
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε για πρώτη φοράς το σέλας του Ποσειδώνα, επιβεβαιώνοντας ένα φαινόμενο για το οποίο μέχρι σήμερα διαθέταμε μόνο ενδείξεις.
Το σέλας, τόσο στη Γη όσο και σε άλλους πλανήτες, οφείλεται σε ηλιακά σωματίδια που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και τελικά συγκρούονται με άτομα της ατμόσφαιρας. Η ενέργεια που απελευθερώνεται σε αυτές τις συγκρούσεις δημιουργεί λάμψεις των οποίων το χρώμα εξαρτάται από το είδος του ατόμου που δέχτηκε το χτύπημα.
Σέλας έχει ανιχνευθεί εδώ και καιρό στον Δία, τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό, όχι όμως και στον Ποσειδώνα, αφού ακόμα και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αδυνατούσε να καταγράψει τη λάμψη.
Οι πρώτες ενδείξεις παρουσίας σέλατος στον Ποσειδώμα ήρθαν το 1989 χάρη στην αποστολή του Voyager 2. Οι υποψίες επιβεβαιώνονται μόλις τώρα από το James Webb, το οποίο κατέγραψε τα ουράνια φώτα χάρη στην υπέρυθρη όρασή του.

Αριστερά, ο Ποσειδώνας σε εικόνα του Hubble. Στα δεξιά, η ίδια εικόνα συνδυάζεται με παρατηρήσεις του James Webb. To σέλας εμφανίζεται με πράσινο χρώμα. Οι λευκές κηλίδες είναι σύννεφα (NASA, ESA, CSA, STScI, Heidi Hammel (AURA), Henrik Melin (Northumbria University), Leigh Fletcher (University of Leicester), Stefanie Milam (NASA-GSFC)}
Το φαινόμενο είναι αρκετά διαφορετικό στον Ποσειδώνα από ό,τι στη Γη, όπου το σέλας εμφανίζεται στους πόλους.
Στον τελευταίο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, το σέλας εμφανίζεται στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, καθώς το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη έχει κλίση 47 μοιρών σε σχέση με τον άξονα περιστροφής.
Αυτό σημαίνει ότι οι μαγνητικοί πόλοι όπου εκδηλώνεται το σέλας βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικές θέσεις από τον βόρειο και νότιο πόλο.
Σύμφωνα με τις νέες παρατηρήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Nature Astronomy, το σέλας του Ποσειδώνα ήταν δύσκολο να μέχρι σήμερα να ανιχνευθεί επειδή είναι ασυνήθιστα αμυδρό λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Τα δεδομένα του James Webb υποδεικνύουν μάλιστα ότι η θερμοκρασία της ανώτερης ατμόσφαιρας έχει πέσει κατά εκατοντάδες βαθμούς από την προηγούμενη εκτίμηση του 1989.
Επόμενες παρατηρήσεις του James Webb θα μπορούσαν να ρίξουν φως τα αίτια αυτής της δραματικής πτώσης. Θα μπορούσαν επίσης να δώσουν νέα στοιχεία για την προέλευση του μαγνητικού πεδίου, ή ακόμα και να εξηγήσουν γιατί είναι τόσο κεκλιμένο.
Πηγή: in.gr


Latest News

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Ο υπερυπολογιστής... Δαίδαλος καταλύτης για brain regain και startups
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη

Γιατί απειλούνται οι πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα
Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia με έσοδα 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεών της

Στις 4 με 6 Απριλίου, η Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND
Ο στόχος είναι όχι απλά να καταναλώνουμε τεχνητή νοημοσύνη αλλά να παράγουμε τεχνητή νοημοσύνη, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου

Ξεκινά η υλοποίηση του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» στο Λαύριο
Την έναρξη υλοποίησης του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και του Κέντρου Δεδομένων Λαυρίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ)