχθέντων υδρογονανθράκων.

Not bad, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, η ΕΔΕΥΕΠ, είχε το 2023 κύκλο εργασιών στα 3 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ το 2022.

——————————————

Ισχυρές οι επιδόσεις της ΔΕΗ

Για να μείνω όμως στον ενεργειακό κλάδο, η ΔΕΗ επιβεβαίωσε αυτό που έβλεπε η αγορά και την έχει οδηγήσει σε υψηλά σχεδόν 15ετίας.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν για τη χρήση του 2024 σε 365 εκατ. από 140 εκατ. ευρώ το 2023, με τη διοίκηση να προτείνει μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 60% σε σχέση με την εταιρική χρήση του 2023.

Η επιχείρηση έχει κάνει συνολικές επενδύσεις σε 3 δισ. ευρώ με το 85% να αφορά δραστηριότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το φράγμα των 2 δισ.

Όσο για το 2025, η ΔΕΗ επιβεβαίωσε ότι στοχεύει σε προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. και το μέρισμα θα φτάσει τα 0,60 ευρώ/μετοχή (+140% σε σχέση με την εταιρική χρήση του 2023).

——————————

Τι είδε ο Εξάρχου;

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς το «στήσιμο» ενός μεγάλου ομίλου, όπως είναι αυτό του Aktor.

Όπως, δεν σας κρύβω, μου έκαναν εντύπωση οι λεπτομέρειες της τελευταία εξαγοράς της Oceanic από τον Aktor.

Μια εξαγορά που ήταν γνωστή, αλλά ίσως δεν είχε τύχει μεγάλης προσοχής.

Ποια είναι η Oceanic

Οι εταιρείες του Ομίλου Oceanic δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και διαχείρισης εγκαταστάσεων.

Και απασχολούν μάλιστα περίπου 1.100 εργαζόμενοι, με κύκλο εργασιών περίπου σε 24 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και διαχείρισης εγκαταστάσεων είναι λίγο παραμελημένος από τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Ειδικά μάλιστα σε μια εποχή που η «εισροή» ξένων επενδυτών είναι μεγάλη, σε project που έχουν αρκετές εγκαταστάσεις (πχ τα data centers).

Και ο σχεδιασμός του είναι να γίνει «πακέτο» ένας πλήρως καθετοποιημένος κλάδος Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management).

————————————–

H… τρεχάλα του Παπαστεργίου

Σχεδόν τρέχοντας έφυγε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της έκθεσης τεχνολογίας Beyond…

Μην πάει το μυαλό σας στο κακό… ο υπουργός, που νωρίτερα είχε παρευρεθεί και στο Λαύριο για την υπογραφή σύμβασης κατασκευής για το νέο υπερυπολογιστή Δαίδαλο, έφυγε πριν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις του το πάνελ για «να πεταχτεί απέναντι».

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος οπότε το «απέναντι» ήταν όπως θα καταλάβατε η Βουλή.

Αιτία η κατάθεση σήμερα του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διαχείριση των δεδομένων που θα καθορίζει τα… πώς, ποιος και γιατί.

Προχωρά η ανάπλαση της ΔΕΘ

Από την συνέντευξη της Beyond και η επόμενη είδηση.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, προχωρά κανονικά το σχέδιο ανάπλασης της Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο.

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα εντός του επόμενου εξαμήνου προκηρύσσεται ο διαγωνισμός, ακολουθεί η έναρξη των εργασιών από το τέλος του 2026 με την ολοκλήρωση του έργου να τοποθετείται χρονικά εντός της επόμενης πενταετίας.

Δηλαδή μέχρι το 2031, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories